Orechovo-kávová torta so základným mascarpone krémom

od

walnut and coffee cake

Toto je pre mňa veľká vec. Upiecť tortu. Mám pred tým totiž dosť veľký rešpekt. Plus som nikdy nemala nejaký extra dôvod piecť torty. Roman môže tak akurát punčovú, ja zjem jeden, no možno dva kúsky a veľké oslavy u nás nie sú zvykom. Lenže keď tie torty vedia byť tak dobré a krásne! Takže som si dala taký malý vnútorný challange, raz mesačne vyskúšať upiecť tortu a ak sa podarí, podeliť sa o ňu.

Prvú poriadnu tortu som piekla minulý rok pre časopis Dobré jedlo do Sladkej výzvy. A hoci som ju ešte nedala na blog, tak trochu som zabudla, určite sem pribudne tiež. Z tejto torty som bola dosť nervózna, nevedela som aký použiť krém, koľko poschodí urobiť ale našťastie mám po ruke dve cukrárky, ktoré mi poradili a pomohli vybrať ten správny krém:) Prvou je Veronika Bušová, ktorú poznáte ako super cukrárku z Kuchyne Lidla a druhá je Renča, známa ako Kolachella. Pretože pre mňa boli torty španielskou dedinou, najprv som skúsila swiss merigue buttercream, čo sú v podstate vyšľahané bielka nad parou a potom zmiešané s maslom. Parádne hladký krém, ktorý je však aj poriadne sladký. Potom mi dievčatá poradili použiť radšej mascarpone so šľahačkou a musím uznať mali pravdu. Tento krém je ľahší na prípravu, zvládnete ho aj keď s pečením len začínate a tá chuť! Musím uznať, že vždy keď ochutnám mascarpone tak som v siednom nebi.

walnut and coffee cake

Ale späť k tejto torte. Zhodou okolností píšem tento recept v deň svojich narodením, ale na tortu, resp. na ten kúsok čo mi znej zostal, sa môžem len pozerať. Viete kedy vás najviac rozbolí zub? Okrem toho, že vtedy keď to vôbec nečakáte, ja pridávam, že na narodeniny. Takže recept píšem v momente kedy zabrali analgetiká a ja aspoň nerozmýšľam ako prežijem zubára, a sústredím sa na písanie.

walnut and coffee cake

Torta je celkom jednoduchá a sú v nej len chute orechov a kávy. Oriešky som si pri pečení veľmi obľúbila takže pardon, že ich teraz používam tak často. A cesto som piekla v dvoch okrúhlych formách s priemerom 18 cm a pekne vošli do normálnej rúry naraz.

A čo budete potrebovať?

450 g hladkej múky

1 balenia prášku do pečiva

1 ČL sódy bikarbóny

1 ČL škorice

4 vajcia

170 ml repkového oleja

250 g trstinového cukru

250 ml mlieka

200 g na hrubo mletých orechov

20 g kvalitného kakaa

250 g mascarpone

125 g práškového cukru

200 ml smotany na šľahanie

štipka soli

1 ČL vanilkovej pasty

250 ml silnej kávy

 

walnut and coffee cake

Postup:

  1. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a škoricu.
  2. V druhej miske vymiešame cukor s vajciami do peny, pridáme olej a premiešame.
  3. Postupne vsypeme múku, mlieko a nakoniec orechy. Cesto dobre premiešame.
  4. Takto pripravené cesto rozdelíme na dve časti, do jednej dáme o 20 g menej cesta a pridáme tam kakao. Tak nám vzniknú dve cestá.
  5. Obe cestá vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 160 stupňov približne 50 – 60 minút. Či je cesto upečené môžete skontrolovať špajlou. Upečené cesto necháme cvhíľu vychladnúť, vyberieme z formy a necháme na miežke, kým nie je úplne vychladnuté. Pustíme sa do krému.
  6. Mascarpone vyšľaháme s cukrom v jednej miske.
  7. V druhej miske vyšľaháme šľahačku do skoro tuha. Budeme ju ešte trochu šľahať s marcarpone, tak nech ju neprešľaháte. Šľahačku teda pridáme k mascarpone, pridáme vanilku, štipku soli a ešte chvíľu spolu šľaháme, kým sa krém dobre nespojí. Kým budeme tortu plniť odložíme krém do chladničky.
  8. Vychladnuté korpusy zrežeme, ak trochu vstrede vybehli a rozrežeme na dve rovnako hrubé pláty. Uložíme ich striedavo tak, aby jeden spodný korpus bol na spodku torty a jeden spodný korpur bol úplne na vrchu torty otočený dolu hlavou (aby sme mali rovný vrchný okraj) a tortu začneme skladať.
  9. Spodný korpus najprv polejeme kávou, potom natrieme krémom a položíme ďalší korpus a jemne ho pritlačíme.  Takto postupujeme kým neminieme všetky korpusy. Ja som vrchný korpus nepoliala kávou, ale mala som tak urobiť. Takže pokojne do toho, korpus bude šťavnatejší. Nakoniec vrchnú časť torty potrite krémov a pomocou špachtle zarovnajte zvyšným krémom aj boky. Torta je nahá, takže vôbec nevadí ak bude sem tam pretŕčať kúsok cesta.
  10. Hotovú tortu dajte na niekoľko hodín do chladničky, ideálne cez noc. Potom stačí už len tortu ľubovoľne nazdobiť.

walnut and coffee cake

Ja som tortu dozdobila už iba kvietkami, ktoré som mala doma a takto mi to stačilo. Na rôzne jedlé ozdoby ako temperovaná čokoláda, makronky či pusinky sa ešte len chystám, takže možno časom pribudnú recepty aj na ne:) Zatiaľ dúfam, že vám bude táto tortička chutiť a vyskúšate si aj vy:)

U mňa testovali moje kamošky a chutilo aj mne:) Teda keď me nebolel ten zub:)

walnut and coffee cake

Tak, normálne som hrdá na tú tortu, neviem prečo som sa tak dlho bála nejakú upiecť a úprimne už sa teším na tie ďaľšie čo prídu. Hlásite sa niekto na ochutnávky? A key ste chceli vidieť viac z prípravy, sledujte ma na instagrame, tam zverejňujem všetky tie zákulisné info a stories:)

walnut and coffee cake

Dobrú chuť!

Monika

 

 


2 komentáre v Orechovo-kávová torta so základným mascarpone krémom

  1. Lenka
    31/01/2019 at 06:06 (2 týždne ago)

    Predpokladam, ze vyslahane bielka idu nakoniec, nie su totiz spomenute v recepte … inak vyzera torticka krásne

    Odpovedať
    • LaPetit
      31/01/2019 at 21:26 (2 týždne ago)

      Lenka, už som to opravila, nešľahá sa sneh, pridávajú sa celé vajcia:)

      Odpovedať
  2. Petra
    31/01/2019 at 08:43 (2 týždne ago)

    Odkiaľ je prosím ten nádherný stojan na tortu?

    Odpovedať
    • LaPetit
      31/01/2019 at 21:26 (2 týždne ago)

      Ahoj Petra, doniesla som si ho z USA:)

      Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *