Tradičná sviečková na smotane
od
Sviečková. Svojho času veľmi obľúbené jedlo a keďže mám korene v Československu, ako dieťa si pamätám, že sme sviečkovú jedli len pri špeciálnych príležitostiach. Každý ho mal rád, dalo sa pripraviť aj pre 15 ľudí a hlavne vopred. Je pravda, že som si na sviečkovú veľmi dlho nespomenula, ale teraz prišiel ten správny čas.
Pri skúšaní receptu som dosť tŕpla aby sa všetko vydarilo. Aby bolo mäso dosť šťavnaté, dobre prešpikované, a aby omáčka bola taká akú si pamätám z detstva. Krémová, plná chuti koreňovej zeleniny a výpeku, a najviac som sa tešila na knedľu. Ak je totiž príležitosť neváham si trochu nadpracovať a uvarím karlovarskú knedľu. A hoci som mala veľký rešpekt a nakúpené suroviny aspoň na dva pokusy, recept som vôbec nemusela opakovať:) Takže ho zvládnete, aj keď ste sviečkovú nikdy nevarili:) Verte mi. A navarila som jej za vagón, takže recenziu, že je prudko jedlá som odstala od širokého okolia:)
Inak otázka, či je sviečká pomenovaná podľa druhu mäsa alebo je to odvodené od niečo iného nechám tak. Ja som mala pripravené hovädzie pliecko a fungovalo parádne:) Mäso bolo šťavnaté a mäkké, ak si však nie ste istý, pokojne použite kus pravej sviečkovej:)
A čo budete potrebovať? pre 4 – 6 porcie si pripravte:
1 kg falošnej sviečkovice napr. z pliecka
100 g slaniny
1 a ½ cibule ( 300 g)
3 stredne veľké mrkvy ( 300 g)
1 stredne veľký zeler (150 g)
1 veľký petržlen (150 g)
2 PL oleja
3 PL trstinového cukru
1 citrón
4 ks bobkového listu
6 guličiek nového korenia
6 guličiek čierneho korenie
500 ml vody, prípadne vývaru
250 ml šľahačkovej smotany
Karlovarská knedľa
400 g bieleho pečiva (napr. biela francúzska bageta)
½ cibule
3 vajcia
50 g slaniny
20 g petržlenovej vňate
soľ, čierne korenie