Tvarohový koláč s rebarborou

od

tvarohový koláč s rebarborou

Niekedy si to ani neuvedomín, ale často ma pri receptoch inšpiruje to, čo jedla v reštaurácii. Obed každodenný trávim v relatívne malom okruhu reštaurácii a ak sa mi podarí cez obed ochutnať niečo, čo by som si chcela urobiť aj doma je to malý zázrak:) A tak to bolo aj v tomto prípade. Minulý týždeň som mal a kúsok tvarohového koláča so slivkovým lekvárom, tak rekú, že skúsim ho aj doma. S tvarohom som nepiekla ani nepamätám a zhodou náhod som ho mala v chaldničke. A keďže je sezóna rebarbory, vymením ju za lekvár, k tomu som vyskúšala kombináciu celozrnnej špaldovej múky a kokosového cukru a koláč bol na svete.

reberbora

Na veľký plech som použila:

150 g špaldovej múky

150 g celozrnnej špaldovej múky

1/2 prášku do pečiva

120 ml rastlinného mlieka

100 g kokosového cukru Kospa

120 ml kokosového oleja bez vône

500 g haldkého tvahoru

2 vajcia

10 g vanilkového cukru

40 g kryštálového cukru

200 g rebarbory

60 ml vody

múka a maslo na vymazanie formy

 

suroviny

Rada používam špaldovú múku pre jej orieškovú chuť, a aby bol koláč trochu zdravší ale pritom zostal stále koláčom miešam celozrnnú múku s klasickou. Tvaroh je krásne krémový a rebarbora príjemne kyslá a všetko spolu je akurát svieže a nie veľmi sladké. Presne tak ako mám rada:)

A postup je celkom jednoduchý. Pred tým ako sa pustím do prípravy zapnem rúru a tá akurát dosiahne 180 stupňov pesne ako potrebujem.

  1. Roztopte kokosový olej a nechajte ho trochu vychladnúť.
  2. Rebarboru nakrájate, podlejte trochou vody a na malom poduste do mäkka. Trvá to cca 10 minút. Potom rebarboru rozmixujte do hladka na jemé pyré. Ak by bolo príliš husté pridaje ešte trochu vody. A máte hotovú prvú časť.
  3. V mise potom vyšľahajte 2 vajcia s kokosovým cukrom a postupne pridajte mlieko a olej. Do cesta pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a dobre premiešajte. A máte druhú časť.
  4. Potom už len vymiešajte tvaroh s 2 vajíčkami, pridajte vanilkový a obyčajný cukor, a máte poslednú časť.
  5. Vymastite a pomúčte si plech a žačnite liať jednotlivé vrsty. Najprv cesto, potom tvaroh a nakoniec rebarborové pyré. Aby vznikla pekná mozajka, použila som špajdlu, ktorou som vrstvy jemne premiešala.
  6. Pečte na spomínaných 180 stupňov priblližne 45 minút.

tvarohový koláč s rebarborou

Koláč som nechala úplne vychladnúť, nakrájala som ho na cca rovnaké kúsky. Inak koláčik chutí skvelo aj na druhý deň, hlavne ak ho už len vytiahnete z chladničky:) Inak celkom by sa mi páčila ešte kombinácia s bazovým sirupom, môžete ho vyskúšať pridať k rebarborovému pyré a dajte mi vedieť. A čo vy a rebarbora? Máte nejaké svoje obľúbené recepty? Som zvedavá!

Monika

 

 


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *