Domáce gyoza taštičky

od

homemade gyoza

Gyozu som poznala ešte pred cestou do Japonska, a musím povedať, že tá gyoza, ktorú poznám z jednej Bratislavskej reštaurácie ma celkom pokazila. V dobrom, pretože porovnávať niečo, čo je je vysmážané a obalané v dokonalej sladko-kyslej omáčke s tým, čo dostanete v Japonsku sa jednoducho nedá:) Dobré je jedno aj druhé. Len v tom Japonsku sa gyoza nevysmáža (aspoň som na takú nenarazila) ale opeká na panvici. To gyoze vezmem trochu chrumkavosti ale práve preto som ju chcela vyskúšať doma. Taká zlatá stredná cesta a plnka presne podľa mojej chuti. Šťavnatá, aromatická a gyoza jemne pálivá.

Príprava tohto receptu nie je práve Jamieho jedlo do 15 minút, ale na dinner party, či víkendový večer sú gyozy ako stvorené. A vôbec to nie je také zložité ako sa na prvý pohľad javý. Chce to len trochu trpezlivosti. Gyozu sme s Romanom ochutnali v Kjóte, ktoré mi neskutočne učarovalo. Videla som tu svoju prvú (a poslednú) skutočnú Geishu, zažila som tam úpal, ale Kjóto bolo jedno z najkrajších Japonských miest, ktoré sme minulý rok navštívili. Cestovanie mám totiž späté s chuťami a vôňami, a jedným z dôvodov prečo sme minulý rok celkom veľa cestovali bolo, že ak chcem vedieť, ako má chutiť japonská kuchyňa, nestačí mi objednať si donášku sushi:) Jednoducho to musíte zažiť na vlastnej koži.

homemade gyoza

Vyzbrojená autentickou skúsenosťou z krajiny vychádzajúceho slnka som do toho pustila. A na 25 taštičiek, čo je tak pre 4 – 6 ľudí budete potrebovať:

cesto:

285 g hladkej múky

150 – 200 ml vody

štipka soli

2 PL rastlinného oleja

2 – 3 PL kukuričného škrobu

náplň:

250 g mletého bravčového mäsa (ideálne chudšie mäso ako stehno)

1 jarná cibuľka

1 PL sójovej omáčky

3 strúčiky cesnaku

2 cm čerstvého zázvoru

100 g shitake húb

100 g červenej kapusty

omáčka:

3 PL sójovej omáčky

3 PL sweet chili omáčky

1 ČL ryžového octu

1 PL sezamových semiačok

 

homemade gyoza

Na podávanie: 150 g uvarených edamame + sezamové semiačka

Cesto:

  • Múku preoseje a zmiešame so soľou.
  • Vodu zohrejeme, necháme prevrieť a až vtedy odmeriame cca 175 ml. Necháme chvíľu vychladnúť, aby sme sa pri miesení cesta nepopálili.
  • Vodu pridávame postupne a najprv cesto miesime pomocou varechy, potom ručne. Množstvo vody závisí od múky ale výsledné cesto by malo byť vláčne, hladké a nemalo by sa lepiť.
  • Takto pripravené cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň 30 minút odpočívať.

Plnka:

  • Jarnú cibuľku a cesnak nakrájame na drobno.
  • Zázvor ošúpeme, nastrúhame a pridáme k jarnej cibuľke.
  • Huby očistíme a spolu s kapustou nakrájame nadrobno.
  • Všetky suroviny potom dobre premiešame spolu so sójovou omáčkou a bravčovým mäsom.

Omáčka:

  • Suroviny na omáčku dobre zmiešame a dáme bokom.

Gyoza:

  • Pracovnú dosku poprášime škrobom a cesto vyváľkame na tenko. Pomocou vykrajovačky alebo pohára vykrojíme cesto a jednotlivé kúsky poprášime škrobom aby sa na seba neprilepili.
  • Zvyšné cesto môžeme znovu spracovať, vyváľkať a postupujeme tak až kým neminieme celé cesto. Vykrojené kolieska prikryjeme útierkou aby nevyschli.
  • Pripravíme si plnku, misku s vodou a čajovú lyžičku.
  • Koliesko cesta vezmeme do ľavej ruky, pokrčíme prsty a do stredu cesta dáme 1 – ½ ČL plnky. Okraje potrieme vodou a pomocou pravej ruky cesto z jednej strany zahneme a pritlačíme k druhej strane. Techník skladania je viac, môžete začať od stredu smerom von, alebo skladať cesto iba v jednom smere.
  • Takto postupujeme kým neminieme všetko cesto alebo plnku:) Gyozy by si mali pekne “sadnúť” a držať tvar, teda nemali by sa prevracať alebo padať. Tak ich pokojne trochu pritlačte ak neposlúchajú.
  • Na panvici rozohrejeme olej, a keď je nahriata, pokladáme dookola gyozy. Ak sa vám na panvicu všetky naraz nevojdú, tak to urobte na 2 x.
  • Po pár minútach skontrolujeme, či sa gyozy zo spodu opekajú. A medzi tým si postavíme hrniec alebo wok do ktorého dáme vodu, a postavíme naň bambusový parák.
  • Keď je gyoza zo spodu krásne zlatá, preniesieme ju do paráku a necháme cca 5 – 10 minút naparovať. Cesto je hotové keď je mierne “priesvitné” a tuhé.
  • Hotové gyozy dám do misky zalejem časťou omáčky a opatrne premiešam aby sa omáčka dostala všade.
  • Servírujeme posypané sezamovými semiačka, uvarenými edamame a zvyšnou omáčkou, do ktorej gyozy namáčame.

homemade gyoza

homemade gyoza

 

homemade gyoza

homemade gyoza

 

Na domácej príppave je najlepšie, že si ju viete prispôsobiť vlastným chutiam. Tento recept sem pridávam s odstupom času, a už teraz viem, že by som do plnky možno pridala trochu ustricovej alebo teryaki omáčky. Len preto, že s ustricovou chutí všetko lepšie:) Alebo ak nie ste fanúšikom bravčového mäsa, skúste kuracie, alebo použite viac obľúbenej zeleniny.

homemade gyoza

Tak, čo, vyskúšate to? Ak áno, nezabudnite mi dať vedieť, a otagovať ma @lapetit.sk na instagrame alebo použite hashtag #spolupristole, budem sa tešiť! Vážne <3 A zlaté paličky  a ružové podložky mám z Butlers.cz

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *