Vianočná perníková bábovka s karamelom

od

gingerbread bundt cakeVianoce sú časom sviatočného pečiva, ale ak nemáte čas alebo možnosti na malé sušienky, dokonca aj obyčajná bábovka môže byť ozdobou sviatočného stola. Bábovka bol môj prvý počin v kuchyni, pečiem ju už od detstva. Je jednoduchá, rýchla a môžete ju upiecť na milión spôsobov.

Na prvý sviatok vianočný milujem vychutnávanie si svojej bábovky s kávou v ruke a sledovanie vianočných rozprávok. Perníkové cesto mi vždy chutilo, je vláčne, krásne vonia a v kombinácií s orieškami a horúcim karamelom je to naozaj jeden z mojich obľúbených dezertov.

gingerbread bundt cake

Bábovku si môžete ľahko upiecť doma, budete potrebovať nasledujúce suroviny:
4 vajcia
150 g trstinového cukru
1 ČL perníkového korenia
2 PL kakaa
100 g mletých orechov (lieskové alebo vlašské)
150 g múky
½ prášku do pečiva (6g)
150 ml repkového oleja
150 ml rastlinného mlieka
50 g hrozienok
štipka soli
tuk a múka na vymazanie formy

na ozdobu si pripravte karamel z:
2 PL masla
100 g trstinového cukru
60 ml smotany na šľahanie
štipky soli

gingerbread bundt cake

Na pečenie bábovky používam repkový olej. Rafinovaný má ideálne vlastnosti pri pečení, pretože nemá výraznú chuť, także perníkové korenie a ostatné suroviny vyniknú. Mimochodom repkový olej sa nazýva ,,oliva severu”, pretože obsahuje vysoké množstvo kyseliny olejovej, podobne ako olivový olej¹. Repkový je teda náš olej s dlhou tradíciou. Viac o hodnotných vlastnostiach tohto produktu nájdete na zamilujsadorepkovehooleja.eu.

 

gingerbread bundt cake

Postup:

  1. Zo žĺtkov a cukru vyšľahajte penu.
  2. Pridajte korenie, kakao, orechy a dobre premiešajte.
  3. Múku premiešajte s práškom do pečiva a spolu s mliekom a olejom pridajte k vyšľahaným žĺtkom.
  4. Bielka vyšľahajte so štipkou soli a opatrne primiešajte do cesta.
  5. Nakoniec pridajte hrozienka, cesto vylejte do vymazanej a vymúčenej formy na bábovku.
  6. Pečte vo vyhriatej rúre na 175 stupňov približne 45 minút.

gingerbread bundt cake

Počas pečenia bábovky si pripravte karamel:

  1. V panvici zohrejte na miernom ohni cukor, kým cukor neskaramelizuje.
  2. Pridajte maslo a nakoniec teplú smotanu a dobre premišajte.
  3. Nechajte mierne vychladnúť a prelejte do pohára.

Upečenú bábovku vyberte z formy, pocukrujte, polejte teplým karamelom a nakoniec ozdobte orieškami.

gingerbread bundt cake

Chutné a šťastné sviatky!

logos1)Szostak W.B. „Walory zdrowotne oleju rzepakowego w profilaktyce chorób układu krążenia i innych chorób”, w:  „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s. 57-88


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *