Veľkonočná bábovka

od

Veľmi dlho som rozmýšľala a špekulovala, čo také úžasné pripraviť na Veľkú noc. Urobila som niekoľko plniek, ale s nijakou som nebola spokojná. Potom mi napadla mrkvová torta, ale na tú som nemala všetky suroviny a tak som sa vrátila k úplnej klasike a môjmu prvému receptu, ktorý som kedy upiekla.

Jednoduchá bábovka bola stálica ešte v rodičovskej kuchyni, kde som ju piekla skoro každú nedeľu. Recept som vedela od spredu od zadu a budem si ho pamätať už asi navždy. Časy kedy som do bábovky dala  250 g cukru sú už za mnou a tak som túto veľkonočnú verziu poriadne upravila. Bielu múku nahradila celozrnná špaldová, a biely cukor nahradil ten trstinový ale v podstatne menšom objeme. A aj keď nemám rada oriešky v akejkoľvek čokoláde (áno, vždy som ju dostávala na nejaký sviatok, a nikdy som ju nezjedla), v bábovke mi náramne chutia. S nimi som teda nešetrila:)


A ak nie ste uber šikovní ako ja, a stále neviete poriadne pracovať s cukrárskym vreckom a napriek tomu chcete pripraviť pekný dezert, vitajte. S bábovkou totiž nikdy nič nepokazíte.

Na bábovku budete potrebovať:

100 g trstinového cukru

5 vajec (žĺtka a bielka zvlášť)

1 PL vanilkového cukru

250 g špaldovej celozrnnej múky

125 g masla

80 ml vody

½ vínneho kameňa (bezfosfátový prášok do pečiva)

100 g nasekaných vlašských orechov

30 g plátkových mandlí (plus trochu nechajte na ozdobu)

a trochu masla a múky na vymazanie formy

Na polevu z bielej čokolády (moja jediná čokoládová guilty pleasure) budete potrebovať:

70 g kvalitnej bielej čokolády

50 ml sladkej smotany

 

Postup je veľmi tradičný. Cukor s vanilkovým cukrom vymiešajte so žĺtkami. Pridajte múku, prášok do pečiva, rozpustené maslo a počas miešania pridávajte vodu. Z bielok vyšľahajte tuhý sneh a opatrne to primiešajte k cestu. Na záver pridajte nasekané orecha a mandle. Dajte do vymastenej a vymúčenej formy na bábovku a pečte vo vyhriatej rúre na 175 stupňov približne 45 – 55 minút. Pred tým než bábovku vyberiete z rúry urobte test. Pomocou špajdle zistite, či sa cesto nelepí a ak nie, bábovku vyberte. Nechajte vychladnúť a vyklopte.

Vo vodnom kúpeli rozpustite nalámanú bielu čokoládu  a smotanu na šlahanie. Dávajte si pozor aby sa horná miska nedytýkala vody v hrnci pod ňou, mohlo by to pokaziť čokoládu, kde by došlo k oddeleniu kakaového masla. Premiešajte a prelejte polevu do omáčnika, kde ju nechajte trochu vychladnúť. Bude tak trochu hustejšia a lepšie držať na bábovke. Bábovku potom polejte a môžete podávať.

babka

A ak ste taký milovník bielej čokolády, kľudne si polejte aj ten svoj kúsok:) Recept na bábovku je tak jednoduchý a univerzálny, že si ho môžete upraviť ako len chcete. Milujete mramorovú bábovku? Máte radi hrozienka? Alebo mandle,či pekanové oriešky. Nie je problém. Vždy sa snažím dodržať približný pomer surovín a výsledok je zaručený. Na bábovke predsa nie je čo pokaziť:) Alebo ak máte formu na zajačika, barančeka či veľkonočné vajíčko kľudne sa pohrajte.

A ak ste skôr na kysnuté cesto, mrknite na môj recept na veľkonočný mazanec.  Je krásne vláčny a keď pookrie, pripravíte z neho tej najlepší frech toast na svete:) Máte aj vy svoje obľúbené veľkonočné recepty alebo rodinné poklady? Budem rada ak sa podelíte.

Hlavne vám želám takto v predstihu a vo svetle dnešných dní, aby ste si užili sviatky s blízkymi, v kruhu svojich najbližších, v pokoji a s dobrým jedlom:)

Monika


2 komentáre v Veľkonočná bábovka

  1. Katka
    23/03/2016 at 00:22 (3 roky ago)

    Kolko masla prosim ide do babovky? dakujem

    Odpovedať
    • LaPetit
      23/03/2016 at 09:41 (3 roky ago)

      Katka, už som to doplnila, je to 125 g masla.
      Monika

      Odpovedať
      • Katka
        23/03/2016 at 18:38 (3 roky ago)

        Dakujem. Vyskusam. Ten puding z avokada ma milo prekvapil :)

        Odpovedať
        • LaPetit
          23/03/2016 at 18:44 (3 roky ago)

          Aj mňa:) a od vtedy je u nás častým návštevníkom:)

          Odpovedať
  2. Julia
    25/03/2016 at 12:29 (3 roky ago)

    dobry den,chcem sa opytat ak nemam doma ten vinny kamen,kolko mam pridat normálneho prášku do pečiva?

    Odpovedať
    • LaPetit
      25/03/2016 at 17:13 (3 roky ago)

      Júlia, také isté množstvo, čiže 1/2 sáčku.

      Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *