Domáce hamburgerové žemle

od

burger buns

Tento recept som posledné mesiace robila asi tak 10 krát. S maslom, bez masla, s mliekom, vegan alebo ako len chcete. A je tak úžasný, že funguje snáď v každej verzii. Ale čo si budeme hovoriť, s pravým plnotučným mliekom a maslom je predsalen najlepší. A čo je najlepšie je, že je jednoduchý, žemličky sa zakaždým podaria a iné už nebudete chcieť.

K žemliam som sa dostala pred milión rokmi, keď môj muž vymýšľal hamburgery a bol veľký problém predvedčiť pekárov, aby používali maslo a reálne vajcia. X rokov neskôr, kedy sme opäť objavili chuť dať si občas burger (hlavne ten, ktorý Roman jemne záudi na grile), ma prinútilo oprášiť recept a som rada, že sa s ním môžem s vami podeliť.

burger buns

Na cca 7 – 8 žemličiek budete potrebovať:

450 g haldkej múky

1 ČL soli

240 ml plnotučného mlieka

7 g sušeného droždia

40 g cukru

75 g masla izbovej teploty

žĺtko na potretie a sezamové semiačka

burger buns

Postup:

  1. Mlieko jemne zohrejte, musí teplé ale nie horúce. Pridajte do neho cukor a droždie a nechajte vzísť kvások.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte múku so soľou, prilejte kvások a začnite miesiť cesto. Ja osobne to robím v robote. Po 2 – 3 minútach postupne pridávajte po kúskov maslo. Najprv bude cesto lepivé ale postupne sa maslo zapracuje a bude úplne vláčne a nebude lepiť.
  3. Keď je cesto vymiesené, nechajte ho v miske na teplom mieste nakysnúť na dvojnásobok objemu. Trvá to cca 1 hodinu.
  4. Vykysnuté cesto dajte na pracovnú dosku a rozdeľte na rovnako veľké časti. Ideálna žemlička má okolo 100 – 110 g. Tým, že cesto odvážiť docielite aj to, že budú po upečení cca rovnako veľké.
  5. Cesto potom jemne zapracujte a vytvarujte guličky, ale tak aby ste vrchnú časť skôr natiahli smerom dole a povrch guličky bol z hora hladký. Potom pomocou ruky a krúživého pohybu na doske vytvarujte guličku. Spodok cesta potom dobre o seba pritlačte. Zo spodu chcete cesto zaceliť, inak by mohlo pri pečení rásť do bokov a nemalo by krásny guľatý tvar.
  6. Takto pripravené žemle nechajte ešte 20 minút podkysnúť prikryté útierkou, a pred pečením potrite rozšľahaným žĺtkom. Posypte sezamom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 20 minút.
  7. Upečené žemle nechajte chvíľu vychladnúť a môžete jesť.

burger buns

burger buns

 

burger buns

burger buns

 

Ak som vás trochu zmiatla tým postupom a čo je pri ňom dôležité, kuknite na môj instagram, do stories a asi aj do highlightov pridám presný postup. A raz vidieť, či počuť je viac ako 100 x čítať:)

TIP 1:

  • Žemle sa dajú pripraviť aj v bezlaktózovej verzii, stačí ak plnotučné mlieko nahradíte rastlinným. Len ho treba pridávať postupne. Z mojej skúsenosti je takéto mlieko redšie, tým pádom ho treba na danú váhu múky menej. Tak isto maslo sa dá nahradiť vegánskym margarínom, prípadne 75 g oleja. Mám to vyskúšaná s olivovým ale fungoval by aj repkový či slnečnicový. Prosím ale počítajte s tým, že žemličky budú krásne, jemné ale ako maslové chutiť nebudú:)
  • Tak isto sa dajú pripraviť aj vo vegánskej verzii, s použitím rastlinných náhrad, avšak bez vajíčka na záver nebudú také krásne hnedé. Ak by ste chceli môžete vyskúšať vegánsku lazúru z 50 g rastlinného mlieka s 25 g sirupu z agáve. V takom prípade by som ubrala 20 g na cukre v pôvodnom recepte. A touto glazúrou sa potierajú žemličky až po upečení:)

TIP 2:

  • Žemliam pri pečení doprajte priestor. Ak nechcete aby sa pri pečení o seba pripiekli, dajte im dosť priestoru. Mne na štandardný plech vojde cca 5 žemlí, a tak ich rozdelím na dva plechy. Nepečiem ich spolu, ale najprv dám piecť tie, kotré som urobila ako prvé a teda kysli dlhšie ako tie, ktoré som urobila ako posledné.

burger buns

burger buns

burger buns

 

Žemle sa dajú dobre skladovať aj v mrazničke takže si ich môžete urobiť do zásoby a vytiahnuť keď budete potrebovať:) Takdobrú chuť! A keď si ich náhodou pipravíte, dajte mi vedieť, buď ma otagujte ale použite hashtag spolupristole.

Dobrú chuť!

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *