Domáce malinové šišky

od

malinové šiškyKto by nemal rád šišky. Ja ich zbožňujem. Naposledy som jedla parádnu šišku na londýnskom Borough Markete a hoci sa mi zdalo dať 2,5 libry za jeden kus veľa, keď som ju ochutnala, bolo mi všetko jasné. Čučoriedkový džem z nej tiekol prúdom a ja som bola v siedmom nebi. Preto som sa rozhodla starý recept trochu oprášiť a znova ho pre vás nafotiť a podrobným postupom.

Ikeď nakoniec to tak nevyzerá, ale najprv som si myslela, že to bude úplná katastrofa. Cesto nie a nie vykysnúť ale nakoniec malý fix a rozpálený olej všetko zachránili. Použila som totiž otvorené sušené drožie, takže sa veľmi nechytilo. Stačilo však otvoriť nové balenie (vďaka bohu, že som ešte jeden balíček vôbec našla), zarobila som nový kvások, ktorý som pridala do pôvodného cesta a už to išlo. Druhá kríza nastala neskôr, keď som cesto kvôli fotke priveľmi vyváľkala, a až keď som všetko naplnila a vykrojila, tak mi to cvaklo. Skoro plač, panika, že teda pokračujem zajtra s ďalším cestom (lebo už nemám tretie droždie:D), ale akosi sa tie neveľké toliariky v oleji tak nafúkli, že fotenie bolo zachránané. Ehm, aj taký je život foodbloggera:) Nervy do poslednej chvíle.

malinové šišky

Poviem to rovno. Ak čakáte väčšiu návštevu alebo máte doma viac strávnikov, urobte šišky rovno z dvojnásobnej dávky. Aj tak sa po nich zapráši. Inak na cca 16 menších šišiek potrebujete:

2 ČL sušeného droždia

125 ml vlažného mlieka (ja som použila sójové)

2 PL krupicového cukru

50 g rozpusteného vegánskeho tuku (napr. alsana)

340 g hladkej múky + na spracovanie cesta

2 vajíčka

olej na smaženie

práškový cukor na obalenie

malinový džem

 

Postup:

  1. Základom je samozrejme kvások. Do misky si dajte mierne teplé mlieko, lyžicu vlažnej vody, lyžicu cukru a droždie, zakryjte utierkou a nechajte cca 10 minút postáť aby vzišiel kvások.
  2. Do kvásku zapracujete múku, roztopený tuk, vajcia a zostávajúci cukor.
  3. Vypracujte cesto, ktoré sa bude len mierne lepiť. Ja som miesila v mojom mixéri a po 10 minútach bolo cesto ako obláčik. Ak mixér doma nemáte, presuňte cesto na pomúčenú dosku a rukami vypracujete hladké cesto. Ak sa bude lepiť, pridajte trochu múky.
  4. Vypracované cesto dajte do misky, ktorú jemne potrite olejom a dajte vykysnúť na teplom mieste.
  5. Po cca hodine sa cesto minimálne zdvojnásobí. Opäť ho preneste na pomúčenú dosku, prepracujte a rozdeľte na dve časti.
  6. Cesto vyváľkajte na hrúbku asi 1 cm.
  7. Na to aby ste mohli šišky naplniť potrebujete dve vykrajovátka, jedno väčšie a jedno menšie:) Ja som použila 6 cm vykrajovátko a vínový pohár, ktorý mal menší polomer. Väčším vykrajovátkom naznačíte kolieska a 1/2 z nich aj vykrojíte. Na naznačené kolieska dajte lyžičku džemu, prikryjte vykrojeným kolieskom, trochu pritlačte okraje a opatrne vykrojte vínovým pohárom.
  8. Cesto, ktoré zostane z vykrojených koliesok znovu spracujete a urobte ďalšie šišky.
  9. Šisky ešte zakryjte a nechajte 30 minút kysnúť.

malinové šišky

malinové šišky

malinové šišky

malinové šišky

Šišky som vyzmážala po jednom v malom užšom hnci, aby som ho nemusela použiť zbytočne veľa. Teplotu som nemerala, stačí ak necháte olej na najmenšom plameni poriadne zohriať, a či je ready zistíte, ak do neho hodíte štipku múky. Ak olej zasyčí, máte hotovo. Ak nie, chvíľu ešte počkajte.

Pri šiškách treba stáť pretože sa smažia veľmi rýchlo. Ak ak ste urobili poctivé buchtičky, nebude problém prehupnúť ich na druhú stranu, aby boli krásne zlaté z každej strany. Tentokrát ma niektoré šišky potrápili takže som si pomáhala naberačkou a vidličkou. Ale ani nedokonalosť na chuti šišiek neubrala.

malinové šišky

Usmažené šišky nechajte odkvapkať v sitku, prípadne použite papierové útierky. A použitý olej nezabudni riadne zrecyklovať. A nakoniec to najlepšie, posypte šišky práškovým cukrom a poďakovať sa mi môžete inokedy. Toto je totiž úplne food heaven. Šišky sú mäkké ako obláčik, plné sladkého malinového džemu. Už teraz sa na ne o rok teším:)

A ak ste veľký fanúšik šišiek na blogu mám ešte jeden recept na vynikajúce mini škoricové šišky, tak ho vyskúšajte tiež. Ak budete šišky robiť, a chcete sa pochváliť fotkou, použite hastag #spolupristole. Budem len rada!

malinové šišky

malinové šišky

malinové šišky

Dobrú chuť! A P.S. keby ste sa pýtali, kvietky mám od KVETY.SK

Monika


2 komentáre v Domáce malinové šišky

  1. Lucia
    26/06/2013 at 20:11 (5 rokov ago)

    Tie vyzerajú dokonale! :)

    Odpovedať
  2. Pavlína
    09/07/2013 at 11:37 (5 rokov ago)

    Překrásné, přímo ukázkové koblížky. S domácí zavařeninou je to poezie na druhou :-) Navíc nádherný talíř a prostě všechno tady… :-)
    P.

    Odpovedať
    • LaPetit
      09/07/2013 at 13:41 (5 rokov ago)

      Ďakujem Pavlínka!;)

      Odpovedať
  3. Domi
    20/05/2014 at 21:47 (4 roky ago)

    ahoj :) naozaj krasne sisky :) wau bombovo vyzeraju len by som sa chcela opytat ten postup vykrojovania :) skoda ze si nedala foto :) z toho

    Odpovedať
    • LaPetit
      20/05/2014 at 22:06 (4 roky ago)

      Domi, bohužiaľ nemám fotku postupu, ale ide o tom aby si väčším vykrajovátkom naznačila 6 koliesok a 6 ďalších vykrojila. Ak potom na naznačenú časť dáš plnku a prikriješ vykrojeným kolieskom, okraje pritlačíš a opäť celé vykrojíš menším vykrajovátkom, čím vlastne dosiahneš to, že okraje sa nanovo pretlačia a plnku pekne zostane vnútri;) dúfam, ze som pomohla;)

      Odpovedať
      • Domi
        21/05/2014 at 14:50 (4 roky ago)

        Dakujem za odpoved :) takze potom ako uz vykrojim s mensim vykrojovatkom sa na novo pretlacia a uz nemusim pritlacit okraje nic? :)

        Odpovedať
        • LaPetit
          21/05/2014 at 15:23 (4 roky ago)

          Presne tak, ak použiješ menšie vykrajovátko, tak vykrojením stlačíš okraje a šišky budú pekne držať.:)

          Odpovedať
          • Domi
            21/05/2014 at 20:32 (4 roky ago)

            wau fajnovo ti to drzi spolu tie sisky som zvedava ci aj mne tak budu urcite to vyskusam :) a myslis ze by bolo dobre ich dat upiect do rury ked nechcem ich vysmazat

          • LaPetit
            21/05/2014 at 23:03 (4 roky ago)

            Môžeš ich aj upiecť, ale nebudú také dobré ako vysmážané;)

  4. Kristina
    10/01/2015 at 20:04 (3 roky ago)

    práve som dokončia, sú neuveriteľné! lekvár som nedávala dnu ale navrch, vynikajúce cesto, nadýchané a chutné :) ďakujem za inšpiráciu

    Odpovedať
  5. Martina
    11/09/2015 at 13:28 (3 roky ago)

    Dobry den, chcela by som sisky spravit na ranajky a chcela by som, aby rano boli teple a cerstve, preto sa chcem opytat, ci by som si ich podla Vas mohla vecer predpripravit, uz vykrojene naplnene sisky odlozit na noc do ladnicky (alebo skor na teple miesto?) a rano ich uz len vyprazit. Bude cesto stale dobre a nadychane? Dakujem velmi pekne za odpoved :)

    Odpovedať
    • LaPetit
      11/09/2015 at 13:57 (3 roky ago)

      Dobrý deň Martina, neviem, či vám viem odpovedať pretože som to nikdy neskúšala. Cestu by sa teoreticky nemalo v chladničke nič stať ale určite by šišky potom trebalo nechať znovu na teple vykysnúť.

      Odpovedať
  6. Katka
    25/02/2018 at 11:37 (3 mesiace ago)

    Dobrý deň, skvelý recept z prípravy šišiek som mala zážitok, až kým som nezačala šušky vypražať. Šišky sa mi začali rozlepovat a dzemik začal vytekať myslite si že som cesto slabo pritlačila ? Alebo máte na to ešte nejaký zlepšovák ? Ďakujem

    Odpovedať
    • LaPetit
      27/02/2018 at 12:01 (3 mesiace ago)

      Katka, a pri kysnutí sa cesto v mieste spoja nerozchádzalo? To je taká prvá indícia, že sú šišky zle vykrojené a pri vyprážaní sa rozlepia:( Dôležíté je ich dobre prekryť druhým kúskom cesta, a vykrojiť tak, aby bolo cesto po celom obvode dobre spojené. Pri kysnutí sa šišky zväčšia a spoj by mal stále držať spolu.

      Odpovedať

2Pingbacks & Trackbacks on Domáce malinové šišky

  1. […] 1. Do mísy dejte vlažné mléko, lžíci vlažné vody, lžíci cukru a droždí. Směs přikryjte čistou utěrkou a nechte vzejít kvásek (cca 10 minut). 2. Do kvásku zapracujte mouku, máslo, vejce, zbývající cukr, kůru z citronu a rum. Pomocí hnětacího robotu (ručně) vypracujte hladké, nelepivé těsto. Mísu vymažte lehce olejem a dejte do ní vypracované těsto, opět přikryjte utěrkou a nechte vykynout na teplém místě zhruba 1 hodinu (dokud nezdvojnásobí objem). 3. Vykynuté těsto přeneste na pomoučený vál, propracujte, vyválejte zhruba 2 cm plát a pomocí vykrajovátka (skleničky) vykrojte jednotlivé koblihy. 4. Koblihy nechte ještě zhruba 30 minut kynout a připravte si hrnec na smažení (vyšší, ale široký). Je důležité, aby koblihy byly ve větší vrstvě oleje, nedotýkaly se dna ani sebe navzájem. Připravte si i mísu vyloženou papírovými ubrousky, které nasáknou přebytečný olej ze smažení, kam budete dávat osmažené koblihy. Připravte si i cukr na obalování, marmeládu a cukrářský sáček na plnění. 5. V rozpáleném oleji osmažte koblihy. Do hrnce dejte jednotlivé koblihy, na pár vteřin přiklopte pokličkou, nechte, aby pára zvedla koblížky, sundejte pokličku a otočte. Koblížky smažte dohromady cca 3 minuty, pěkně do zlatova. 6. Usmažené koblihy dejte na papírový ubrousek. Ještě teplé obalte v cukru (vynikající je směs se skořicí, citronovou kůrou a třtinovým cukrem). Nakonec si do každé koblihy udělejte otvor a naplňte koblihy marmeládou dle chuti (krémem). (Zdroj původního receptu: http://www.lapetit.sk/domace-malinove-sisky/) […]

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *