Jarné kuriatko s karfiolovou ryžou

od

spring chicken

Recepty na pečené kura nie sú žiadna veda, ale neviem či ste už jedli karfiolovú ryžu. My doma karfiol zbožňujeme a keď som zbadala v obchode zelené romanesco, vedela som, že je ho škoda spiecť do hneda. Tak som radšej siahla po staršom recepte, ktorý mám aj v knihe.

Veľmi sa teším, že v obchodoch to už poslednú dobu hýri zaujímavými surovinami, a tak stačí naozaj zbehnúť už len do obyčajného supermarketu. Tak aj tento zelený karfiol už nie je žiadne fíha, a dnes som ho videla aj Tescu v Piešťanoch:) Prezradím vám jeden môj trik. Vždy sa zastavím v obchode aj pri veciach s končiacou zárukou. Dnes som si tak odniesla šalát, ktorému vôbec nič nie je, naša Vlnka vyfasolava žlté kuriatko a často si beriem domov aj bylinky, kvety či steaky. S mäsom to už dávno nie je také zlé, a úprimne, ani mne sa nechce nechávať za teľacie mäso či 2 steaky 20 €.

Tak som nedávno zbadala v Kauflande aj tieto jarné kuriatka. Ok, sú z Francúzska, stoja trochu viac. Ale úprimne, to mäso bolo ďaleko lepšie ako všetky zlaté kurčatá naokolí. A často ich vídam aj v tej akcii, takže ak máte chuť vyskúšajte ho niekedy.

spring chicken

Každé kuriatko má cca pol kila a pre nás dvoch boli tie dve kurence dosť. Nie že by sme ich nezjedli, ale bolo to na dva krát. Takže recept uvádzam na 4 porcie. Kura sa zvykne piecť ďaleko cez hodinu, a aby som všetko tak trochu zrýchlila, kuriatka som piekla na motýlika. Tak mu stačilo cca 25 minút, a nedeľný obed bol do hodinky aj riadmi na stole.

A čo budete potrebovať?

2 jarné kuriatka

1/2  väčšieho karfiolu romanesco

250 ml vývaru

1 citrón

1 pomaranč

4 strúčiky cesnaku

čerstvý tymian

soľ

čierne korenie

2-3 PL olivového oleja

spring chicken

Postup:

  1. Kura osušte papierovou útierkou a pomocou nožníc na hydinu odstrihnite chrbovú kosť. Kura potom otočte a mierne tlakom ruky stlačte. Vznikne tak motílik. Kura potom jemne potrite olejom, a podľa chuti osoľte a okoreňte.
  2. Pomaranče a citróny ošúpte, biele časti odkrojte a ovocie nakrájajte na kolieska.
  3. Na plech dajte na plátky nakrájané pomaranče a citrón, strúčiky cesnaku a položte kura kožou smerom hore. Všetko ešte jemne pokvapkajte olejom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 20 – 25 minút.
  4. Medzitým, ako sa pečie kura si pripravte karfiolovú ryžu. Karfiol nakrájajte na menšie časti a pomocou mixéra (ideálne food processor) nasekajte karfiol na malé kúsky. Sekajte do vtedy, kým konzistenciou nebude pripomínať ryžu. Ak nemáte takýto mixér, môžete karfiol nastúhať na hrubom strúhadle.
  5. Na panvici rozohrejte 1 PL olivového oleja, pridajte karfiol a za neustáleho miešania chvíľu restujte. Ryžu podlejte vývarom a nechajte úplne odpariť. Na záver ryžu ochuťte soľou a korením. Celkovo ryžu nevarte dlho, stačí pár minút, tak aby nezhnedla a zostala chrumkavá.
  6. Upečené kuriatko podávajte na karfiolovej ryži, s pečenými citrusmi a cesnakom.

spring chicken

Týmto spôsobom si môžete upiecť aj klasické veľké kura, len musíte počítať s trochou dlhším časom pečenia. Stále sa to však bude rýchlejšie ako keby ste piekli kura v celku. Ideálne je aby malo kura vnútornú teplotu 75 stupňov, a keď radi pečiete mäso a chcete mať istotu, stačí vám jednoduchý vpichový teplomer napríklad z Ikea. Nie je to žiadna veľká investícia, a ak dodržíte overené teploty, mäso bude vždy upečené, šťavnaté a zbytočne ho nevysušíte.

spring chicken

A spoločnosť pri tomto obede nám robili nádherné kvietky od kvety.sk. Tak dobrú chuť, a ak si kuriatko, či ryžu uvaríte, dajte mi vedieť cez hashtag #spolupristole. Alebo mi dajte páčik pod tento článok:)

Dobrú chuť,

Monika


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *