Tradičná sviečková na smotane

od

sviečkováSviečková. Svojho času veľmi obľúbené jedlo a keďže mám korene v Československu, ako dieťa si pamätám, že sme sviečkovú jedli len pri špeciálnych príležitostiach. Každý ho mal rád, dalo sa pripraviť aj pre 15 ľudí a hlavne vopred. Je pravda, že som si na sviečkovú veľmi dlho nespomenula, ale teraz prišiel ten správny čas.

Pri skúšaní receptu som dosť tŕpla aby sa všetko vydarilo. Aby bolo mäso dosť šťavnaté, dobre prešpikované, a aby omáčka bola taká akú si pamätám z detstva. Krémová, plná chuti koreňovej zeleniny a výpeku, a najviac som sa tešila na knedľu. Ak je totiž príležitosť neváham si trochu nadpracovať a uvarím karlovarskú knedľu. A hoci som mala veľký rešpekt a nakúpené suroviny aspoň na dva pokusy, recept som vôbec nemusela opakovať:) Takže ho zvládnete, aj keď ste sviečkovú nikdy nevarili:) Verte mi. A navarila som jej za vagón, takže recenziu, že je prudko jedlá som odstala od širokého okolia:)

sviečková

Inak otázka, či je sviečká pomenovaná podľa druhu mäsa alebo je to odvodené od niečo iného nechám tak. Ja som mala pripravené hovädzie pliecko a fungovalo parádne:) Mäso bolo šťavnaté a mäkké, ak si však nie ste istý, pokojne použite kus pravej sviečkovej:)

A čo budete potrebovať? pre 4 – 6 porcie si pripravte:

1 kg falošnej sviečkovice napr. z pliecka

100 g slaniny

1 a ½ cibule ( 300 g)

3 stredne veľké mrkvy ( 300 g)

1 stredne veľký zeler (150 g)

1 veľký petržlen (150 g)

2 PL oleja

3 PL trstinového cukru

1 citrón

4 ks bobkového listu

6 guličiek nového korenia

6 guličiek čierneho korenie

500 ml vody, prípadne vývaru

250 ml šľahačkovej smotany

Karlovarská knedľa

400 g bieleho pečiva (napr. biela francúzska bageta)

½ cibule

3 vajcia

50 g slaniny

20 g petržlenovej vňate

soľ, čierne korenie

 

a na podávanie ešte plátky citróna a brusnicový džem

sviečková

Postup:

  1. Sviečkovicu zbavíme blán, a pomocou úzkeho nože urobíme 3 diery, do ktorých vložíme na pásiky nakrájanú slaninu. Zvyšok slaniny nakrájame na kocky a použijeme na základ a na knedľu.
  2. Mäso previažeme potravinárskym motúzom, aby malo pekný kruhový tvar a môžeme ho ešte zabaliť do fólie a vyváľkať rovnomerný valec. Dáme do chladničky a necháme chvíľu odpočínúť.
  3. Cibuľu a všetku koreňovú zeleninu nakrájame na menšie kúsky a na oleji restujeme vo väčšom hrnci spolu so zvyšnou slaninou. Zelenina sa musí mierne chytiť, teda skaramelizovať. Občas teda premiešame.
  4. Do opečenej zeleniny pridáme cukor, korenie, soľ, na plátky nakrájaný citrón a ešte chvíľu restujeme.
  5. Pridáme vodu, prípadne vývar a necháme dusiť.
  6. Mäso odbalíme z fólie, dobre z každej strany osolíme a zprudka opečieme na panvici z každej strany. Mäso sa tak zatiahne a zostane šťavnaté. Opečené mäso aj s výpekom položíme na zeleninu a dusíme pod pokličkou približne 1 – 1 ½ hodiny.
  7. Pečivo nakrájame na drobné kúsky, pridáme žĺtka, soľ, čierne korenie a nadrobno nakrájanú pertžlenovú vňať.
  8. Na panvici orestujeme slaninu spolu s nadrobno nakrájanou vňaťou a pridáme k pečivu.
  9. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh a pridáme k zvyšku zmesi na knedľu. Ručne spracujeme a pomocou potravinovej fólie zabalíme, a vytvarujeme typický vaľcový tvar knedle. Takto pripravenú knedľu necháme chvíľu odležať v chladničke.
  10. Knedľu môžeme zabaliť aj do čistej útierky a pred podávaním stačí knedľu uvariť v jemne osolenej vode približne 20 minút. Počas varenia je potrebné knedľu pár krát otočiť, aby sa rovnomerne uvarila.
  11. Keď je sviečková omáčka s mäsom uvarená. Mäso vyberte a udržiavajte v teple. Zo zvyšku vyberte bobkový list a guličky korenia, a aj s tekutinou rozmixujte do hladka.  Pridáme šľahačkovú smotanu, privedieme k varu a necháme približne 3 minúty prevrieť.
  12. Mäso nakrájame na tenké plátky a podávame s knedľou, omáčkou, plátkom citróna a lyžicou brusnicového džemu.

sviečkováOk, nie je to obed za 30 minút, ale takáto klasika raz za čas fakt poteší, hlavne ak musíte nasýtiť viac ľudí, hostíte oslavu alebo príde rodina zo širokého okolia. A je to predsa len retro jedlo, ktoré keď si doma poctivo uvaríte, naozaj stojí za to. Ja som už dostala objednávky kedy sviečkovú znovu uvarím, takže ma to najbližšej dobe čaká opäť:)

A skoro všetky props, ktoré na fotkých vidíte mám z Butlers. Príbory, taniere , pohárikysvietniky aj servírovaciu dosku:)

sviečkováTak dobrú chuť a ak náhodou podľa môjho receptu navaríte, nezabudnite mi dať vedieť! Budem len a len rada. A sldovať ma môžete na istagrame a pintereste:)

Dobrú chuť!


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *