Super semiačkovo – orechový chlieb bez múky

od

multi seeds bread

Upiecť si vlastný chlieb je super. Svojho času som sa snažila piecť kváskový chlieb ale časom som to trochu vzdala:) Chcelo to totiž viac plánovania a jednoducho som mala toľko iných starostí, že chlieb bol na to do liste niekde úplne na konci. Ale myšlienky, z času na čas si upiecť aspoň jeden bochník, som sa nevzdala. Práve naopak:)

A tak vznikol nápad na super semiačkovo – orieškový chlieb, ktorý je úplne bez akejkoľvek múky, ktorý netreba špeciálne miesiť, a ktorý je upečený tak akurát za hodinku, kým doperie práčka. Jednoducho vtedy, kedy si zmyslím, bez veľkého plánovania na dva dni, a so zaručeným výsledkom. Nie je nič horšie ako keď pol dňa opatrujete, hnetiete, kysnete kváskový chlieb, a nakoniec sa vám ho nepodarí vyklopiť na plech, pretože sa celý prilepí o ošatku (true story, treba viac praxe). A navyše semiačka sú určite zdravšou alternatívou akejkoľvek múky.

multi seeds bread

Ten typ chleba je ideálny na raňajky (zasýti) a ešte lepší na večeru. A avokádo s vajíčokm na ňom úplne zbožňujem. Pripravujem ho zo 7 – 8 druhov semiačok a orieškov, podľa toho, čo je v špajzi. Nie je to žiadna veda a vždy stačí len dodržať jednoduché pomery a úspech je zaručený.

Stačí ak sa pozriete do zásob a nájdete tam:

–> ľanové semiačka

–> sezamové semiačka

–> mak

–> vlašské orechy

–> mandle

–> slnečnicové semiačka

–> tekvicové semiačka

–> pistácie (menusia byť)

multi seeds bread

Všetky tieto suroviny sú určite zdravšie ako biela múka a hoci nie som žiadny odborník, chlebík je skvelým spestrením každodenej stravy. A neviem, či som to spomínala, ale je naozaj dobrý. Tak napríklad ľanové semiačka obsahujú zdraviu prospešné omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, vitamíny a minerály. Tekvicové a slnečnicové semiačka tiež a vlašské orechy a mandle asi nemusím predstavovať. Osobne je mi večer tento chlieb stráviteľnejší ako ten bežný, a tak je ideálny práve vtedy, keď sa mi nechce variť teplá večera (áno, ani mne sa fakt nechce variť každý deň).

multi seeds bread

Aby mal chlieb lepšiu konzistenciu, a nemali ste pociť, že sú to len zlepené oriešky a semiačka, a tiež preto aby sa napríklad z ľanového semiačka uvoľnili všetky tie dobré veci, polovicu celej zmesy rozmixujem. Chlieb tak získa nielen jemnejšiu konzistenciu ale aj chrumkavosť. Stačí pár otáčok v mixéri a za minútu je zmes pripravená na zamiešanie.

mixing seeds

Takže na tento super jednoduchý a parádny chlebík budete potrebovať:

100 g vlašských orechov

100 g mandlí

100 g ľanových semiačok

100 g sezanových semiačok

100 g tekvicových semiačok

100 g slnečnicových semiačok

70 g maku

30 g pistácii

5 vajíčok

100 ml olivového oleja

1/4 ČL soli

 

seed bread

Všetko si najprv odvážte a premiešajte vo väčšej miske. Cca polovicu zmesy orieškov a semiačkov rozmixujte. Mixujte iba krátko, inak začnú orechy a semiačka uvoľnovať tuky a to nechceme.

Rozmixované semiačka vráťte naspäť do misy, pridajte soľ, vajcia, olej a naozaj dobre, ručne premiešajte. Vajcia sa musia dostať všade, aby chlieb držal pekne tvar a nerozpadával sa.

Formu na biskupský chlieb (rozmer 23 cm x 11 cm) si vyložte papierom na pečenie a „cesto“ doň dobre utlačte tak, aby v chlebíku neboli žiadne medzery a vzduchové bubliny.

Pečte vo vyhriatej rúre na 160 stupňov 1 hodinu.

seeds bread

Ak doma nemáte z niektorého semiačka alebo orieškov presne, stačí, ak ich doplníte inými. Napríklad namiesto časti pistácii dáte mak, tekvicu alebo sezam, ale vždy tak aby ste mali 700 g sypkých surovín na 5 vajec a 100 ml oleja. Tak trochu sa môžete pohrať a zistiť, ktorá kombinácia vám najviac chutí a vyhovuje. Vlašské orechy môžete vymeniť za lieskové, biely sezam za čierny a pod.

Semiačka a orechy by mali byť prírodné, teda nie pražené a solené:)

seeds bread

Upečený chlebík potom nechajte úplne vychladnúť a krájajte na tenko. Predsa len je poriadne sýty:) Ideálne je, ak ho skladujete v chladničke, vydrží vám tak dlhšie. Sú v ňom na rozdiel od klasického chleba vajíčka:) A ako taký chlebík chutí? Má príjemne orieškovú chuť, a vkaždom hryze ucítite niečo nové.

A ešte jedna rada k pečeniu. Tým, že do chlebíka nedávame žiadny prášok do pečiva a cesto vôbec nekysne, dajte ho radšej do menšej formy. Ak použijete dlhšiu formu, chlebík bude nízky. Dobrý trik, ak máte len veľkú formu je, že časť formy vysteliete pokrčeným papierom na pečenie alebo alobalom. Cesto je husté, tak sa nemusíte báť, že bude utekať:)

seeds bread

A aby ste si chlebík hop, šup pripravili aj doma, mám pre vás jeden mixér od Klarstein. S ním vám pôjde mixovanie orieškov, semiačok a čohokoľvek iného od ruky :) Podmienky súťaže nájdete na mojom facebooku, tak za zapojte. A ako heslo mi napíšte, aký je váš obľubený recept:)

seed bread

Dobrú chuť a držím palce v súťaži:)


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *