Šípkový džem

od

 

rosehip jamCelkom som nerozumela, čo je na šípkovom džeme také úžasné ale už chápem. Doma sme ho vôbec nezvykli robiť a predtým som ho ochutnala tuším len raz. Vôbec mi nechutil. Všetko sa však otočilo a napriek náročnejšej príprave sú šípky moja nová top jesenná surovina.

rosehip

S pribúdajúcim vekom a hlavne kvôli väčšinovému rozvrhu – práca – domov – nákup – sem tam jóga – sem tam káva sa mi stále viac žiada chodiť do prírody. A keď si z nej môžem priniesť niečo do kuchyne, už sa obúvam. Tak sme jednu slnečnú sobotu vzali košíky, nožnice a vyrazili za mesto. Oberanie šípok bola dosť veľká zábava, a ak máte rukavice, nezabudnite si ich vziať. Ja som pár krát myslela, že zaspím ako šípová ruženka.

rosehip jam

Šípový džem je dosť veľká klasika a recepty sú plus mínus rovnaké. Buď šípky pre varením očistíte alebo ich uvaríte celé a niekoľkokrát prepasírujete. Mne sa pozdávala tá druhá forma.

A čo potrebujete?

1 kg šípok

1 l vody

300 g cukru

šťavu 1 citróna

So šípkami je najviac práce, takže ak môžete urobte z toho rodinnú udalosť alebo čaj s priateľkami. Šípky použite iba pekné, červené a bez nejakých výrazných kazov. Zbavte ich konca na ktorom bol kvietok a dobre umyte.

rosehip jam

Dajte do hrnca spolu s vodou a varte na miernom ohni približne 30 – 45 minút, kým šípky nezmäknú. Potom šípky spolu s vodou rozmixujte. Čím výkonnejší mixér tým menej roboty. Ak by bola hmota príliš hustá a nešla poriadne rozmixovať (môj prípad + mixovala som po 22:00 tak som nepustila mixér na 100%) pridajte ešte horúcu vodu. Pyré, ktoré vznikne potom prepasírujte cez čo najjemnejšie sitko a najlepšie 2 x. Ak si trúfate, skúsiť to môžete aj cez gázu ale tak by muselo byť pyré naozaj tekuté.

Prepasírované pyré dajte do čistého hrnca, pomaly priveďte do varu a pridajte cukor spolu s citrónovou šťavou. Varte na minimálnom ohni do dosiahnutia želanej konzistencie. Naplňte do sterilizovaných pohárov, otočte hore dnom a nechajte úplne vychladnúť. Potom už len počkajte na raňajky a garantujem vám, že sa zobudíte s úsmevom na tvári.

rosehip jam

Hoci šípkový džem nie je 30 minútový recept a pri čistení šípok som myslela, že sa rozplačem:) ale domáce džemy sú fakt milión krát lepšie ako tie z obchodu. Mám doma jeden na porovnanie a tá gélová konzistencia namiesto intenzívnej ovocnej chuti za ten čas naozaj stojí. Verte mi!


2 komentáre v Šípkový džem

  1. Eva Kostyal
    22/10/2015 at 08:18 (2 roky ago)

    Ahoj,tvoj sipkovy dzem ma uplne dostal,ciste spomienky na prababicku. Zijem na juhu Spanielska a vazne uvazujem,ze si na pozemku zasadim zopar sipkovych krikov. Mam rada tvoj blog, nech sa ti dalej dari:) Pekny den!

    Odpovedať
    • LaPetit
      22/10/2015 at 08:47 (2 roky ago)

      Ďakuejm veľmi pekne Eva. Myslím, že v Španielsku by sa šípkam mohlo dariť tak to určite vyskúšaj!

      Odpovedať
    • Gabika
      13/10/2016 at 17:06 (1 rok ago)

      Práve dnes som mazbierala šípky v španielsku časť-Agreda. Včeta tu bol sviatok (12.10.2016) a okolo samé kríky šípok. Tak čo budem sedieť v kamione , tak som sa vybrala zbierať. Pozerala som recepty na šípkový džem, viem že je veľmi dobrý ale zároveň pracný. Tak použijem recept kde sa viac krát pasiruje a cez víkend idem na to.
      Robievala ho moja mama a do pár týždňou bolo po ňom.
      Z dvoch kilov neviem koľko vynde snáď bude zo 10 menších pohárkou.
      Tak aj Vám veľa zdaru.

      Odpovedať
      • LaPetit
        04/11/2016 at 01:18 (1 rok ago)

        Gabika, verím, že džem sa podaril!

        Odpovedať
  2. Ľubka
    22/10/2015 at 20:21 (2 roky ago)

    Mňamky, hneď som dostala chuť. Šípkový lekvár som ešte nikdy nejedla, hoci šípkovú hmotu vytlačenú do úst, len tak v prírode, milujem. A samozrejme aj čajík. Prosím ťa, koľko pohárikov (napr. 3dcl) vyjde z 1 kila šípok? približne…

    Odpovedať
    • LaPetit
      22/10/2015 at 20:24 (2 roky ago)

      Ahoj Ľubka, mám cca 225 ml poháriky a vyšlo mi ich 5. Viem, že toho šípkového pyré bolo trochu viac ako 1 liter + ten cukor a dlho som džem nevarila (je taký tekutejší) tak sa veľmi nezredukoval.

      Odpovedať
  3. Vlada mezeiova
    05/09/2016 at 09:40 (1 rok ago)

    Dobrý deň , chcem sa spýtať kedy zbierať šípky na dzem, či až po prvom prenrznuti. Dakujem

    Odpovedať
    • LaPetit
      05/09/2016 at 10:20 (1 rok ago)

      Boli sme trochu neskôr na jeseň, ale ešte nemrzlo. Priznám sa, neviem, čo je na tom pravdy:)

      Odpovedať
    • kaja
      04/11/2016 at 17:02 (1 rok ago)

      Keď sú už šípky ošľahnuté mrazom zmäknú a dosť ťažko sa potom čistia. Ja som zvykla pridávať ešte pár jablk, kôli pektínu. Tak sa to varilo u nás doma. A mňamka to je fakt neskutočná.

      Odpovedať
      • LaPetit
        04/11/2016 at 18:23 (1 rok ago)

        Kaja tie jabĺčka sú skvelý nápad, musím to niekedy vyskúšať:)

        Odpovedať
  4. Anna Lippaiova
    01/01/2017 at 20:13 (11 mesiacov ago)

    Zdravim, dzem prave sterilizujem a vyzera vyborne :-D skor pripomina lekvar, husty je poriadne a z 3kg sipiek (zbieranych na silvestra) mam asi 2litre lekvaru. Uz sa nan velmi tesim :-) urcite to stalo za tu namahu. Vdaka za skvely recept :-)

    Odpovedať
    • LaPetit
      01/01/2017 at 23:29 (11 mesiacov ago)

      Dobrý deň Anna, ďakujem a teším sa, že sa vám džem podaril. Je to trochu viac práce ale potom tá chuť stojí za to!

      Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *