Vianočka

od

vianočka

Neviem čo je viac vianočné ako vianočka:) Sladké pečivo plné hrozienok a mandlí, s kopou masla úplne zbožňujem. Pečiem ju už roky a vždy len na Vianoce, takže sa s ňou veľmi rada pohrám. Ale nebojte nie je to nič zložité.

vianočka
Na maslovú vianočku potrebujeme:

500 g polohruhej múky

1 balenie droždia (42 g čerstvého alebo balíček sušeného)

3 žĺtka

100 g kryštálového cukru

150 g masla alebo rastlinnej alternatívy

kôra z jedného citróna

100 g hrozienok

30 g madľových lupienkov

250 ml mlieka (prípadne mandľového alebo ovesného)

5 PL rumu

1 bielko

práškový cukor na posypanie

 

vianočka

Postup:

  1. Do veľkej misy dáme múku, droždie rozmiešané s trochou cukru, žĺtka, maslo, citrónovú kôru a cukora premiešame.
  2. Pridáme hrozienka naložené v rume a podľa potreby prilievame mlieko. Miesime aspoň 15 minút tak aby sa cesto krásne spojilo, bolo vláčne a nelepilo sa.
  3. Vymiesené cesto necháme kysnúť aspoň hodinu, resp. dokiaľ nezdvojnásobý svoj objem.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme ho na 9 približne rovnakých častí. Budeme totiž skladať trojposchodovú vianočku.
  5. Jednotlivé časti vyšúlame na rovnako dlhé vrkoče.
  6. Spodnú časť vianočky upletieme zo štyroch vrkočov. Začneme z ľava do prava. Ľavý vrkoč prestrčíme najprv nad vedľajší vrkoč a potom popod ďalší vrkoč smerom do prava. Takto pokračujeme, kým spodnú časť nezapletieme.
  7. V strede urobíme dlaňou priehlbinu, potrieme bielkom a uložíme druhú vrstvu vianočky z troch vrkočov. Tiež urobíme priehlbinu a dáme poslednú vrstvu z dvoch vrkočov. Tie urobíme trochu dlhšie a keď ich položíme na vrch, konce budú prevísať tak, že ich budeme môcť zahnúť pod vianočku, čím skryjeme nepekné zakončenia.
  8. Dáme ešte nakysnúť na teplé miesto aspoň na 30 minút, potrieme žĺtkom, posypeme mandľami a pečieme vo vyhriatej rúre do zlatova približne 45 minút.

vianočka

Necháme vychladnúť a pustíme sa do nej! Raňajky alebo sladká večera na nezaplatenie:)

vianočka

Dobrú chuť a šťastné a veselé praje

Monika


1 komentár v Vianočka

  1. Veronika
    09/01/2014 at 11:46 (6 rokov ago)

    Vianocka vyzera skvelo! Mam ale jednu otazku: mala by si navrh na alternativu k cukru? A ked ano, tak v akom mnozstve? Myslela som na agave sirup, med, viac hrozienok…Vdaka!

    Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *