Vianočka z celozrnnej špaldovej múky

od

challah

Tento rok som to s vianočným pečením teda vôbec nepreháňala a v záujme zachovania predvianočného zdravia a potom aj kalórii som sa rozhodla upiecť len jednu jedninú vec. A to vianočku. Mám ju totiž najradšej a pečiem ju naozaj len raz ročne. O to viac sa na ňu teším. A keďže som chcela vyskúšať, či bude rovnako dobrá aj s celozrnnou múkou a ono to ide, tak sa s vami podelím o tento skvelý recept. Vianočka je nadýchaná, plná masla a opitých hrozienok. Presne tak ako ju máme doma radi. Navyše som použila rastlinné mlieko a nebol to žiadny problém. Pre nás, čo nepijeme mlieko, ďalšia dobrá správa:)

challah

Na veľkú vianočku pre celú rodinu budete potrebovať:

300 g špaldovej celozrnnej múky

200 g polohrubej múky

1 kocku drožia

125 ml mandľového mlieka

100 g kryštálového cukru

150 g rozpusteného masla

4 žĺtka

1 bielko

50 g hrozienok

pol deci rumu

kôru z 1 citróna

50 g mandlí

 

challah

Múky premiešajte, dajte do veľkej misy a v strede urobte miesto na kvások.

Kvasnice rozdrobte, pridajte cukor a zalejte ich trochou teplého mlieka. Nechajte asi 10 minút stáť a keď vzíde kvások pridajte 3 žĺtka, rozpustené maslo a postupne ako cesto miesite, pridávajte mlieko. Veľmi záleží od múky a toho koľko mlieka nasaje, takže radšej opatrne ako pridávať viac múky ako je nevyhnutné.

Do cesta pridajte ešte hrozienka, citrónovú kôru a časť mandlí a cesto dobre premiešajte. Na miesení si dajte záležať:) Mieste aspoň 10 minút – 15 minút, kým nie je cesto úplne hladké a nelepí sa. Ak nemáte doma robota, je ideálne zapojiť mužskú časť rodiny:)

Vymiesené cesto nechajte vykysnúť vo vymúčej miske na teplom mieste 1 hodinu.

Po vykysnutí cesto rozdeľte na 9 rovnakých častí (použite váhu aby ste mali rovnako veľké kusy, bude sa vám lepšie pracovať) a ručne vyšúlajte 9 rovnakých vrkočov. Zo 4 vytvarujte základ vianočky. Ako sa to presne robí si pozrite napríklad TU. Povrch základu potrite bielkom, zapleťte 3 vrkoče a uložte ich na základ. Opäť potrite bielkom a na vrch položte vrkoč z posledných dvoch častí. Vrchná časť môže byť trochu dlhšia vianočku zakončíte tak, že vrchné vrkoče zastrčíte pod vianočku spredu aj zo zadu. Zakryjete tak všetky spoje.

Vianočku nechajte ešte 30 minút kysnúť a zatiaľ si rozpáľte rúru na 175 stupňov.

Pred pečením vianočku potrite žĺtkom, posypte mandľami, a pečte približne 30 – 40 minút, kým nie je cesto krásne hnedé.

Vianočku pred podávaním nechajte úplne vychladnúť a jemne ju posypte práškovým cukrom.

A na raňajky ako by ste ju našli:) Len tak s maslom je to najlepšia vec.

Krásne Vianoce!

Monika

 

 

 


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *