Domáce švédske mäsové guličky köttbullar

od

švédske mäsové guličky

Kto by ich neochutnal v Ikea. A že chutia dobre to asi vieme. Preto som ich nosila dlho v hlave a chcela som ich vyskúšať aj doma. Veď predsa tie domáce musia byť ešte lepšie. A viete čo? Sú:) Najväčší rešpekt som mala voči omáčke, ale tá sa podarila na prvý šup. A potom aj na druhý a tretí:) Takže ak si chcete dopriať túto švédsku špecialitu v domácom prevedení, poďme na to.

Okrem toho, že som chcela výskúšať domácu verziu, má to aj jeden prozaickejší dôvod. Originál recept obsahuje smotanu a maslo, a keďže to môj muž nemôže, rozhodla som sa vyskúšať aj bezlaktózovú verziu. Nie takú z bezlaktózových výrobkov (lebo aj tie obsahujú laktózu), ale takú kde sa použijú rastlinné náhrady. A výsledok ma viac než potešil, funguje a chutí rovnako dobre. Takže ak ste na tom podobne, túto alternatívy pridávam do receptu tiež.

švédske mäsové guličky

Na cca 30 guličiek (budú väčšie ako poznáte z obchodu) budete potrebovať:

350 g mletého bravčového mäsa

350 g hovädzieho mletého mäsa

2 krajce bieleho chleba

125 ml smotany na šľahanie

1 vajíčko

1/2 menšej cibule

10 guličiek nového korenia

soľ, čierne korenie

50 g masla

1 PL olivového oleja

3 PL hladkej múky

750 ml hovädzieho vývaru

60 ml smotany na šľahanie

brusnicový džem, kôra z 1/2 bio pomaranču, kôpor alebo petržlen na ozdobu

a ľubovolné zemiaky na podávanie

 

Mäsom som si doma sama namlela na oldschoolovom mlynčeku. Samozrejme mám ho od Romana a doniesol mi bravčovú krkovičku, ktorá je mastnejšia a má viac chuti, a kúsok hovädzieho steaku zo stehna. U Romana vám mäso podľa želania aj namelú, tak ak si chcete byť istý, čo jete, pokojne sa u neho zastavte.

Ak musíte vynechať smotanu použijte rastlinnú smotanu, a na miesto masla dajte olej. Pri použití rastlinnej smotany, ktorá je tekutejšia, použite na začiatok len 100 ml na namočenie chleba. A pri omáčke uberte tiež. Inak postupujte rovnako.

švédske mäsové guličky

Najdôležitejšie veci pri tomto recepte sú mäso, nové korenie a vývar. Sú totiž chrbtovou kosťou tohto receptu, a omáčka bez vývaru nebude chutiť tak dobre. Tak isto nové korenie. Nepoužívam ho často drvené, ale v tomto recepte je fakt dôležité. Takže keď sa rozhodnete do toho ísť, choďte all in. Nič nezamieňajte.

Postup:

  • Chlieb natrhajte na drobné kúsky a zalejte smotanou. Nechajte chvíľu napiť.
  • Vo väčšej miske zmiešajte oba druhy mäsa, pridajte vajíčko, namočený chlieb a na drobno nakrájanú cibuľu. Dochuťte čiernym korením, soľou a 5 guličkami rozdrveného nového korenia. To si nadrvte v mažiari, bude mať tak krásnu intenzívnu chuť. Mäsová zmes musí byť tak akurát lepivá a nie príliš tekutá. Ak je, pridajte trochu viac chleba.
  • Zo zmesi vytvarujte guľky s priemerom cca 2 cm.
  • V panvici rozohrejte 1 PL oleja a začnite sprudka opekať mäsové guľky. Radšej ich opekajte postupne, nechcete ich udusiť ale opiecť. Jedna várka guliek trvá tak 5 – 6 minút.
  • Po opečení všetkých guliek dajte do výpeku maslo a ešte 1 PL oleja. Keď sa maslo rozpustí, pridajte múku a rýchlo zamiešajte. Za stále miešania múku restujte tak 3 – 4 minúty, chcete urobiť tzv. hnedú zásmažku.
  • Potom postupne pridávajte vývar a za stáleho miešania vznikne omáčka. Dochuťte ju soľou, čiernym korením a zvyšným novým korením. Ochutnajte a keď tak pridajte ešte soľ, tá vytiahne chuť vývaru v omáčke.
  • V tomto bode sa pozrite či je v omáčke veľa alebo málo kúskov z výpeku. Keď som varila omáčku prvý krát, radšej som ju v tejto fáze preliala cez sitko. To zachytilo väčšie kúsky výpeku, ktoré už odovdzali chuť a omáčka bola vďaka tomu jemnejšia. Keď som robila omáčku už 3 krát, zdalo sa mi, že tých výpečkov bolo menej, a omáčku som už necedila. Tak či tak, na záver pridajte do omáčky smotanu (60 ml) a dobre premiešajte. Do omáčky vrátte všetky guľky a spoločne varte ďalších cca 7-8 minút.

švédske mäsové guličky

švédske mäsové guličky

 

Podávajte s obľúbenými zemiakmi, lyžicou brusnicovej marmelády a verte mi, že aj tie hoblinky pomaranču majú svoj chuťový význam. Tak ich použite. A bylinky sú samozrejmosť, kôpor alebo petržlenov vňať sú ideálne.

švédske mäsové guličky

Nakoniec len, vzhľadom na aktuálnu situáciu, prosím, berte tento recept teraz ako inšpiráciu. Nie, že vás nabádam ísť zajtra do obchodov zháňať všetky suroviny. Keď všetko pominie, viac si ho užijete. A ak máte zhodou okolností dobré zásoby, jasné uvarte si ho. Budem len rada. Inak, my sme tých 30 guliek nezjedli, a tak časť z nich putovala do mrazáku. Určite sa neskôr budú hodiť. Tak dobrú chuť a nech je čo najskôr po pandémii.

Monika

1 komentár v Domáce švédske mäsové guličky köttbullar

  1. joja
    05/04/2020 at 06:44 (3 mesiace ago)

    výbornéééé, len chlieb okrájať od kôrky, aspoň tej spodnej.

    Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *