Krémová zeleninová polievka

od

Občas, keď mám za sebou náročné dni, veľa cestujem alebo som ďaleko od domova, teším sa keď prídem domov a uvarím si niečo dobré. A dobrá polievka je základ. Keď nemám práve po ruke alebo v mrazničke vývar, namiesto toho aby siahla po bujóne, urobím si zeleninovú polievku, takže zabijem dve muchy jednou ranou:)

Pamätám si, že ako dieťa som sa zelenine vyhýbala. Dostať do mňa petržlen – nemožné, zeleru som sa dokonca nemohla ani dotknúť. Čím som však staršia zelenina je mi sympatickejšia:) Pri tejto polievke som dokonca cítila, že ju moje telo potrebuje. Je krásne voňavá, krémová a hrá všetkými farbami a okrem toho stačí iba nakrájať zeleninu a o ostatné sa skoro netreba starať:)

Na polievku som použila:

2 šalotky

1 strúčik cesnaku

3-4 kúskov mrkvy

2 petržleny

1/2 póru

kúsok kalerábu

1 ČL zelenej curry pasty

dva bobkové listy

3-4 guličky nového korenia

pár vetvičiek čerstvého tymiánu

soľ

čerstvé mleté čierne korenie

1 PL olivového oleja

2 PL bieleho jogurtu alebo smotany

 

Všetku zeleninu si nakrájame na cca rovnaké kusy. V hrnci na olivovom oleji speníme na drobno pokrájanú šalotku, pridáme cesnak, chvíľu restujeme a pridáme zelené curry. To dodá polievke na pikantnosti a bude mať takú príjemnú exotickú chuť. Potom pridáme všetku zeleninu a podlejeme asi 1 L horúcej vody a varíme cca 30 minút, kým zelenina nezmäkne. Potom polievku rozmixujeme v mixéry, môžeme pridať lyžicu/dve bieleho jogurtu alebo smotany aby bola polievka jemnejšia. Ak by bola polievka príliš hustá pridáme ešte vodu a necháme prevrieť.

Tip: ak chcete mať polievku krásne hladkú po rozmixovaní ju vždy ešte prepasírujem. Je to práca na viac ale polievka je jemnejšia a krémovejšia:)

 

Podávame dochutené čerstvým tymiánom a trochou olivového oleja.

Dobrú chuť!


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *