Klasický perník s jablkami

od

perník

Ďalší klasický recept, ktorý mi učaroval. Perníky som piekla už dávnejšie, ale tento jabĺčkový je zatiaľ top. Je neuveriteľne rýchly, jednoduchý a zvládnu ho pripraviť aj deti. Za to sa vám odmení skvelou chuťou, či už si ho pripravíte na raňajky alebo ako nedeľný obed.

Posledné týždne som ho piekla už druhý krát. V piatok večer som napiekla, v sobotu si dala kúsok na raňajky a v nedeľu si počkal aj Romana, keď konečne prišiel domov z mäsiarstva. Aj kvôli nemu používam rastlinné mlieko namiesto toho živočísneho a recept funguje rovnako dobre. Naposledy som nevedela násjť kokos, ktorým som perník pôvodne chcela posypať, takže tento krát som už bola pripravenejšia. Kyslastý džem, k tomu kokos, to ej tá pravá kombinácia. Ak ste milovníci čokolády, tak pokojne dozdobte perník roztopenou čokoládou. Ja, psssst, nie som najvčší fanúšik čokolády tak mi alternatíva s kokosom chutí najviac. Ale je to na vás:)

perník

Na jeden plech s rozmerom cca 34 x 25 cm budete potrebovať:

3 vajcia

180 g kryštálového cukru

1 balenie škoricového cukru

380 g polohrubej múky

40 g kakaa

100 ml repkového oleja

200 ml plnotučného mlieka (prípadne rastlinnej alternatívy)

3 šťavnaté jabĺčka

1 kypriaceho prášku do perníka (20g)

1/2 prášku do pečiva (6 g)

 

na dokončenie 4 PL džemu z čiernych ríbezlí (alebo iného „kyselkavého“ džemu) a trochu strúhaného kokosu

perník

perník

 

Postup:

  1. Celé vajcia vymiešajte s kryštálovým aj škoricovým cukrom do peny. Ideálne šľahačom, hotové to bude za pár minút.
  2. Pridajte múku, kakao, prášok do pečiva aj do perníka a dobre premiešajte. Postupne prilievajte aj mlieko a olej.
  3. Nakoniec pridajte na hrubo nastrúhané ošúpané jablká a ešte raz premiešajte.
  4. Cesto vylejte do vymazanej alebo vystlanej formy a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov. Znížte teplotu tak na 160 stupňov a pečte približne 45 minút. Či je upečený zistíte klasicky, keď zapichnete špajdlu a vyjde von čistá.
  5. Mierne vychladnutý ale stále teplý perník vyberte a otočte spodnou stranou hore. Potrite džemom, ja som použila dokonca ríbezľové pyré, ktoré mám doma, aby sa dobre vpil. Nakoniec posypte strúhaným kokosom a pred tým, ako skúsite ochutnať ho nechajte vychladnúť:)

Perník som otočila kvôli tomu aby získla rovneší tvar a džem sa ľahšie rovnomerne rozotrel. Pri pečení sa trošička vydul a ja som ho chcela mať krásne rovný:)

A jabĺčka som mala super šťavnaté. Od suseda. My mu dávame starý chlieb pre sliepky a on nám dá jabĺčka. Takže ak máte domáce je to ideálne ako spotrebovať minuloročné zásoby. A ak ich máte z obchodu, vyberajte také ktoré sú naozaj šťavnaté. Perníku to len a len prospeje. Perník bude vďaka jablkám neuveriteľne vláčny, a hoci ich vôbec nebudete cítiť ani chuťovo ani si nezakusnete do jabĺčka, ale práve vďaka nim je perník úžasne šťavnatý.

miesanie

perník

perník

 

perník

Tak dobrú chuť a dúfam, že tento perník vyskúšate!

Monika

2 komentáre v Klasický perník s jablkami

  1. Anna
    15/11/2020 at 08:56 (2 týždne ago)

    Mäsiar pije rastlinne mlieko? Mäsiar veganom??

    Odpovedať
    • LaPetit
      18/11/2020 at 11:19 (1 týždeň ago)

      A píšem niekde, že je vegán? občas rozmýšľam, prečo takéto útočné komentáre. Ak vám to nie je jasné alebo nerozumiete, dá sa opýtať aj inak. A aby som vás nenapínala, tak môj muž síce je mäso, ale inak nemôze inú živočíšnu stravu ako napríklad aj klasické mlieko. Pekný deň Anna.

      Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *