Moja tvarohová torta „míša“

od

míša torta

Míša torta. Spomienka na detstvo. Ikeď ja si skôr pamätám míšu ako nanuk. Bol poriadne tvarohový a zaliaty chrumkavou čokoládou. A táto torta je presne taká istá. Na instagrame mi ju niekto z vás pripomenul, a keď mi zostali z jednej klientskej práce v zásobe dve vaničky tvarohu, moja voľba bola jasná. Musím míšu upiecť. Navyše som mala plánovanú cestu do Brtislavy a tak sa bolo s kým podeliť. 

míša torta

Základom míšu je kakaové piškótové cesto, poriadne hrubá tvarohvá plnka a to všetko je zaliate čokoládou. Ja som piškótu vylepšila o trochu kávy, ktorá v týchto kakaovo čokoládových korpusoch zvýrazní chuť čokolády, a namiesto tradičnej čoko polevy som urobila čokoládovú ganache. Torta sa tak ľahšie krája a ganache mi aj viac chutí. No a nebola by som to ja, kedy som tam neprepašovala aj trochu ovocia. Korpus som totiž potrela ríbezľovou omáčkou a tú som potom servírovala aj k samotnej torte.

Jednoducho som chcela tú intenzívnu chuť tvarohu trochu osviežiť. Na potretie môžete použiť aj akýkoľvek kyselkavejší džem, alebo ho nemusíte použiť vôbec. Tak či tak, recenzie som dostala od malých aj veľkých, a všetkým chutilo:)

míša torta

Príprava míša torty je jednoduchá a rýchla, jediné čo torte musíte dopriať je čas, aby stihol tvaroh zatuhnúť. Takže ak vám to čas dovolí, nechajte ju stuhnúť cez noc v chladničke. A rozpis surovín je na 18 cm formu, ak použijete väčšiu, vrstva tvarohu bude nižšia a už to nebude až také ono:)

A čo budete potrebovať?

Korpus:

100g kryštálového cukru

5 vajíčok

3 PL kakaa

1 ČL instatnej kávy

100 g polohrubej múky

2 PL oleja

Plnka

500 g termizovaného tvarohu

250 g masla izbovej teploty

150 g práškového cukru

Ganache

60 g tmavej čokolády

60 g smotany na šľahanie

2 ČL oleja

 

Ovocnú omáčku som pripravila z ríbezľového pyré, ktoré som mala v mrazničke. Stačilo ho len rozmraziť a trochu povariť s cukrom. Pyré zvyknem robiť často, hlavne ak mi ovocie prepastie cez hlavu a treba ho rýchlo spracovať. Dá sa tak potom použiť na omáčky, do smoothies alebo na zmrzlinu.

misa_1

Postup:

  • Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny. Pridajte kakao, kávu, múku a olej, a dobre premiešajte.
  • Z bielok vyšľahajte tuhý sneh a opatrne primiešajte do cesta.
  • Vylejte do formy vystlanej papierom na pečenie (okraje nechávam bez papiera, aby cesto lepšie prilnulo k stenám, a tvarohová plnka nezatečie za okraj cesta) a pečte vo vyhriatej rúre na 175 stupňov približne 20 – 25 minút. Pred vybratím cesta z rúry sa pomocou špajdle presvedčte, že je správne upečené. Upečené cesto nechajte úplne vychladnúť. Keby sa vám trochu vydulo, vrch potom zarovnajte.
  • Na prípravu krému si najprv vyšľahajte maslo, nech pekne povolí. Potom pridajte práškový cukor a opäť šľahajte, kým nevznikne konzistentná hmota.
  • Nakoniec pridajte tvaroh a ešte raz dobre vyšľahajte do hladka. Krém by nemal mať žiadne hrudky.
  • Ak chcete aby mala torta pekný okraj, vyberte cesto z formy, okraje formy vysteľte papierom na pečenie a vráťte korpus naspäť do formy. Korpus teraz potrite 1 – 2 PL omáčky, ak ju chcete použiť, a naneste tvarohový krém. V tejto forme dajte tortu do chladničky poriadne vytuhnúť. Maslo v kréme ztuhne a tvarohová plnka bude pekne držať.
  • Nakoniec si zo smotany, čokolády a oleja urobte ganache a vychladnutú tortu polejte. Ganache stuhne pomerne rýchlo ale nechajte tortu aspoň 30 minút v chladničke a môžete konečne servírovať.

míša torta

Tak čo vyskúšate ju? Ak áno, dajte mi vedieť, či už komentárom pod týmto článkom alebo na instagrame. Tak pekný večer a užívajte máj!

Monika

2 komentáre v Moja tvarohová torta „míša“

  1. Zdeňka
    30/08/2020 at 17:23 (4 týždne ago)

    Dobrý den.

    Mám prosbu. Těsto je před přimícháním sněhu strašně hutné a nejde pak zlehka vmíchat.

    Nevíte v čem je problém?

    Musela jsem vzít mixerem a tím pádem jsem přišla o objem.

    Předem děkuji za info.

    Odpovedať
    • LaPetit
      31/08/2020 at 19:57 (4 týždne ago)

      Zdenka, rozmýšľam, čím to môže byť pretože 5 vajíčok na 100 g cukru a 100 g múky je dosť na to aby to nebolo nejak extra hutné…ale môže byť, že niektorá múka môže vypiť viac tekutín, tak by som pridala môžno trochu mlieka, hoci nie je v ceste, len teda aby som ho trochu rozdierila. Priznám sa za ten čas čo pečiem som ešte nikdy nemusela bielka zašľahávať mixérom.

      Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *