Strúhaný tvarohový koláč

od

tvarohový koláč

Muselo pretiecť veľa vody, aby som konečne aj ja upiekla túto klasiku. Tvarohový strúhaný koláč milujem, ale skôr som si ho niekde kúpila. Iba tak jeden kúsok. Preto som ho urobila v menšej tortovej forme, aby sa stihol zjesť aj v bežnej domácnosti. Takže ak vás nie je 10, vystačite si s pol kilom tvarohu a ponúknete aj susedov.

Koláč je veľmi jednoduchý na prípravu a zvládne ho úplna každý. Jediné, čo by som vám odporučila je, nechať ho úplne vychladnúť a potom nechať odležať v chladničke cez noc. Koláč sa tak usadí, chute sa prepoja, trochu zvlhne a bude sa krásne krájať.

strúhaný tvarohový koláč

A čo budete potrebovať? Na tortovú formu s priemerom 22 cm si nachystajte:

cesto:

300 g hladkej múky

8 g prášku do pečiva

75 g práškového cukru

3 PL kakaa

200 g masla

1 vaječný žĺtok

štipka soli

plnka:

250 g tučného hrudkovitého tvarohu

250 g tučného termizovaného tvarohu

90 g práškového cukru

1 ČL vanilkovej pasty alebo semiačka z 1 vanilkového lusku

kôra z 1 bio citróna

3 vaječné žĺtky

4 vaječné bielky

 

jedlo-531

Postup:

  • V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, pridajte cukor, soľ, kakao, žĺtok ,maslo a vypracujte hladké cesto. Cesto obsahuje veľa masla, tak ho zbytočne dlho nemieste, inak sa vám začne lepiť na ruky. Spracované cesto zabaľte do fólie a dajte na 30 minút odpočinút do chladničky. Cesto musí byť tuhé aby sa dalo strúhať.
  • Na tvarohovú plnku dajte do misy tvaroh, cukor, žĺtky, bielky, vanilku a citrónovú kôru a jemne premiešajte.
  • Formu vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie. Cesto rozdeľte na dve polovice. Prvú nastrúhajte a jemne lyžicou utlačte vo forme. Nalejte tvarohovú plnku a nastrúhajte zvyšné cesto. Takto pripravený koláč dajte piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov na približne 30 – 40 minút.
  • Koláč pred podávaním nechajte úplne vychladnúť. Bude sa lepšie krájať a najlepšie chutí na druhý deň.

strúhaný tvarohový koláč

Jednuduché však? Tak ak ho vyskúšate a bude vám chutiť dajte mi vedieť!

Monika

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *