Jesenné džemy

od

autumn jams

Ešte pred nedávnom by ma ani vo sne nenapadlo, že džemy sa dajú robiť aj s jesenným surovinami ako jablká, hrušky či cvikla. Ale ono to ide, a čo viac sú super chutné z lokálnych surovín a vpodstate si ich môžete urbiť aj kedykoľvek v zime. Teda okrem toho figového. Figy sú trochu viac sezónna záležitosť ale ak raz tento džem ochutnáte budete sa na neho celý rok tešiť.

A aby to nebola žiadna nuda, hrušky som piekla so super voňavým korením, jablkový džem som oživila cviklou, no a ten figový, ten vôbec netrevalo nijak šperkovať.

Džem z pečených hrušiek

Hrušky pečením skaramelizujú a nasajú chuť korenia. Viete si to predstaviť? Džemu to dodá úplné iný rozmer a takto upiecť viete aj iné ovocie ako napríklad jablká. Na tento džem použite krásne mäkké a šťavnaté hrušky, tie tvrdé sú viac vhodné na kompót.

roasted pear jam

2,5 kg mäkkých hrušiek

100 ml citrónovej šťavy

700 g kryštálového cukru

1 balenie pektínu od Dr. Oetker

1 ČL mletej škorice

10 klinčekov

2 hviezdičky badiánu

štipku mletého muškátového oriešku

5 cl rumu

1 ČL kyseliny citrónovej

 

roasted pear jam

Postup:

  1. Hrušky ošúpeme, vyberieme jadrovník a nakrájame na menšie kocky. Po očistení by nám malo zostať 2 kilá čistého ovocia. Poukladáme na plech na pečenie a pridáme všetko korenie. Dáme piecť do vyhriatej rúry an 175 stupňov a pečieme približne 20 minút.
  2. Z upečených hrušiek vyberieme klinčeky a badián a polovicu hrušiek rozmixujeme do hladka.druhú polovicu  si necháme aby džem obsahoval kúsky ovocia.
  3. Rozmixované aj celé hrušky dáme do hrnca, pridáme pektín zmiešaný s 2 lyžicami cukru a za občasného miešania privedieme do varu. Necháme 5 variť a pridáme zvyšný cukor a rum. Premiešame a necháme 5 minút povariť.
  4. Odstavíme, pridáme kyselinu citrónovú a horúcim džemom naplníme vysterilizované poháre až po okraj. Zatvoríme a otočíme viečkom smerom dole. Necháme úplne vychladnúť.

 

Figový džem

Figový džem je úplne bomba. Neviem, či ste ho niekedy skúšali, ale toto bol game changer. A chutil ešte lepšie ako vyzeral. Figy musia byť zrelé a varia sa aj so šupkou, vďaka ktorej bude mať džem krásnu rubínovú farbu.

fig jam

1,3 kg zrelých fíg

100 ml citrónovej šťavy

150 ml vody

500 g kryštálového cukru

10 g pektínu Dr. Oetker

1 ČL kyseliny citrónovej

 

fig jam

Postup:

  1. Figy umyjeme, zbavíme stopiek a nakrájame na menšie kúsky.
  2. Do hrnca pridáme nakrájané figy, vodu a citrónovú šťavu. Varíme na miernom ohni približne 5 minút a figy potom zľahka popučíme. Pridáme pektín zmiešaný s 2 PL cukru a za občasného miešania privedieme do varu. Varíme 5 minút.
  3. Potom pridáme zvyšný cukor, premiešame a necháme 5 minút prevariť. Horúci džem plníme do sterilizovaných pohárov. Zatvoríme a otočíme viečkami dole. Necháme úplne vychladnúť.

 

Jablkovo cviklový džem

 

Že je to zvlástna kombinácia? Áno je, ale ak ste milovníkov cvikle ako ja, tento džem vás presvedčí. Je ideálny aj k syrom alebo jednohubkám. Dôležíté je použiť menšiu, mladšiu cviklu, ktorá nemá až tak výraznú drevitú chuť.

apple beetroot jam

A čo budete potrebovať?

2 kg jabĺk

0,5 kg cvikle

700 g kryštálového cukru

100 ml citrónovej šťavy

1 balenie pektínu Dr. Oetker

1 ČL kyseliny citrónovej

 

apple beetroot jam

 

Postup:

  1. Cviklu očistíme a odšťavíme. Ideálne aby nám vzniklo hustejšie cviklové pyré.
  2. Jablká ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a ¾ takto pripravených jabĺk rozmixujeme spolu s cviklovou šťavou.
  3. Dochutíme citrónovou šťavou a dáme do hrnca spolu s pektínom, do ktorého sme pridali 2 PL cukru. Dobre premiešame a za občasného miešania privedieme k varu.
  4. Potom pridáme zvyšný cukor, opäť dobre premiešame a necháme zovrieť. Džem varíme 5 minút, a potom ho odstavíme.
  5. Pridáme kyselinu citrónovú a plníme do vysterilizovaných pohárov.
  6. Zatvoríme a otočíme viečkom smerom dole. Necháme úplne vychladnúť.

Tak dúfam že sa vám recepty páčia, a jesenné džemenova vyskúšate tiež. Dobrú chuť a nezabudnite vaše výtvory označiť @lapetit.sk alebo použite #varimslapetit. Budem sa tešiť.

autumn jams


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *