Pomaly pečená kačica

od

pečená kačicaCelý týždeň som sa nevedela dočkať soboty. Kačicu som ešte nikdy predtým nepiekla a tak som strávila veľa času hľadaním toho najlepšieho receptu. Ale myslím že som ho našla :) Jeho tajomstvo je piecť kačku veľmi pomaly pri nízkej teplote. Počítajte však s tým, že kačicu treba nasoliť už deň vopred, a ak sa chystáte aj na lokše, zemiaky uvarte tiež radšej o deň skôr.

Pre 4 ľudí stačí cca 2-2,5 kg, ak čakáte návštevu a chcete si dopriaťť hody, skúste na trhu zohanť aspoň 4-kilovú:)

 

Na kačicu potrebujeme:

  • okrem kačky aj rascu
  • 1 jablko (pár klinčekov
  • 1-2 PL medu arovnaké množstvo vody

na cca 10 lokší:

  • 1 kg zemiakov
  • 300 g hladkej múky
  • soľ

na dusenú kapustu:

  • 1,5 kg červenej kapusty
  • 1 cibuľu
  • 3-4 PL cukru
  • bobkový list, soľ, rascu
  • 3 dcl suchého červeného vína
  • ocot
 

roasted duck

Keďže drahému sa podarila kúpiť 4 kilová kačka jej pečenie trvalo o čosi dlhšie. Presnejšie 6,5 hodiny. Ale poskytlo mi to dosť času na to aby som stihla popri pečení urobiť lokše, kapustu a trochu upratať :)

Takže kačku deň vopred poriadne nasolíme a necháme cez noc odležať. Zemiaky na lokše uvaríme v šupke a necháme cez noc odstáť (podľa rád z internetu najlepšie varný typ C – prečo neviem ale nechcela som nechať nič na náhodu).

Na druhý deň kačku vyberieme, necháme postáť pri izbovej teplote, aby pri pečení neutrpela šok. Kačicu potom ešte okoreníme rascou a do vnútra vložíme jabĺčko. Ja som ho navyše popichala klinčekmi. Vložíme do kameninového pekáča, prikryjeme, vložíme do rúry a pečieme 5 hodín na 125 stupňoch. Pekáč po celú dobu neotvárame:)

Po 5 hodinách pekáč otvoríme, kačka by mala byť už pekne upečená. Zlejeme tuk, kačicu potrieme medom zmiešaným s vodou a dáme naspäť do rúry na cca 10-15 minút na 200 stupňov. Potom kačicu otočíme, opäť potrieme medom a pečieme ešte ďalších 10-15 minút. A kačka je hotová! Mäso je úplne jenmé a šťavnaté a koža upečená do chrumkava.

Z lokší som mala trochu strach. Preto som v obchode pre istotu kúpila už hotové. Na štastie a na moju radosť sme ich vôbec nepotrebovali.

roasted duck

Lokše:

  1. Uvarené zemiaky nastúhame na jemno.
  2. Pridáme soľ a asi 200 g hladkej múky. Zvyšok múky budeme potrebovať pri váľkaní.
  3. Vypracujeme cesto, z ktorého urobíme asi 30 cm válec.
  4. Potom ho nožom nakájame na cca rovnaké kusy, z ktorých vyváľkame lokše. Zemiakové cesto sa bude dosť lepiť takže sa nebojte dosku poriadne pomúčiť. Ak sa vám lokša roztrhne nevadí, cesto znova spracujte a vyváľkajte. Mne sa zo začiatku pár krát roztrhlo ale ku koncu už máte v ruke ten správny grif :)
  5. Pečieme na suchej panvici z oboch strán. Potom ich potrieme rozpustenou masťou a prikryjeme tanierom, aby okraje lokší zmäkli.

Na perfektnú kapustu:

  1. Na kačacej masti speníme cibuľu potom pridáme bobkový list a cukor.
  2. Necháme skaramelizovať a zalejeme asi 3 dcl červeného vína.
  3. Necháme prejsť varom a pridáme nakrájanú červenú kapustu. Posolíme, pridáme rascu a dusíme do zmäknutia.
  4. Na záver pridáme ešte dve lyžice octu. Kto má rád môže pridať ešte pred koncom nakrájané jabĺčko.

roasted duckVšetko potom dáme na tanier a pustíme sa do toho!

Dobrú chuť!


2 komentáre v Pomaly pečená kačica

  1. lubomír
    02/10/2017 at 23:23 (2 roky ago)

    Verím že je výborná.Ak sa mi taká podarí,pozývam na ochutnávku.

    Odpovedať
  2. lubomír
    02/10/2017 at 23:24 (2 roky ago)

    Podarila sa,prídite ochutnať.

    Odpovedať
  3. Jozef
    05/11/2017 at 11:51 (2 roky ago)

    Znie to tak jednoducho a zaujimavo. Idem vyskusat.

    Odpovedať
  4. Jana Bobulová
    15/11/2017 at 20:45 (2 roky ago)

    Najlepší recept na svete. Nikdy som nenapiekla a nejedla lepšiu! Ďakujem za tento skvost.

    Odpovedať
  5. Jozef
    01/02/2018 at 13:21 (1 rok ago)

    Dakujem velmi pekne za recept. Mali sme rodinu oslavu a kazdy si ho chvalil. Dakuhem

    Odpovedať
  6. Simona
    26/12/2018 at 18:26 (5 mesiacov ago)

    Vynikajuci recept, nikdy som lepsiu nejedla, vobec nebola sucha, sama sa oddelila od kosti, inak ju uz ani piect nebudem. Trvalo to sice dlho, ale naozaj to stoji za to. Zazitok. Ďakujem!

    Odpovedať
    • LaPetit
      26/12/2018 at 18:55 (5 mesiacov ago)

      To ma veľmi teší Simona!

      Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *