Pomaly pečená kačica
od
Celý týždeň som sa nevedela dočkať soboty. Kačicu som ešte nikdy predtým nepiekla a tak som strávila veľa času hľadaním toho najlepšieho receptu. Ale myslím že som ho našla :) Jeho tajomstvo je piecť kačku veľmi pomaly pri nízkej teplote. Počítajte však s tým, že kačicu treba nasoliť už deň vopred, a ak sa chystáte aj na lokše, zemiaky uvarte tiež radšej o deň skôr.
Pre 4 ľudí stačí cca 2-2,5 kg, ak čakáte návštevu a chcete si dopriaťť hody, skúste na trhu zohanť aspoň 4-kilovú:)
Na kačicu potrebujeme:
na cca 10 lokší:
na dusenú kapustu:
Keďže drahému sa podarila kúpiť 4 kilová kačka jej pečenie trvalo o čosi dlhšie. Presnejšie 6,5 hodiny. Ale poskytlo mi to dosť času na to aby som stihla popri pečení urobiť lokše, kapustu a trochu upratať :)
Takže kačku deň vopred poriadne nasolíme a necháme cez noc odležať. Zemiaky na lokše uvaríme v šupke a necháme cez noc odstáť (podľa rád z internetu najlepšie varný typ C – prečo neviem ale nechcela som nechať nič na náhodu).
Na druhý deň kačku vyberieme, necháme postáť pri izbovej teplote, aby pri pečení neutrpela šok. Kačicu potom ešte okoreníme rascou a do vnútra vložíme jabĺčko. Ja som ho navyše popichala klinčekmi. Vložíme do kameninového pekáča, prikryjeme, vložíme do rúry a pečieme 5 hodín na 125 stupňoch. Pekáč po celú dobu neotvárame:)
Po 5 hodinách pekáč otvoríme, kačka by mala byť už pekne upečená. Zlejeme tuk, kačicu potrieme medom zmiešaným s vodou a dáme naspäť do rúry na cca 10-15 minút na 200 stupňov. Potom kačicu otočíme, opäť potrieme medom a pečieme ešte ďalších 10-15 minút. A kačka je hotová! Mäso je úplne jenmé a šťavnaté a koža upečená do chrumkava.
Z lokší som mala trochu strach. Preto som v obchode pre istotu kúpila už hotové. Na štastie a na moju radosť sme ich vôbec nepotrebovali.
Lokše:
- Uvarené zemiaky nastúhame na jemno.
- Pridáme soľ a asi 200 g hladkej múky. Zvyšok múky budeme potrebovať pri váľkaní.
- Vypracujeme cesto, z ktorého urobíme asi 30 cm válec.
- Potom ho nožom nakájame na cca rovnaké kusy, z ktorých vyváľkame lokše. Zemiakové cesto sa bude dosť lepiť takže sa nebojte dosku poriadne pomúčiť. Ak sa vám lokša roztrhne nevadí, cesto znova spracujte a vyváľkajte. Mne sa zo začiatku pár krát roztrhlo ale ku koncu už máte v ruke ten správny grif :)
- Pečieme na suchej panvici z oboch strán. Potom ich potrieme rozpustenou masťou a prikryjeme tanierom, aby okraje lokší zmäkli.
Na perfektnú kapustu:
- Na kačacej masti speníme cibuľu potom pridáme bobkový list a cukor.
- Necháme skaramelizovať a zalejeme asi 3 dcl červeného vína.
- Necháme prejsť varom a pridáme nakrájanú červenú kapustu. Posolíme, pridáme rascu a dusíme do zmäknutia.
- Na záver pridáme ešte dve lyžice octu. Kto má rád môže pridať ešte pred koncom nakrájané jabĺčko.
Všetko potom dáme na tanier a pustíme sa do toho!
Dobrú chuť!
lubomír
02/10/2017 at 23:23 (3 roky ago)Verím že je výborná.Ak sa mi taká podarí,pozývam na ochutnávku.
lubomír
02/10/2017 at 23:24 (3 roky ago)Podarila sa,prídite ochutnať.
Jozef
05/11/2017 at 11:51 (3 roky ago)Znie to tak jednoducho a zaujimavo. Idem vyskusat.
Jana Bobulová
15/11/2017 at 20:45 (3 roky ago)Najlepší recept na svete. Nikdy som nenapiekla a nejedla lepšiu! Ďakujem za tento skvost.
Jozef
01/02/2018 at 13:21 (3 roky ago)Dakujem velmi pekne za recept. Mali sme rodinu oslavu a kazdy si ho chvalil. Dakuhem
Simona
26/12/2018 at 18:26 (2 roky ago)Vynikajuci recept, nikdy som lepsiu nejedla, vobec nebola sucha, sama sa oddelila od kosti, inak ju uz ani piect nebudem. Trvalo to sice dlho, ale naozaj to stoji za to. Zazitok. Ďakujem!
LaPetit
26/12/2018 at 18:55 (2 roky ago)To ma veľmi teší Simona!
Deda
31/01/2020 at 10:45 (12 mesiacov ago)Chcem sa spýtať ako gazdinka začiatočník misu kde sa piekla kačica nemastime ani nepodlievame?
LaPetit
04/02/2020 at 13:27 (12 mesiacov ago)Denisa, kačica býva veľmi mastná, a pri pomalom pečení sa tuk vypeká, takže nie je potrebné podlievať:) Ak si nie ste istá tak na začiatok môžete dať trochu vody, ale väčšinou sa tuk z kačice nakoniec zlieva, pretože je ho fakt dosť a ďalej používa. Preto by som vôbec nepodlievala.
Dana
05/02/2020 at 12:23 (12 mesiacov ago)Piekla som ju presne podľa receptu a bola skvelá, všetci chválili. :-)
LaPetit
05/02/2020 at 14:08 (12 mesiacov ago)To som rada!
veronika
18/09/2020 at 15:00 (4 mesiace ago)Kačku ste aj prikrývali alobalom keď ste ju piekla? :-)
LaPetit
30/09/2020 at 14:35 (4 mesiace ago)Veronika, kačiču pečiem v tkom hlinenom pekáči, vždy najpvr zakrytú a až potm jej vypečiem kožu:)