Cviklové brownies / Beetroot brownies

od

cviklove brownies

Kto by nemal rád čokoládu:) Ja si na ňu síce až tak nepotrpím ale akýkoľvek čokoládový koláč rada ochutnám. A brownies je jeden z nich. Viac krát som skúšala originálny recept, ten však obsahuje veľa masla a koláč je tak pre mňa poriadne ťažký. Keď som však vyskúšala brownies s cviklou, bola to láska na prvé ochutnanie. Brownies sú oveľa ľahšie a napriek tomu vláčne a neskutočne čokoládové. A keď nikomu nepoviete, že sú cviklové, nikto to nespozná, iba si od vás vypýta recept:)

Who does’t like chocolate:) I don’t prefer it but I gladly try any chocolate cake. And brownie is one of them. I’ve tried the original recipe but it needs a lot of butter and the cake is for me personally, way too heavy. But when I’ve tried this brownie with beetroot, it was love at first taste. Beetroot brownie is much lighter and yet full of chocolate flavor.  And if you don’t tell, no one will ever know about the beetroot, I promise:)

Na plech s rozmerom 30 x 30 cm potrebujeme:

500 g surovej cvikle/ cca 450 g po uvarení

100 g masla

200 g kvalitnej čokolády

3 vajíčka

100 g hladkej múky

30 g kakaa na varenie

250 g trstinového cukru

1 PL vanilkového extraktu

 

Ingredients for a 30 x 30 cm traybake

500 g beetroot or 450 g of cooked beetroot

100 g butter

200 g plain chocolate

3 eggs

100 g plain flour

30 g cocoa

250 g cane sugar

1 tsp vanilla extract

 

cviklove brownies

Cviklu ošúpeme, nakrájame ma malé kúsky a varíme vo vode do zmäknutia. Uvarenú cviklu zcedíme vložíme do food processoru spolu s nalámanou čokoládou a maslom a poriadne rozmixujeme. Teplo z uvarenej cvikle krásne rozpustí maslo aj čokoládu. Potom si vyšľaháme vajíčka s cukrom tak aby zmes vytvorila skoro penu, šľaháme tak 4 – 5 minút. Do vyšľahaných vajíčok opatrne primiešame cviklovo-čokoládovú zmes a na záver zapracujeme múku a kakao. Cesto potom vylejeme do pomúčeného plechu a pečieme vo vyhriatej rúre cca 20 minút pri 180 stupňoch. Koláč musí byť mäkký ale nie prepečený.

Cut the pealed beetroot into small pieces and cook in water until soft. Put the sieved beetroot in a food processor together with chopped chocolate and butter cut into pieces. Blend until smooth. The heat from the freshly cooked beetroot will nicely melt the butter and chocolate. Then whisk the eggs with cane sugar until fluffy. Slowly add the chocolate-beetroot mix and stir gently. Them add the flour, cocoa and combine well. Pour the batter in the tin and bake in preheated owen on 180C for approximately 20 minutes. Brownie has to be soft but not overcooked.

cviklove brownies

Recept je inšpirovaný zo stránky bbc good food a funguje perfektne! Vyskúšajte!

This recipe is adapted from a BBC good food recipe and it works perfectly! Try it!


Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

2 komentáre v Cviklové brownies / Beetroot brownies

  1. Dusan
    04/02/2013 at 16:46 (4 roky ago)

    Vyzera to dobre… Len mala otazka..co je to ten “food procesor”? :)

    Odpovedať
  2. Dusan
    06/02/2013 at 09:07 (4 roky ago)

    Tak to si viem predstavit :) …super, vdaka za info!

    Odpovedať
  3. Dominika
    24/02/2016 at 14:12 (7 mesiacov ago)

    Ja som si tieto brownies skusala robit podla BBC stranky,ale ja som si cviklu a aj cokoladu nastruhala na struhadle (nemame taky vykonny food processor) a tiez boli skvele a doma ich vychvalovali,hoci najprv ohrnali nosom,ze cvikla:-)

    Inak super blog,obkukavam,co uz budem varit a piect,kedze rada skusam nove recepty.

    Odpovedať
    • LaPetit
      24/02/2016 at 16:35 (7 mesiacov ago)

      Ďakujem Dominika za milé slová:) Tiež to pri tomto dezerte poznám:) Všetci najprv ohŕňajú nos kvôli tej cvikle a potom všetkých chutí:)

      Odpovedať
      • VOJTO
        28/02/2016 at 14:38 (7 mesiacov ago)

        DNESKA SOM TO VYSKUSAL UPIECT A NEMA TO CHYBU.!AJ KED NIEKTO CVIKLU NEOBLUBUJE,V TOMTO STAVE SI JU URCITE ZAMILUJE .PLECH 30X30 NEMAM,TAK SOM POUZIL O TROSKU VIAC INGREDIENCII,ABY MI TO VLIEZLO NA STANDARD.PLECH
        DO KAZDEJ RURY.NA NAKRAJANE REZY SOM DAL ESTE PO MALEJ LYZICKE POMARANCOVO~CITRONOVEHO DZEMU.ODPORUCAM SKUSIT.

        Odpovedať
  4. Eva
    11/06/2016 at 16:17 (4 mesiace ago)

    Recept je super, no som bezlepková. Dá sa hladká múka nahradiť pohánkovou, alebo kukuričnou múkou?

    Odpovedať
    • LaPetit
      12/06/2016 at 11:35 (4 mesiace ago)

      Eva, ak máte skúsenosť s tými múkami tak kľudne. Nie sme bezlepková domácnosť tak s nimi veľmi nepracujem a neviem vám z vlastnej skúsenosti povedať:)

      Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *






Komentár *