Medvedie labky

od

medvedie labky

Ďalší tradičný recept, ktorý u nás na Vianoce nesmel chýbať. Ako dieťa som medvedie labky až tak neocenila, ale postupom rokov nedám dopustiť na tieto krehké orieškové koláčiky. Sú tak akurát sladké, na jedno-dve sústa, a ak si oriešky pred mletím opečiete, bude cítiť ich intenzívnu chuť.

Piekla som ich na 2 x ale zato dva plechy naraz. Toto je momentálne pre ňa veľká pomoc pretože času nie je nazvyš. Preto nedám dopustiť na moju rúru Bosch, kde vďaka programu 4D horúci vzduch môžem rovnomerne upiecť aj viac poschodí naraz. Pri medvedích labkách je dôležité nepreplniť formičky a zbytočne ich neprepiecť. Vďaka množstvu masla sa poriadne nafúknu, takže dajte iba tenšiu vrstvu pod okraj a nezabudnite na priehlbinku.

medvedie labky

A čo budete potrebovať? Prichystajte si:

350 g polohrubej múky

250 g práškového cukru

260 g zmäknutého masla

120 g vlašských orechov

1 ČL kakaa

štipku mletej škorice a klinčeka

štipku soli

Z tohto množstva vám vyjde tak cca 100 kúskov, záleží aj od veľkosti formičiek. Ideálne je použiť podobné tvary aby sa piekli rovnako. Ja som mala aj aj, a tak sú tie menšie tvary trochu viac upečené. Ale priznám sa, že mi chutia oboje ;) Vyslovene som skúšala, že ktoré budú chutiť lepšie. Pri tej viac upečenej si hovorím, mňam, dobré to je, a pri tej menej upečenej, že jeminé aj tieto sú dobré. Tak či tak, asi to záleží od vašej osobnej preferencie.

medvedie labky

medvedie labky

 

Postup:

  • Najprv si dajte upiecť orechy na sucho na 180 stupňov na 5-10 minút. Stačí aby sa rozvoňali. Potom ich nechajte vychladnúť a rozsekajte ale namelte na jemno.
  • Múku aj cukor preosejte, pridajte kakao, korenia, soľ, pomleté orechy a nakoniec aj maslo. Ručne spracujte hladké cesto. To zabaľte do fólie a nechajte ideálne cez noc v chladničke odležať.
  • Cesto na druhý deň vyberte a nechajte chvíľu zmäknúť. Potom ním naplňte formičky – pod okraj a v strede urobte priehlbinku. Tieto labky dosť vyskočia tak dajte trochu menej cesta, resp. tenšiu vrstvu.
  • Pečte vo vyhriatej rúre na 185 stupňov 10 minút.
  • Upečené labky nechajte mierne vychladnúť a vyberte z formičiek. Niektoré moje formičky mali také uško za ktoré sa dali chytiť a pekne sa dali vybrať, ale dobre išli aj tie klasické. Pokazila som snáď len jednu či dve.
  • Nakoniec labky poprášte práškovým cukrom, dajte do krabičky a skladujete na tmavšom mieste. Ale môžete sa do nich pustiť aj hneď.

medvedie labky

Formičky som nevymazávala žiadnym tukom. Cesto obsahuje veľa masla a išli krásne vyklopiť tak sa nemusíte báť. Resp. použila som formičky po Romanovej babke, ak ich máte úplne nové nič sa nestane, ak ich pre istotu prvý krát potriete maslom alebo použijete bravčovú masť. Potom už nemusíte. Tiež som skúšala vyklápať horúce aj studenšie formičky a išlo to krásne, takže si nemusíte spáliť ruky. A naopak neobalujem labky v práškovým cukre, prišlo mi, že tak sú príliš cukrové. Skôr sa mi osvedčilo jemne ich poprášiť cez sitko.

medvedie labky

Medvedie labky vydržia dlho, takže, ak hľadáte vianočné pečivo, ktoré si dáte aj na Silvestra, toto je ono. Len Vám negarantujem, že sa u vás tak dlho ohreje.

Toto je zároveň môj posledný vianočný recept tento rok. Myslím, že sme toho s Romi zvládli celkom dosť. Tadičnú vianočku už nedáme a ani štedrák, ktorý som tak strašne chcela upiecť, a o ktorom mi veľa z vás písalo. Snáď budúci rok už budeme mať s Romi aký taký režim, aby som to dokázala zmenežovať. Tak na záver vám chcem zaželať aspoň takto virtuálne pokojné Vianoce. Hlavne aby ste ich prežili v zdraví, ikeď tento rok asi nie v tom najväčšom kruhu najbližších, ale kto by si to minulý rok pomyslel, že?

Monika

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *