Veľkonočné jahňa s glazovanou mrkvou a pórom

od

easter lamb roast

Veľká noc je za dverami a tak si to žiada trochu slávnostnejšie sviatočné menu. Z detstva si veľmi nepämatám žiadne špeciálne veľkonočné menu, možno nejaké údené ale inak nič:) Možno je to tým, že sme ako deti trávili Veľkú noc na Morave a tam sme behali od babky k tetám a vždy nás niekde niečím pohostili.

Teraz, keď už mám vlastnú kuchynu, už nejaký ten rok pripravujem jahňacie mäso. Robím ho len raz ročne a práve Veľká noc je ideálna. Jahňacie mäso je každým rokom dostupnejšie a už nie je zďaleka taký problém si ho kúpiť. Stačí ak sa opýtate u svojho mäsiara alebo sa lepšie pozriete v potravinách. Tento recept vznikol originálne pre moju kuchársku knihu, ale už rok pred tým som ho pripravovala pre asi 10 ľudí a mal veľký úspech tak dúfam, že si nájde miesto aj u vás.

eggs

Jahňacie mäso má povesť, že mierne smrdí, ale nie je to tak. Áno, nie je to kuracina, ale čím mladšie mäsko, tým lepšia chuť. Jahňa je totiž odchované na mlieku a potom na tráve. A aby to nebola len taká nuda, jahňacie namarinujeme v bylinkách a budeme podávať s glazovaným jarnými mrkvičkami a mladým pórom s prepeličími vajíčkami. Čo je na týchto prílohách super je to, že všetko viete urobiť na jednom plechu. A to šetrí čas, energiu a pritom budete pri stole za hrdinku:) Aspoň ja som sa tak cítila:)

carrot

Na sviatočný stôl pre štyroch budete potrebovať:

4 jahňacie lýtka

80 ml olivového oleja

4 strúčiky cesnaku

20 g čerstvej mäty

kôru z ½ citróna

šťavu z ½ citróna

2 zväzky mrkvy s vňaťou

2 PL medu

1/2 šálky lieskových orechov

700 g mladého póru

soľ

čierne korenie

10 prepeličích vajíčok

700 g zemiakov

2 PL repkového oleja

bylinky na podávanie

 

lamb

Mätu nasekajte na drobno a cesnak prelisujte, aby uvoľnil arómy. Z oleja, cesnaku, mäty, kôry a šťavy z citróna pripravte marinádu. Jahňacie lýtka potrite marinádou a nechajte aspoň 30 minút marinovať. Ideálne aj cez noc.

Lýtka dajte do pekáča aj s marinádou, podlejte trochou vody, prikryte alobalom a dajte piecť na 180 stupňov. Po 1 a ½ hodine odokryte alobal a pečte ďalšie 2 hodiny, kým sa mäso nezačne oddeľovať od kosti.

Prípravu zeleniny naplánujte až v druhej polovici pečenia mäsa. Zeleninu najprv jemne uvaríte a potom dopečiete v rúre a budete to trvať cca 30 – 35 minút. Tak to chce trochu time managementu:)

Mrkvu očistite ale nechajte na nej trochu zelenej vňate. Tak isto očistite pór. Ideálne ak dáte dole vrchné vrstvy aby ste ho mohli dôkladne umyť.

Zeleninu dajte variť do vriacej vody na cca 7- 10 minút. Zelenina sa jemne predvarí a potom bude rýchlejšie upečená. Oblanšírovanú zeleninu je ideálne hneď schladiť. Podľa kuchárskych kníh vo vodnom kúpeli s ľadom, kvôli zachovaniu farby, ale nie je to nevyhnutné.

Oblanšírovanú zeleninu precedťe, jemne osušte a s mrkvou ihneď na plech. Zelené konce obaľte v albobale, vďaka tomu pri pečení konce nezhnednú, a potrite mrkvu medom. Vedľa mrkvy dajte zemiaky nakrájané na obľúbený tvar a jemne ich potrite trochou oleja. Mrvku aj zemiaky osoľte a okoreňte a dajte piecť do rúry k mäsu. Podľa veľkosti mrkvy to trvá tak cca 20 – 25 minút.

eggs

Na suchej panvici si potom opečete nasekané lieskovce, ktoré budú krásne chrumkať. Mäso, aj zelenina budú jemné a mäkké, preto je fajn dodať jedlu trochu chrumkavosti.

10 minút pred dopečením zeleniny a mäsa, pridajte na plech aj varený pór, ktorý ste tiež osolili a okorenili a nechajte všetko spolu pekne dopiecť.

V poslednej fáze pečenia si ľakho pripravíte aj prepeličie vajíčka. Tie sa varia naozaj krátko. Na druhú stranu, horšie sa lúpu, a kľudne môžete použiť aj slepačie, iba by som ich uvarila na hniličku, teda s tekutým žĺtkom. To vytvorí ďalšiu skvelú chuť a textúru jedla.

lamb

Na záver už stačí len všetko naservírovať a užiť si spoločné chvíle nad chutným obedom s rodinou. Ja si Veľkú noc už ani len neviem bez tohto jedla predstaviť a je u nás už každoročnou stálicou. Marináda sa dá použiť aj na iné kúsky jahňacieho mäsa ako stehno, rebrá alebo aj sviečková. Mäta a jahňacie sú totiž veľmi dobré kamarátky.

A ak sa vám tento recept páčil, viac dobrých nápadov na každý deň aj sviatočné varenia nájdte v mojej kuchárskej knihe. Kúpite ju v každom dobrom kníhkupete, online <TU> alebo aj by ste chceli aj s podpisom aj priamo od mňa stačí mi napísať na monika@lapetit.sk.

Ó, a ide o prvý recept z môjho nového štúdia:) Pomaly po krôčkoch ho mením na svoje vysnívané štúdio, kde budem môcť fotiť od rána do večera. Jeho premenu môžete sledovať v stories na mojom instagrame :)

A prajem vám krásne prežitie sviatkov, aby ste boli s tým ktorých máte radi a za stolom plným dobrého jedla <3

Monika


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *