Marhuľovo – bazalkový džem

od

apricot jam

A že tento rok nebudem zavárať:) Dlho som to teda nevydržala, najprv len môj obľúbený višňový džem, potom prišli ríbezle, egreše, a nakoniec som neodolala ani marhuliam:) Jednoducho som si nevedela pomôcť. Hoci nám dobrí ľudia obrali starú marhuľu a nechali len zopár plodov, ani to ma neodradilo. Vybehla som na miestny trh, kde sa to mahuľami hemžilo, a domov som odchádzala s košíkom, ktorý som ledva odniesla.

Marhuľový džem je klasika. Tento rok som vďaka nadprodukcii bazalky (naozaj neviem, čo s ňou), vyskúšala ochutiť marhule práve bazalkou. A poviem vám, je to veľmi dobrá dvojka. A aby bazalka v džeme časom nezhnedla, použila som fintu. Vďaka nej budete v džeme bazalku cítiť ale nie vidieť:)

apricot jam

Bazalku som totiž v džeme len macerovala a povarila. Nakoniec trochu vymačkala, a potom ju jednoducho vyhodila. To najlepšie už džemu odovzdala, tak nebol dôvod kaziť ho hnednúcimi lístočkami, zostal len krásny oranžový džem. Ako som už tento rok písala, začala som variť džemy s pektínom, a tým sa zmenil celý proces môjho džemovania. Už nemusím stáť po nociach nad sporákom. Stačí ak si pripravím ovocie, dám sterilizovať poháre, a do 15 maximálne 20 minút je džem hotový. Zachová si krásnu farbu, viac vitamínov a mne sa lepšie plánuje čas v kuchyni.

apricots

Džem som pripravovala z menšej dávky, iba 1,2 kg marhúľ, takže ak máte väčšie množstvo, kľudne si recept vynásobte, bude fungovať rovnako:) Z tohto množstva mi vyšli 3 poháre s objemom 0,5 l. A hoci takéto poháre znejú hrôzostrašne veľko, mne sa krásne osvedčili. Zvyšok marhúľ pôjde ešte do koláča, a časť som zavarila ešte počas Pohody, keď sme si odskočili domov:)

Na marhuľovo – bazalkový džem budete potrebovať:

1,2 kg zrelých marhúľ

400 g cukru

30 g čerstvej bazalky

12 g pektínu

2 ČL kyseliny citrónovej / šťavu z 1 citrónu

apricot jam

Na džem použite naozaj zrelé marhule, ak budú veľmi tvrdé a nebudú sa dať rozmačkať rukami, budete musieť džem variť trochu dlhšie. A určite nechce skočiť so zaváranými marhuľami namiesto džemu:)

Postup:

  1. Marhule umyte, vykôstkujte a zbavte všetkých hnedých častí. Ako krásne budú marhule, tak krásny bude džem:)
  2. Marhule zasypte 3/4 cukru a ručne rozmačkajte.
  3. Bazalku umyte, zviažte potravinárskym špagátikom a pridajte k marhuliam.
  4. Džem varte 5 minút na miernom ohni a občas premiešajte.
  5. Zvyšok cukru premiešajte s pektínom a pridajte do džemu. Varte ďalších 5 minút.
  6. Nakoniec pridajte kyselinu citrónovú a varte posledných 5 minút.
  7. Vyberte bazalku a zahoďte ju.
  8. Nakoniec džem opatrne prelejte do pohárov, ihneď uzavrite, otočte dole hlavou a nechajte úplne vychladnúť.

apricot jam

Ak vám poháriky úplne presne nevyjdú, dajte si džem do chladničky a spotrebujte nasledujúce dni. Ja takto veľmi rada ochutnávam:) a často vyškrabem aj celý hrniec. Na raňajky alebo palacinky akoby som našla.

Tiež si pri marhuľovom džeme dajte pozor na teplotu varenia, ak by bola príliš vysoká, džem má tendenciu sa pripalovať zo spodu. Ak sa to aj stane tak nezúfajte, nie je to stratené. Buď pri miešaní nezoškrabujte spodok hrnca, alebo ho prelejte do nového a dovarte tam. Nič sa nedeje:)

apricot basil jam

Dobrú chuť a dajte vedieť, či ste džem vyskúšali:)

Monika


2 komentáre v Marhuľovo – bazalkový džem

  1. Marish
    13/07/2017 at 21:07 (2 mesiace ago)

    Po troch nociach stravenych miesanim „klasickeho“ marhulaku, to bol urcite osud, ze som narazila na tento tvoj recept ;) Pektin mal u nas dnes premieru, aj tej bazalky v lekvare som sa trochu obavala, ale nakoniec som sla podla receptu. Monika, toto je totalna supa! Marhulovy lekvar som vzdy milovala, ale toto je este o level vyssie.
    Bazalka sa mi miesanim rozpadla, tak som sa nakoniec zabavala lovom listkov z oranzovej masy, ale nevadiii. Zajtra pojdem na marhule aj k susedom :D

    Odpovedať
    • LaPetit
      13/07/2017 at 21:16 (2 mesiace ago)

      Super! To som rada! Ďakujem za krásny koment:) Bazalku treba poriadne zviazať, u nás v záhrade už bola skoro drevnatá takže sa mi ju podarilo udržať v celku pri tom varení:) Ale tá chuť, tá je parádna:)

      Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *