Jupí, ešte som stihla medvedí cesnak! Cestovanie je krásne, ale domov je len jeden:) O našom dobrodružstve na Novom Zélande určite ešte čo to napíšem ale najprv sa s vami chcem podeliť o moju verziu pesta z medvedieho cesnaku. Ešte stále ho bez problémov natrháte v lese alebo ak nemáte čas, určite ho majú na trhu a dokonca som ho videla aj v supermarkete. Ja som sa vybrala s košíkom do Horského parku a bola to veru príjemná prechádzka. Stačilo nájsť to správne miesto a po chvíli som odchádzala s hŕbou listov tak akurát na 2 poháre. Viac mi ani nebolo treba.
Medvedí cesnak vie byť poriadne silný a preto ho v mojom peste miešam. Presne tak aby ho bolo cítiť ale len tak jemne. Nie len kvôli dychu ale aj preto, že pesto lahodnejšie a menej štípe. Tajomnstvom je pridať listový špenát. Túto zeleninu milujem. Pomôže s konzistenciou ale pritom pesto nijak výrazne neochutí a nechá vyniknúť sviežej chuti cesnaku. A žiadne pesto by nebolo pestom, kedy ste do neho nepridali bazalku. Tá všetky chute pekne zaobalí.
Do základného receptu som nepridala ani píniové oriešky ani parmezán. Nie preto, že by tam nepatrili, ale pesto bez nich vydrží dlhšie čerstvé. Potom už len záleží, či pôjde na cestoviny, na chleba alebo do omáčky a jedlo podľa toho dochutím.
Na moje pesto z medvedieho cesnaku budete potrebovať:
2 hrste medvedieho cesnaku (cca 60 g)
1 hrsť bazalky (cca 30 g)
2 hrste špenátu (cca 60 g)
150 ml kvalitného olivového oleja
soľ a čierne korenie
Medvedí cesnak, špenát aj bazalku nasekajte na hrubo a dajte do mixéra. Môžete použiť aj ponorný mixér s vysokou nádobou, prípadne kuter. Pridajte olej a pesto rozmixujte do hladka. Na záver osoľte a okoreňte a máte hotovo.
Ja som si v poslednej dobe obľúbila pesto len tak na kúsku chleba s ricottou alebo krémovým syrom. A nikdy nevynechám ani cestoviny, tie sú asi najväčšia klasika. A ak chcem aby mi pesto vydržalo naozaj dlho, rozdelím ho do nádoby na ľad a dám zamraziť. Potom ho len vyberám po kockách a nechám chvíľu pred tým ako ho potrebujem, roztopiť pri izbovej teplote alebo ho rovno pridám do panvice k cestovinám, a po pár minútach je, ako by som ho práve rozmixovala.
Máte aj vy nejaké osvedčené fígle na pesto? Prípadne tajnú ingredienciu, alebo jedlo, kam sa pesto neskutočne hodí? Dajte mi vedieť.
Krásny víkend a dobrú chuť!
Monika
Kristína
8 apríla, 2017Medvedí cesnak mam veľmi rada. Je to dobrý spôsob ako dochutiť jedlo. Určite skúsim tvoj recept :)
https://zdravapanvicka.blogspot.sk/
LaPetit
12 apríla, 2017Ďakujem, verím, že bude chutiť:)