Risotto s pestom a buffalou + mini recenzia na hrniec Staub

od

pesto risotto

Nikdy som si nemyslela, že sa budem takto veľmi tešiť pri písaní článku. Varenie, fotenie, to áno! Písanie? To je už trochu horšie:) Na to treba čistú hlavu a po celodennom vymýšľaní a behaní z miesta na miesto mi zväčša odídu systémy. Tu ma však ani po mesiaci používania tohto hrnca nadšenie neprechádza. Mala som tú česť uvariť v ňom džem, Roman si ho požičal na prípravu mäsa, a keď mi po prvom použití povedal, že by sme mali mať takýchto hrncov viac, vedela som, že tento kúsok nie je posledný.

Hrniec mám od Chefshop.cz (eshop nájdete v Čechách aj na Slovensku) kde si viete pozrieť celú paletu prevedení. A keďže ja momentálne ulietavam na zelenej farbe, odtieň bazalková, mi bol asi súdený. Takže, hrniec je z liatiny, ktorá je skvelo vedie a akumuluje teplo. Variť v ňom marhuľový džem sa v porovnaní so smaltovým hrncom nedá ani len komentovať. Ani náznak pripálenia, a vďaka tomu, že je robustný, stojí pekne na mieste. V obyčajnom hrnci som si musela dávať poriadny pozor, a aj tak sa džem občas prichytí, v Staube som na to ani len nepomyslela.

staub dutch oven

Navyše, hrniec je odolný, dobre sa čistí a verím, že vám vydrží generácie. Ak máte taký jeden doma po rodičoch, lucky you! Viem, nie je to najlacnejšia záležitosť, ale často si opakujem múdre slová mojej mamy: „nie sme takí bohatí, aby sme si mohli kupovať lacné veci“. A v tomto prípade to určite stojí za to. Mojím snom je mať ešte jednu verziu kde si upečieme celé kura či kačicu. A palacinková liatinová panvica? Sem s ňou!

Liatinové hrnce sú fajn na všetky povrchy, či už máte indukciu, plyn alebo elektriku. Navyše, čo je pre mňa jedna z top vlastností, bez problémov zvládne aj pobyt v rúre. Takže ak robím akékoľvek mäso, opečiem ho najprv na sporáku a potom šup ho do rúry. Ideálne na eintopf, chrumkavé a šťavnaté kuracie prsia či beef bougignon. Navyše má tento hrniec špeciálnu pokrievku, ktorá má také malé záhyby, ktoré umožňujú plynulé automatické podlievanie pri varení a pečení.

green pesto risottto

Takže aby som to zrhnula, ak váhate, či je tento hrniec dobrá voľba:

–  vhodný na všetky typy sporákov

– zo zliatiny, ktorá rovnomerne rozvádza teplo a vydrží veky

– vhodný aj do rúry (rúčka na pokrievke zvládne až 250 stupňov)

–  ideálny na dusenie ako aj varenie, či pečenie chleba

risottoA aby som vás neukrátila ani o super recept v mojom novom Staube, uvarila som jedlo, ktoré mám hádam najradšej. Risotto. A kedže farba hrnca je bazalková – ako inak urobila som jednoduché risotto s bazalkovým pestom a krémovou bývoliou mozzarellou.

Ako na to? Na 4 porcie si prichystajte:

300 g ryže arborio

2 PL olivového oleja

1 šalotku

100 ml bieleho suchého vína

750 ml vývaru

2 PL bazalkového pesta

50 g čerstvého mladého špenátu

50 g rukoly

 4 PL olivového oleja

60 g parmezánu

2 bývolie mozzarelly

50 g masla

soľ a čierne korenie

citrónová kôra a trochu rukoly na ozdobu

 

basil pesto risotto

Postup:

  1. Vývar zohrejte a udržiavajte ho teplý na sporáku.
  2. Šalotku nakrájajte na drobno. V hnci rozohrejte olej, pridajte šalotku a za stáleho miešania restujte, kým šalotka nebude priesvitná.
  3. Pridajte ryžu, a miešajte, kým nebude ryža celá, akoby obalená olejom.
  4. Podlejte vínom, opäť premiešajte a nechajte vypariť alkohol.
  5. Postupne pridávajte vývar a miešajte. Risotto nikdy nesmie zostať suché.
  6. Takto postupuste približne 20 – 25 minút. Občas ochutnajte, či ryža nie je už al dente.
  7. V menšom mixéri zmiešajte rukolu, špenát a bazalkové pesto s olejom a rozmixujte do hladka.
  8. Keď je už ryža na skus mäkká, uistite sa, že má dosť tekutín (ja zvyknem priliať dva krát toľko ako som pôvodne chcela a risotto nechávam dosť tekuté), pridajte bylinkové pesto a dobre premiešajte.
  9. Odstavte z ohňa, pridajte maslo a nastrúhaný parmezán a dobre premiešajte. Ochuťte soľou a korením.
  10. Pred podávaním položte na risotto ručne natrhanú bývoliu mozzarellu, posypte citrónovou kôrou a risotto dozdobte čerstvou rukolou.
  11. Ihneď podávajte:)

basil pesto risotto

Pri risotte treba síce stáť a neustále ho miešať ale je tak dobré, že tých 30 minút mu rada obetujem:) A áno, s týmto hrncom je radosť variť:) A keby ste mali nejaké otázky, dajte mi vedieť, na instagrame mi už veľa z vás písalo, tak ak som článkom neodpovedala na všetko, rada ešte doplním:) Ó aby som to etše zončila, zatiaľ som nenašla na hrnci žiadnu chybičku krásy, takže u mňa veľká spokojnosť:)

Dobrú chuť!


2 komentáre v Risotto s pestom a buffalou + mini recenzia na hrniec Staub

    • LaPetit
      23/07/2018 at 23:25 (3 mesiace ago)

      Ďakujem!

      Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *