Jahodové tiramisu s bazovým sirupom

od

Jahodové tiramisu

Kvitnúca baza znamená, že prichádza moje najobľúbenejšie obdobie v roku. Vôňa prvých jahôd, varenie bazového sirupu a lúskanie cukrového hrášku. Na to všetko sa vždy veľmi teším. Sem tam sa mi podarí dopestovať niečo v záhrade ale na bazu sa vždy vyberiem s koším na bicykli:) Bazový sirup je úplná klasika, ale prečo ho okrem limonády nepoužiť aj inak. V kombinácii s jahodami a jemným krémom z mascarpone je to je neskutočne dobrá kombinácia.

Milujem klasické tiramisu a hoci som príliš nehodlovala jeho alternatívam, táto kombinácia ma presvedčila. Tiramisu som pripravila do malých pohárikov od džemu, takže sa ľahko prenášajú a každý dostane rovnakú porciu. Verte mi, doma sa vám po ňom riadne zapráši. Ak vydržíte a necháte ho odstáť v chladničke aspoň cez noc, jeho chuť bude ešte lepšia:)

Jahodové tiramisu

Na 4-5 pohárikov jahodového tiramisu potrebujeme:

250 g mascarpone

2 PL práškového cukru

šťava z 1 citróna

200 g čerstvých jahôd

3 PL bazového sirupu

80 g dlhých piškót

1 espresso

1 ČL amareta (mandľový likér)

 

jahodové tiramisu

Začneme tým, že si pripravíme espresso alebo inú silnú čiernu kávu a necháme vychladnúť. Jahody umyjeme, nakrájame a spolu s bazovým sirupom jemne povaríme na miernom ohni. Nechceme jahody úlne rozvariť, len prehriať. Mascarpone vymiešame s cukrom a citrónovou šťavou a ochutnáme. Musí byť akurát sladké a kyslé zároveň.

Piškóty rozlámeme tak, aby sa zmestili do pohárikov a opatrne namočíme do kávy s amaretom. Piškóty sa nesmú rozpadať ale zároveň musia nasiaknuť dosť kávy aby neboli suché. Tak si to na pár piškótach vyskúšajte. Na vrstu piškót dáme mascarpone, jahody a ešte jednu vrstvu krému. Pohárikom potrasieme nech sa všetky vrstvy pekne usadia, na vrchu ozdobíme čerstvou jahodou a necháme chvíľu odležať v chladničke.

Do krému by mali ísť aj žltka, takže ak vám nie je proti srsti jesť ich surové kľudne ich pridajte do mascarpone a poriadne vymiešajte. Moja polovička surové vajce nemôže tak som ich zámerne vynechala.

A čo vy ako variáce na tiramisu doma robite?

Monika


2 komentáre v Jahodové tiramisu s bazovým sirupom

  1. LaPetit
    20/05/2014 at 12:31 (5 rokov ago)

    Comment

    Odpovedať
  2. Martina
    27/05/2014 at 21:33 (5 rokov ago)

    Mňam, vyzerá to výborne, musím vyskúšať! :) Tiramisu som robila v rôznych variáciách, najviac sa mi osvedčil základný „slovenský“ recept, v ktorom sa mascarpone nahradí smotanovou nátierkou a šľahačkou :) Do krému alebo do kávy zároveň pridávam aj nejaký likér aký mám doma (napríklad pomarančový alebo baileys), dodá to dezertu šmrnc :)

    Odpovedať
    • LaPetit
      28/05/2014 at 06:51 (5 rokov ago)

      Ďakujem Martina:) Tiramisu sa dá urobiť naozaj vo vela kombináciách, ale mne vždy na tom aj tak najviac chutí to mascarpone:)

      Odpovedať
  3. Lucia
    23/05/2015 at 12:43 (4 roky ago)

    Od dovolenky v Positane robim uz len citronove tiramisu. Namiesto espressa a amareta macam piskoty v citronovej stave a limoncello likeri. Je neskutocne, osviezujuce.

    Odpovedať
    • LaPetit
      23/05/2015 at 13:20 (4 roky ago)

      Lucia, tak je to tiež skvelý nápad, už len zohnať alebo si z dovoolenky priniesť to limoncello!

      Odpovedať
  4. Blanka
    21/08/2015 at 11:19 (4 roky ago)

    vyzerá úžasne! určite ho niekedy vyskúšam :)

    Odpovedať
    • LaPetit
      21/08/2015 at 11:38 (4 roky ago)

      Ďakujem Blanka!

      Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *