Pomaly pečená kačica

od

pečená kačicaCelý týždeň som sa nevedela dočkať soboty. Kačicu som ešte nikdy predtým nepiekla a tak som strávila veľa času hľadaním toho najlepšieho receptu. Ale myslím že som ho našla :) Jeho tajomstvo je piecť kačku veľmi pomaly pri nízkej teplote. Počítajte však s tým, že kačicu treba nasoliť už deň vopred, a ak sa chystáte aj na lokše, zemiaky uvarte tiež radšej o deň skôr.

Pre 4 ľudí stačí cca 2-2,5 kg, ak čakáte návštevu a chcete si dopriaťť hody, skúste na trhu zohanť aspoň 4-kilovú:)

 

Na kačicu potrebujeme:

  • okrem kačky aj rascu
  • 1 jablko (pár klinčekov
  • 1-2 PL medu arovnaké množstvo vody

na cca 10 lokší:

  • 1 kg zemiakov
  • 300 g hladkej múky
  • soľ

na dusenú kapustu:

  • 1,5 kg červenej kapusty
  • 1 cibuľu
  • 3-4 PL cukru
  • bobkový list, soľ, rascu
  • 3 dcl suchého červeného vína
  • ocot
 

roasted duck

Keďže drahému sa podarila kúpiť 4 kilová kačka jej pečenie trvalo o čosi dlhšie. Presnejšie 6,5 hodiny. Ale poskytlo mi to dosť času na to aby som stihla popri pečení urobiť lokše, kapustu a trochu upratať :)

Takže kačku deň vopred poriadne nasolíme a necháme cez noc odležať. Zemiaky na lokše uvaríme v šupke a necháme cez noc odstáť (podľa rád z internetu najlepšie varný typ C – prečo neviem ale nechcela som nechať nič na náhodu).

Na druhý deň kačku vyberieme, necháme postáť pri izbovej teplote, aby pri pečení neutrpela šok. Kačicu potom ešte okoreníme rascou a do vnútra vložíme jabĺčko. Ja som ho navyše popichala klinčekmi. Vložíme do kameninového pekáča, prikryjeme, vložíme do rúry a pečieme 5 hodín na 125 stupňoch. Pekáč po celú dobu neotvárame:)

Po 5 hodinách pekáč otvoríme, kačka by mala byť už pekne upečená. Zlejeme tuk, kačicu potrieme medom zmiešaným s vodou a dáme naspäť do rúry na cca 10-15 minút na 200 stupňov. Potom kačicu otočíme, opäť potrieme medom a pečieme ešte ďalších 10-15 minút. A kačka je hotová! Mäso je úplne jenmé a šťavnaté a koža upečená do chrumkava.

Z lokší som mala trochu strach. Preto som v obchode pre istotu kúpila už hotové. Na štastie a na moju radosť sme ich vôbec nepotrebovali.

roasted duck

Lokše:

  1. Uvarené zemiaky nastúhame na jemno.
  2. Pridáme soľ a asi 200 g hladkej múky. Zvyšok múky budeme potrebovať pri váľkaní.
  3. Vypracujeme cesto, z ktorého urobíme asi 30 cm válec.
  4. Potom ho nožom nakájame na cca rovnaké kusy, z ktorých vyváľkame lokše. Zemiakové cesto sa bude dosť lepiť takže sa nebojte dosku poriadne pomúčiť. Ak sa vám lokša roztrhne nevadí, cesto znova spracujte a vyváľkajte. Mne sa zo začiatku pár krát roztrhlo ale ku koncu už máte v ruke ten správny grif :)
  5. Pečieme na suchej panvici z oboch strán. Potom ich potrieme rozpustenou masťou a prikryjeme tanierom, aby okraje lokší zmäkli.

Na perfektnú kapustu:

  1. Na kačacej masti speníme cibuľu potom pridáme bobkový list a cukor.
  2. Necháme skaramelizovať a zalejeme asi 3 dcl červeného vína.
  3. Necháme prejsť varom a pridáme nakrájanú červenú kapustu. Posolíme, pridáme rascu a dusíme do zmäknutia.
  4. Na záver pridáme ešte dve lyžice octu. Kto má rád môže pridať ešte pred koncom nakrájané jabĺčko.

roasted duckVšetko potom dáme na tanier a pustíme sa do toho!

Dobrú chuť!


2 komentáre v Pomaly pečená kačica

  1. lubomír
    02/10/2017 at 23:23 (2 mesiace ago)

    Verím že je výborná.Ak sa mi taká podarí,pozývam na ochutnávku.

    Odpovedať
  2. lubomír
    02/10/2017 at 23:24 (2 mesiace ago)

    Podarila sa,prídite ochutnať.

    Odpovedať
  3. Jozef
    05/11/2017 at 11:51 (1 mesiac ago)

    Znie to tak jednoducho a zaujimavo. Idem vyskusat.

    Odpovedať
  4. Jana Bobulová
    15/11/2017 at 20:45 (4 týždne ago)

    Najlepší recept na svete. Nikdy som nenapiekla a nejedla lepšiu! Ďakujem za tento skvost.

    Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *