Pečený losos s domácou majonézou a zelerovými hranolkami

od

salmon with homemade mayo

V obchode sa rada zastavím aj pri pulte s čerstvými rybami. Nedávno som mala šťastie stretnúť obľúbeného predajcu, ktorý ma presvedčil, aby som vyskúšala lososa. Poradil mi, že ak si vezmem koniec ryby a nie ten predný filet, bude mi chutiť lepšie. Ryba pláva pomocou chvosta, a preto v tejto časti obsahuje menej tuku než menej namáhaná predná časť. A musím priznať, že mal pravdu. Roman zjedol zvyšok filetu s chuťou a ja som si vybrala menej tučné mäso.

Neviem ako ste na tom s hranolkami, ale pre mňa je to vždy veľké guilty pleasure. A keďže som sa chystala na pečenie dosť tučnej ryby, klasické hranolky som vymenila za tie zelerové. Poviem vám, boli parádne. Zjedla som ich trochu, keď ešte boli horúce na plechu a musela som sa sledovať, aby boli aj pre Romana:) Takže zelerom nešetrite:) A keďže bola ryba + zelenina, pripravila som jemnú domácu majonézu s repkovým olejom, ktorý je na to ideálny. A verte mi, vyskúšala som hneď niekoľko techník, porozbíjala aspoň 6 vajec, aby som zistila, ako to funguje a čo robiť s riedkou majonézou. Takže čítajte ďalej.

salmon with homemade mayo

Na rodinný obed pre 4 osoby budete potrebovať:

filet lososa (cca 1 kg) aj s kožou
1 väčší zeler
soľ
čierne korenie
2 limetky
2 PL repkového oleja

na majonézu:

1 celé vajce
2 dcl repkového oleja
šťava z ½ citróna
soľ
čierne korenie
bylinky do majonézy (kôpor, petržlenová vňať a pod) + na ozdobu

salmon

Postup:

  • Zbavte lososa šupín, osoľte a okoreňte. Pokvapkajte šťavou z 1 limetky a dajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Zeler očistite a nakrájajte na hranolky. Pripravte si vriacu vodu a oblanšírujte hranolky v horúcej vode (približne 5 minút). Je to preto, aby sa vám hranolky upiekli zároveň s rybou na jednom plechu. Oblanšírované zelerové hranolky pridajte k rybe na plech. Ak sa vám hranolky na plech nezmestia, pečte ich samostatne.
  • Rybu aj hranolky jemne polejte rafinovaným repkovým olejom a vložte do predhriatej rúry na 180 stupňov. Nemusíte sa obávať vysokých teplôt v prípade tohto tuku. Rafinovaný repkový olej má vysoký bod zadymenia, takže je vhodný na pečenie aj na vysmážanie. Pečte približne 25 – 30 minút. Losos by nemal byť vysušený.

mayo

  • Medzitým si pripravte majonézu. Do pohára, do ktorého sa vojde tyčový mixér, dajte všetky suroviny na majonézu. Tyčovým mixérom začnite šľahať suroviny na najmenších obrátkach. Šľahanie začnite od spodu nádoby a keď vidíte, že sa na spodu začala majonéza emulgovať, postupne dvíhajte mixér. Mala by sa vytvoriť hustá majonéza. Ak je riedka, pridajte ešte trochu oleja, uvidíte – zhustne. Mám to odskúšané:) Majonézu ochutnajte a dochuťte, ak je treba.
  • Upečeného lososa potom podávajte s hranolkami a pridajte si aj majonézu.:)

salmon with homemade mayo

Jednému chutí viac, druhému menej. Takže každý si môže pridať podľa vlastného uváženia. Ak sa bojíte robiť domácu majonézu kvôli salmonele, vedzte, že sa nachádza na škrupine vajíčka. Preto si po vyklepnutí vajíčka dôkladne umyte ruky a dodržujte hygienické pravidlá pri príprave jedál. Samozrejme, je dôležité používať najčerstvejšie vajcia.

A prečo sa dokonale hodí repkový olej? Jeho zloženie spĺňa požiadavky na jedlé tuky, stanovené vedami o výžive. Je ideálny na prípravu zálievok, šalátov a majonézy*. Obsahuje kyselinu olejovú v množstve podobnom olivovému oleju, ale v porovnaní s inými olejmi má najmenej nezdravých nasýtených mastných kyselín (obsah je dvakrát nižší ako v olivovom alebo slnečnicovom oleji)**.  Na majonézu teda ako stvorený.

Dobrú chuť!

______________________________________

*Krzymański J. „Skład chemiczny oleju rzepakowego na tle innych olejów roślinnych”, w: „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s.47-56

**  Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion – Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006

logos


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *