Škoricové bagels s brusnicami

od

cinamon bagelsBagels alebo bágle som prvý krát robila pred x rokmi, ale vyskúšala som ich už omnoho skôr. V časoch keď som chodila ešte na výšku sme v okolí školy mali asi tak dve možnosti kam sa ísť najesť. Jednou z nich bola pizéria druhou Bagels a Co., kde som si pravidelne sadla s báglom plneným kuracím mäsom a jalapeňos. Vždy som si vypýtala menej papričiek a poprosila som ich aby mi nedávali makový bagel. Mala som totiž bezmakové obdobie a vždy keď som to zabudla povedať, som práve makový bagel dostala.

S báglami som bola kamarátka aj počas mojich dvoch letných pobytov v anglickom Brightone. A práve tam sme si zvykli kupovať škoricové bagels. A keď sme nedávno išli na piknik do slivkových sadoch, napodlo mi konečne ich po dlhej dobe upiecť aj doma. Toto pečivo je špeciálne tým, že sa najprv varí a potom pečie. Ale pozor, nezľaknite sa, že je to veľa práce, práve naopak. Sú jednoduché a ľahké na prípravu, ideálne na cesty so sebou, pretože dlho vydržia čerstvé a dobre zasýtia. Navyše sú prirodzene bez laktózy, takže,a k trpíte alrgiou či intoleranciou, môžete ich s kľudom vyskúšať.

cinamon bagels

Na cca 8 stredne veľkých báglov si pripravte:

450 g hladkej múky

250 ml vody

10 g sušeného droždia

1 PL cukru

1 ČL soli

1 PL mletej škorice od Mäspomy

štipku mletého muškátového oriešku od Mäspomy

60 g sušených brusníc

 

cinamon bagels

Postup:

  • Do vlažnej vody pridajte kvasnice a cukor a nechajte asi 5 minút, kým sa droždie neaktivuje.
  • Do veľkej misa dajte múku, pridajte škoricu, muškátový oriešok a soľ. Premiešajte.
  • K múke pridajte kvások, a začnite miesiť cesto. Ako každé kysnuté cesto, mieste aspoň 10 minút, kým nie je cesto úplne hladké a nelepí sa. Ak máte pocit, že je cesto príliš tuhé, pridajte ešte trochu vody.
  • Vypracované cesto rozdeľte na 8 rovnako veľkých častí a do každej z nich pridajte časť brusníc.
  • Ručne vypracujte guľočku a palcom v strede pritlačte tak aby ste cesto „roztrhli“ a ručne vytvarujte bagel. Je to viac než jednoduché.

bagels

  • Bagle nechajte podkysnúť na teplom mieste, ideálne tak cca 30 minút. Viac nie, inak by bagels príliš narástli a keď by ste ich išli variť, tak sa zmrštia.
  • Vo väčšom hrci zohrejte dostatok vody, aby ste tam mohli bagels ponoriť. Keď voda zovrie, po jednom – dvoch kusoch bágle varte z každej strany približne 30 sekúnd.
  • Uvarené bágle dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre na 175 stupňov približne 20 – 25 minút.
  • Ak chcete aby sa bagles leskli, potrite ich pred pečením rozšľahaným bielkom.
  • Upečené bagels nechajte vychladnúť a vezmite si ich so sebou do práce, na výlet, či piknik alebo si k min uvarte kávu a podávajte s maslom a džemom.

cinamon bagels

bagels

V Amerike sa bagels jedia s krémovým syrom, na slano aj na sladko, keďže samotný bagel nie je sladký.  Záleží len na tom, či pridáte ako ja škoricu, hrozienka, či brusnice alebo naopak, necháte bagels bez príchute a len ich posypete makom, sezamom alebo inými semiačkami. Tak či tak, budú chutiť výborne!

bagels

Ak sa vám recept páči, dajte mu na FB lajk, alebo ak si bagels napečiete, nezabudnite pridať hashtag #spolupristole, nech si vás nájdem. Tak si užívajte krásny májový víkend a dobrú chuť!

Monika


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *