O blogu

lapetit

O blogu

LaPetit je miesto kde sa delím o to, čo sa varí v našej kuchyni. Rada používam sezónne suroviny z vlastnej záhrady a milujem nakupovanie na trhu. Kvalitné a čerstvé suroviny sú pre mňa základ. A z tých sa varí aj na blogu. Nájdete tu tradičné recepty ako pečenú kačicu, šípkový džem ale aj áziou inšpirované jedlá ako curry alebo gyoza taštičky.  Stačí si len vybrať na čo máte chuť.

O mne

Volám sa Monika, pochádzam z Bratislavy ale už pár rokov varím a fotím z nášho domčeku na vidieku. Rozhodnutie presťahovať vznikol postupne keď som hľadala útočisko na moju rozrastajúcu zbierku tanierov a túžba po vlastnej záhrade, kde by som si mohla pestovať ovocie a zeleninu. Teraz sa k tomu pridali aj kvety a ja si už neviem predstaviť cestu späť. Pôvodne sme dom na vidieku brali ako priestor na prácu, kreatívu a všetky tie činnosti, ktoré sa v byte nedajú robiť, kde budeme tráviť náš pracovný čas a na víkend sa vrátime do Bratislavy. Od vtedy už ubehli skoro 3 roky a ani jeden víkend sme v Bratislave netrávili:) Tento rok sa nám narodila naša Romi, a tak to vyzerá, že zatiaľ sme tu na trvalo. Už teraz sa teším ako sa spolu budeme hrať v záhrade, sadiť zeleninu a oberať ríbezle.

lapetit

Tento blog ma tiež priviedol k mojej práci snov – food stylingu. Venujem sa mu profesionálne už viac ako 5 rokov, a mojimi rukami prešlo niekoľko desiatok reklám aj kníh. Okrem toho som sa postupom času zlepšila vo fotografovaní jedla, ktoré ma pohltilo natoľko, že je to moja druhá práca. Fotím jedlo pre rôzne komerčné subjekty, od supermarketov až po malých výrobcov a producentov lokálnych značiek.

V roku 2016 som vydala svoju prvú kuchársku knihu Spolu pri stole, kde nájdete viac ako 100 receptov na každý deň.  Rozdelené sú podľa ročného obdobia tak aby ste si vždy mohli navariť z tých najlepších surovín.

Dúfam, že sa vám moje kuchynské pokusy budú páčiť a budem rada ak pre vás budem z času na čas aspoň malou inšpiráciou.

Ako používať blog

Používam len čerstvé suroviny, preto keď píšem olivový olej, mám tým na mysli extra virgin, ak hovorím o čiernom korení, varím samozrejme s čerstvo namletým. A nikdy nepoužívam kupované bujóny ani vegetu. Občas v receptoch nájdete alternatívne suroviny ako rastlinné mlieko či maslo. Je to tým, že môj muž má laktózovú intoleranciu a tak sa musím prispôsobiť. Všetky recepty však maju alternatívu, tak aby ste si ich mohli pripraviť aj z tradičných surovín.

Copyright

Všetky obrázky a recepty, ktoré sú zverejnené na stránke LaPetit.sk sú chránené autorským právom a nie je možné ich použiť bez môjho dovolenia. V prípade nekomerčného zverejňovania receptov a fotografií Vás prosím o zdieľanie zdroju, teda konkrétneho odkazu na moju stránku. V prípade komerčného používania obsahu, publikácie, verejnej distribúcie sa prosím informujte o možnosti licencie na monika@lapetit.sk Všetky práva vyhradené:) Šírenie akékéhokoľvek obsahu podlieha môjmu súhlasu.