Jednoduchý jahodový koláč

od

jahodový koláč

Koláč som nazvala jednoduchý lebo taký naozaj je. A v jednoduchosti je krása. Základné suroviny, k tomu čerstvé jahody a je to. Pôdovne som rozmýšľalal aj nad bublaninou, čo je asi najjednoduchší koláč ever, ale neodolala som posýpke. Na koláčoch ju totiž milujem. Vďaka nej je každý kúsok trochu chrumkavý a kombinácií s jahodami aj šťavnatý.

Jahody sú prvé slovenské ovocie, ktoré tak trochu preznamenávajú to úžasné obdobie kedy ovocie chutí tak ako má, a aj tie paradajky sú konečne sladké. Jar a začiatok leta práve kvôli tomuto milujem. Tento rok sa už asi nedostanem na samozber, ale hádam sa čo to urodí aj na záhrade a v auguste plánujem už nový záhon výhradne len s jahodami. Pred pár rokmi mi prišlo zbytočné ich pestovať ale posledné mesiace a príchod drobca môj názor zmenili.

jahodový koláč

Do koláča som použila droždie, ale nebojte sa, cesto nekysne, len ho zamiešate a rovno ide na plech. Krásne nakysne počas pečenia bude chutiť skvelo. Tento krát som použila okrúhlu formu s priemerom 30 cm a cesto vyšlo tak akurát, ani hrubé ani tenké . Na koláč si teda prichystajte:

Cesto:

150 g hladkej múky

150 g polohrubej múky

175 ml rastliného mlieka (ak používate živočíšne, dajte 200 ml)

60 g práškového cukru

1 žĺtko

15 g čerstvého droždia

75 ml repkového oleja

štipku soli

posýpka:

60 g masla (ja spom použila vegánske)

90 g práškového cukru

80 g polohrubej múky

500 g čerstvých jahôd

 

jahodový koláč

Postup:

  • V mise zmiešajte múky s cukrom. Urobte v strede dieru, do ktorej pridajte mierne teplé mlieko a rozdrobte droždie. Pomocou lyžice drožie zamiešajte.
  • Pridajte žĺtko, olej  a soľ, a dobre zamiešajte. Ideálne varechou. Vznikne také hustejšie cesto, ktoré pomocou varechy preneste na vymazaný plech na pečenie.
  • Na končeky prstov si dajte trochu oleja a pomocou prstov cesto roztlačte po celom plechu. Ide to úplne jednoducho.
  • Jahody si nakrájajte na menšie kúsky a rovnomerne rozprestrite na cesto.
  • Nakoniec zmiešajte všetky suroviny na posýpku a posypte celý koláč.
  • Pečte ho vo vyhriatej rúre na 175 stupňov približne 30 minút, kým celý nezozlatne.

A to je celé. Jednoduché však? Jediné, čo musíte urobiť je počkať, kým koláč aspoň trochu vychladne. Namiesto jahôd viete použiť akékoľvek iné ovocie, viem si predstaviť ríbezle, čučoriedky či egreše, a pokojne aj mrazené. A ak chcete, môžete koláč pred podávaním zľahka poprášiť cukrom.

jahodový koláč

jahodový koláč

 

A ešte pred tým než dostanem otázku ohľadom mramorového podnosu, mám ho z Butlers. Je to môj obľúbený kúsok na podávanie koláčov. A ak si ho upečiete dajte mi vedieť ako chutil. Každej vašej spätnej väzbe sa vždy veľmi poteším. Tak si užívajte víkend a pečeniu zdar!

jahodový koláč

Monika

2 komentáre v Jednoduchý jahodový koláč

  1. Klarike
    25/05/2020 at 19:30 (5 dní ago)

    Vyzera vyborne, urcite skusim len prosim je mozny aj so spaldovou mukou? Skusali ste?

    Odpovedať
    • LaPetit
      26/05/2020 at 18:47 (4 dni ago)

      Neskúšala som, ale myslím, že špaldová múka je veľmi podobná tej pšeničnej tak by to malo fungovať. Keby bolo cesto príliš husté tak dajte trochu viac mlieka. Špaldová ho môže vypiť trošku viac. Ale inak to cesto má byť dosť husté aj tak, tak opatrne s tým extra mliekom.

      Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *