Domáce malinové šišky

od

Občas som zvykla kúpiť šišku z obchodu. Vždy mi chutili, ale od času kedy som začala vyrábať vlastné džemy a domáci vanilkový extrakt zdali sa mi akési umelé. Doma sme šišky nikdy nerobili a tak som jedného dňa vzala do rúk februárový Apetit, vybrala som si recept a išla do toho. Predstava jemných, nadýchaných šišiek so skvelým malinovým džemom, ktorý som robila ešte v lete sa jednoducho nedala ignorovať:)

Na cca 16 menších šišiek potrebujeme:

2 ČL sušeného droždia

125 ml vlažného mlieka (ja som použila sójové)

2 PL krupicového cukru

50 g rozpusteného masla

340 g hladkej múky + na spracovanie cesta

2 vajíčka

olej na smaženie

práškový cukor na obalenie

malinový džem

 

Základom je samozrejme kvások. Do misky si dáme mierne teplé mlieko, lyžicu vlažnej vody, lyžicu cukru a droždie, zakryjeme ju utierkou a necháme cca 10 minút postáť  aby vzišiel kvások. Do kvásku zapracujeme múku, maslo, vajcia a zostávajúci cukor. Vypracujeme cesto, ktoré sa bude mierne lepiť, presunieme ho na pomúčenú dosku a rukami vypracujeme hladké cesto. Ak sa bude lepiť, pridáme trochu múky. Vypracované cesto dáme do misky, ktorú sme jemne potreli olejom a dáme vykysnúť na teplom mieste.

Po cca hodine sa cesto minimálne zdvojnásobí. Opäť ho prenesieme na pomúčenú dosku, prepracujeme a rozdelíme na dve časti. Cesto vyváľkame asi na cca 1 cm. Na to aby sme mohli šišky naplniť potrebujeme dve vykrajovátka, jedno väčšie a jedno menšie:) Ja som použila 6 cm vykrajovátko a vínový pohár, ktorý mal menší polomer. Väčším vykrajovátkom naznačíme kolieska a 1/2 z nich aj vykrojíme. Na naznačené kolieska dáme lyžičku džemu, prikryjeme vykrojeným kolieskom, trochu pritlačíme okraje a opatrne vykrojíme vínovým pohárom. Cesto ktoré zostane z vykrojených koliesok znovu spracujeme a robíme ďalšie šišky. Tie poukladáme na pomúčenú dosku, zakryjeme a necháme ešte 30 minút kysnúť.

Na akékoľvek vysmážanie používam fritovací bio olej. Ten poriadne zohrejeme a opatrne vložíme 2 – 3 šišky tak aby sa nedotýkali. Pri šiškách stále stojíme a keď uvidíme, že sú mierne zlaté, otočíme ich a smažíme z druhej strany. Z oleja ich vyberieme priamo na servítku, ktorá vysaje prebytočný tuk a keď šišky mierne vychladnú (tak aby sme ich mohli držať v ruke), obalíme ich v práškovom cukre a môžeme hneď podávať.

Domáce šišky sú ľahké a jemné ako obláčik, a akonáhle ich ochutnáte úplne zabudnete na tie dve hodiny, ktoré ste strávili ich prípravou:) Tieto šišky sú také super, že vás pochvália nielen doma ale kolegovia v práci, ktorým donesiete ochutnať. Dať si totiž na druhý deň  domácu šišku s dobrou kávou je totiž zážitok:)

Dobrú chuť!

Monika


2 komentáre v Domáce malinové šišky

  1. Lucia
    26/06/2013 at 20:11 (4 roky ago)

    Tie vyzerajú dokonale! :)

    Odpovedať
  2. Pavlína
    09/07/2013 at 11:37 (4 roky ago)

    Překrásné, přímo ukázkové koblížky. S domácí zavařeninou je to poezie na druhou :-) Navíc nádherný talíř a prostě všechno tady… :-)
    P.

    Odpovedať
    • LaPetit
      09/07/2013 at 13:41 (4 roky ago)

      Ďakujem Pavlínka!;)

      Odpovedať
  3. Domi
    20/05/2014 at 21:47 (3 roky ago)

    ahoj :) naozaj krasne sisky :) wau bombovo vyzeraju len by som sa chcela opytat ten postup vykrojovania :) skoda ze si nedala foto :) z toho

    Odpovedať
    • LaPetit
      20/05/2014 at 22:06 (3 roky ago)

      Domi, bohužiaľ nemám fotku postupu, ale ide o tom aby si väčším vykrajovátkom naznačila 6 koliesok a 6 ďalších vykrojila. Ak potom na naznačenú časť dáš plnku a prikriješ vykrojeným kolieskom, okraje pritlačíš a opäť celé vykrojíš menším vykrajovátkom, čím vlastne dosiahneš to, že okraje sa nanovo pretlačia a plnku pekne zostane vnútri;) dúfam, ze som pomohla;)

      Odpovedať
      • Domi
        21/05/2014 at 14:50 (3 roky ago)

        Dakujem za odpoved :) takze potom ako uz vykrojim s mensim vykrojovatkom sa na novo pretlacia a uz nemusim pritlacit okraje nic? :)

        Odpovedať
        • LaPetit
          21/05/2014 at 15:23 (3 roky ago)

          Presne tak, ak použiješ menšie vykrajovátko, tak vykrojením stlačíš okraje a šišky budú pekne držať.:)

          Odpovedať
          • Domi
            21/05/2014 at 20:32 (3 roky ago)

            wau fajnovo ti to drzi spolu tie sisky som zvedava ci aj mne tak budu urcite to vyskusam :) a myslis ze by bolo dobre ich dat upiect do rury ked nechcem ich vysmazat

          • LaPetit
            21/05/2014 at 23:03 (3 roky ago)

            Môžeš ich aj upiecť, ale nebudú také dobré ako vysmážané;)

  4. Kristina
    10/01/2015 at 20:04 (3 roky ago)

    práve som dokončia, sú neuveriteľné! lekvár som nedávala dnu ale navrch, vynikajúce cesto, nadýchané a chutné :) ďakujem za inšpiráciu

    Odpovedať
  5. Martina
    11/09/2015 at 13:28 (2 roky ago)

    Dobry den, chcela by som sisky spravit na ranajky a chcela by som, aby rano boli teple a cerstve, preto sa chcem opytat, ci by som si ich podla Vas mohla vecer predpripravit, uz vykrojene naplnene sisky odlozit na noc do ladnicky (alebo skor na teple miesto?) a rano ich uz len vyprazit. Bude cesto stale dobre a nadychane? Dakujem velmi pekne za odpoved :)

    Odpovedať
    • LaPetit
      11/09/2015 at 13:57 (2 roky ago)

      Dobrý deň Martina, neviem, či vám viem odpovedať pretože som to nikdy neskúšala. Cestu by sa teoreticky nemalo v chladničke nič stať ale určite by šišky potom trebalo nechať znovu na teple vykysnúť.

      Odpovedať

2Pingbacks & Trackbacks on Domáce malinové šišky

  1. […] 1. Do mísy dejte vlažné mléko, lžíci vlažné vody, lžíci cukru a droždí. Směs přikryjte čistou utěrkou a nechte vzejít kvásek (cca 10 minut). 2. Do kvásku zapracujte mouku, máslo, vejce, zbývající cukr, kůru z citronu a rum. Pomocí hnětacího robotu (ručně) vypracujte hladké, nelepivé těsto. Mísu vymažte lehce olejem a dejte do ní vypracované těsto, opět přikryjte utěrkou a nechte vykynout na teplém místě zhruba 1 hodinu (dokud nezdvojnásobí objem). 3. Vykynuté těsto přeneste na pomoučený vál, propracujte, vyválejte zhruba 2 cm plát a pomocí vykrajovátka (skleničky) vykrojte jednotlivé koblihy. 4. Koblihy nechte ještě zhruba 30 minut kynout a připravte si hrnec na smažení (vyšší, ale široký). Je důležité, aby koblihy byly ve větší vrstvě oleje, nedotýkaly se dna ani sebe navzájem. Připravte si i mísu vyloženou papírovými ubrousky, které nasáknou přebytečný olej ze smažení, kam budete dávat osmažené koblihy. Připravte si i cukr na obalování, marmeládu a cukrářský sáček na plnění. 5. V rozpáleném oleji osmažte koblihy. Do hrnce dejte jednotlivé koblihy, na pár vteřin přiklopte pokličkou, nechte, aby pára zvedla koblížky, sundejte pokličku a otočte. Koblížky smažte dohromady cca 3 minuty, pěkně do zlatova. 6. Usmažené koblihy dejte na papírový ubrousek. Ještě teplé obalte v cukru (vynikající je směs se skořicí, citronovou kůrou a třtinovým cukrem). Nakonec si do každé koblihy udělejte otvor a naplňte koblihy marmeládou dle chuti (krémem). (Zdroj původního receptu: http://www.lapetit.sk/domace-malinove-sisky/) […]

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *