Veľkonočný mazanec

od

mazanec

Radšej ako údené mäso si dám niečo sladké. A mazanec je presne ten recept, ktorý sa mi spája s Veľkou nocou. Na bielu sobotu sa upečie a druhý deň na raňajky ako by ste našli. Je to jeden z tých receptov, na ktorý si vyhradím aspoň pol dňa, ráno zamiesiť, potom 2-3 hodinky na kysnutie a nakoniec asi 45 minút v trúbe. Keď k tomu prirátam dva nákupy, pretože na prvý pokus som zabudla pár vecí, kým vychladne začína sa stmievať. Ale vážne stojí za to a raz za rok si na jeho prípravu nájdem čas:)

mazanec

mazanec

 

Na mazanec je množstvo receptov, ja sama som ich vyskúšala niekoľko, ale tento mi prišiel najjednoduchší, používajú sa tri žĺtka a namiesto rumu pomarančový likér. Ak ho nemáte po ruke, pokojne dajte ten rum alebo ak robíte recept pre deti, použite pomarančovú šťavu.

Na pravý veľkonočný mazanec, ktorý zasýti celú rodinu potrebujeme:

400 g hladkej múky

100 g polohrubej múky

160 g trstinového cukru

250 ml mlieka

1 balenie čerstvého droždia

kôra z bio citróna

125 g masla

3 žĺtka + na potretie

75 g hrozienok

0,5 dcl pomarančového likéru

50 g mandlí

štipka soli

 

Ak si chcete pripraviť mazanec úplne bez laktózy nahradťe kravské mlieko rovnakým množstvom rastlinného mlieka a maslo vymeňte za vegánsky tuk. Cesto môže byť však trochu tekutejšie (mlieko robí veľký rozdiel) a tak pridajte ešte trochu múky, tak aby sa vám cesto nelepilo.

Postup:

  1. Najprv opláchneme hrozienka a zalejeme ich pomarančovým likérom.
  2. Do teplého, nie horúceho mlieka pridáme cukor a droždie a necháme vzísť kvások.
  3. Medzi tým ako necháme droždie pracovať, zmiešame múky, soľ, pridáme žĺtka, roztopené ale nie horúce maslo, scedené hrozienka, časť mandlí, citrónovú kôru a pridáme kvások.
  4. Všetko dobre spracujeme a poriadne vymiesime na pomúčenej doske tak, aby cesto bolo jemné a vláčne. Ideálne je použiť robot. Cesto musí byť pružné a nelepiť. Z dobre vymiešaného cesta vytvarujeme bochník, dáme ho na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme na teplom mieste pod utierkou kysnúť aspoň 1 hodinu, resp. kým cesto nebude 2 väčšie .
  5. Po vykysnutí povrch potrieme žĺtkom, posypeme mandľami a pečieme vo vyhriatej rúre na 160 stupňov približne 40 – 45 minút. Tým, že sme použili iba žĺtka, mazanec bude krásne žltý a bude voňať po ovocí.

mazanec

mazanec

A čo vy? Aké sú vaše tradičné veľkonočné špeciality?

Monika

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *