Citrónovo -malinová torta

od

lemon and raspberry cake

Tadá, moja druhá torta. Zatiaľ sa mi darí plniť predsavzatie upiecť každý mesiac jednu tortu, hoci to vôbec nebolo jednoduché:) Tortu, ktorú vidíte na fotke však vyšla až na druhý pokus. Ale za to presne tak ako som si ju v hlave predstavovala. Tentokrát som siahla po maslovom ceste a kombinácii citrónu a maliny. A nemohla som urobiť lepšie. Ovocie dodá maslovému korpusu sviežosť a vďaka vrstve malinového džemu bude torta krásne šťavnatá.

Aby ste si nemysleli, že si plánujem otvoriť cukráreň, či piecť na objednávku (na to nemám nervy), skôr sa sama učím. Prvá torta s orechami a kávou vyšla na prvý pokus, ale táto, to bola iná storka. Všetko som mala naplánované, do noci som piekla korpusy, šľahala krém, a keď som si o pol druhej líhala, myslela som že všetko je tak, ako má byť. Hovorím si, ráno je múdrejšia večera. No nebola. Swiss meringue butter cream, ktorý som už mimochodom skúšala, buď neprežil noc v chladničke, alebo som niečo urobila zle. A zistila som to, až keď boli 3 poschodia torty poskladané. Oči pre plač, hnev, dlhšie dýchanie a zmierenie sa s tým, že toto asi nebude cesta, som poobede zbehla do obchodu, nakúpila ešte raz všetky suroviny, a večer som to skúsila opäť.

lemon raspberry cake

Tentokrát som bola opatrnejšia s manipuláciou s korpusom a stavila som na overený recept na krém z cukrárne Lidla. Veronika vie čo robí, a ja som už nechela riskovať ďalší fail. Navyše ma krém z tvarohu, šľahačky a bielej čokolády príjemne prekvapil, a spolu s mascarpone krémom je mojím favoritom. Bielu čokoládu som dala aj do toho prvého krému a neviem, či to nebola práve tá osudná chyba. Ak s tým máte nejaké skúsenosti budem rada ak sa podelíte.

Ale späť k receptu, tentokrát som chcela vyskúšať niečo nové, tak prišlo na rad maslové cesto. Na rozdiel od toho, kde sa používa olej, korpusy nevybehli a zostali po upečení pekne rovné. Za to sú sýtejšie a pre mňa veľmi maslové. Ale to je asi len môj nezvyk :) Inak mi veľmi chutili.

A čo teda budete potrebovať? Na tortičku s priemerom 18 cm som potrebovala:

Korpus:

390 g hladkej múky

10 g prášku do pečiva

1/4 ČL sódy bikarbóny

štipku soli

335 g masla izbovej teploty

400 g kryštálového cukru

4 vajcia

300 ml plnotučného mlieka

kôru a šťavu z 2 celých citrónov

6 PL malinového džemu

Krém:

200 g bielej čokolády

500 g jemného tvarohu (bez hrudiek)

250 ml smotany na šľahanie

250 g mascarpone

kôra a šťava z 1 citróna

ružové farbivo

 

lemon raspberry cake

Postup:

  1. Rúru vyhrejte na 175 stupňov a spodok tortových foriem vysteľte papierom na pečenie. Ja ho zvyknem prichytiť trochou masla.
  2. V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a sódu.
  3. V druhej miske rozmixujte maslo, pridajte potom cukor a dobre spolu vyšľahajte. Po jednom pridávajte vajce a všetko dobre prešľahajte.
  4. Pridajte trochu múčnej zmesy, trochu mlieka a zapracujte do cesta. Postupne pridajte aj zvyšok múky a mlieka, a nakoniec aj citrónovú šťavu a kôru.
  5. Cesto rovnomerne rozlejte do dvoch foriem. Pokojne použite váhu a cesto si odvážte, aby ste mali dva identické korpusy.
  6. Pečte približne 45 minút, a či je cesto upečené zistite pomocou špajle. Mierne vychladnuté korpusy vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť.
  7. Na krém vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu. Vo veľkej mise vymixujte smotanu, mascarpone a tvaroh, a nakoniec zašľahajte bielu čokoládu.
  8. Oba korpusy rovnomerne rozrežte, každý korpus ešte pokvapkajte trochou citrónovej šťavy a potrite 2 PL malinového džemu. Natrite aj vrstvou krému a priložte ďalší korpus. Takto postupujte, až kým nepriložíte posledný korpus. Na ten dajte ešte vrstvu krému, a pomocou špachte a hladítka zarovnajte krém na povrchu aj okrajoch torty. Tako pripravenú tortu nechajte aspoň hodinu v chladničke odpočinúť.
  9. Vychladenú tortu potrite zvyšným krémom a uhľadte. Asi 3 PL krému len zľahka premiešajte (stačí jeden – dva pohyby) s ružovým farbivom a pomocou špachte naneste na spodok torty, opäť uhľadte. Takto prirpavenú tortu dajte opäť stuhnúť do chladničky, ideálne do druhého dňa.

lemon raspeberry cake

Tortu môžete pred podvaním ozdobiť obľúbenými kvietkami, a keď ste šikovnejšie, tak aj rôznymi pusinkami alebo čímkoľvek čo máte radi a páči sa vám. Ja som po dvoch pokusoch už nič nevymýšľala, torta aj tak chutila skvelo. Ja tieto ovocné tóny milujem. Keď bude sezóna viem si predstaviť použiť aj čerstvé maliny nielen na ozdobu ale aj medzi korpusy.

citrónovo malinová torta

Čo poviete? Dali by ste si? Ak si ju upečiete dajte mi vedieť. Každá jedna správa, že varíte a pečiete podľa mňa ma vždy veľmi poteší. A sledovať moje dobrodružstvá môžete na instagrame.

Krásnu nedeľu!

Monika


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *