Cviklové brownies

od

Kto by nemal rád čokoládu:) Ja si na ňu síce až tak nepotrpím ale akýkoľvek čokoládový koláč rada ochutnám. A brownies je jeden z nich. Viac krát som skúšala originálny recept, ten však obsahuje veľa masla a koláč je tak pre mňa poriadne ťažký. Keď som však vyskúšala brownies s cviklou, bola to láska na prvé ochutnanie. Brownies sú oveľa ľahšie a napriek tomu vláčne a neskutočne čokoládové. A keď nikomu nepoviete, že sú cviklové, nikto to nespozná, iba si od vás vypýta recept:)

cviklové brownies

Na plech s rozmerom 30 x 30 cm potrebujeme:

500 g surovej cvikle/ cca 450 g po uvarení

100 g masla

200 g kvalitnej čokolády

3 vajíčka

100 g hladkej múky

30 g kakaa na varenie

250 g trstinového cukru

1 PL vanilkového extraktu

 

beetroot brownies

Cviklu ošúpeme, nakrájame ma malé kúsky a varíme vo vode do zmäknutia. Uvarenú cviklu zcedíme vložíme do food processoru spolu s nalámanou čokoládou a maslom a poriadne rozmixujeme. Teplo z uvarenej cvikle krásne rozpustí maslo aj čokoládu. Potom si vyšľaháme vajíčka s cukrom tak aby zmes vytvorila skoro penu, šľaháme tak 4 – 5 minút. Do vyšľahaných vajíčok opatrne primiešame cviklovo-čokoládovú zmes a na záver zapracujeme múku a kakao. Cesto potom vylejeme do pomúčeného plechu a pečieme vo vyhriatej rúre cca 20 minút pri 180 stupňoch. Koláč musí byť mäkký ale nie prepečený.

Recept je inšpirovaný zo stránky bbc good food a funguje perfektne! Vyskúšajte!


2 komentáre v Cviklové brownies

  1. Dusan
    04/02/2013 at 16:46 (4 roky ago)

    Vyzera to dobre… Len mala otazka..co je to ten „food procesor“? :)

    Odpovedať
  2. Dusan
    06/02/2013 at 09:07 (4 roky ago)

    Tak to si viem predstavit :) …super, vdaka za info!

    Odpovedať
  3. Dominika
    24/02/2016 at 14:12 (1 rok ago)

    Ja som si tieto brownies skusala robit podla BBC stranky,ale ja som si cviklu a aj cokoladu nastruhala na struhadle (nemame taky vykonny food processor) a tiez boli skvele a doma ich vychvalovali,hoci najprv ohrnali nosom,ze cvikla:-)

    Inak super blog,obkukavam,co uz budem varit a piect,kedze rada skusam nove recepty.

    Odpovedať
    • LaPetit
      24/02/2016 at 16:35 (1 rok ago)

      Ďakujem Dominika za milé slová:) Tiež to pri tomto dezerte poznám:) Všetci najprv ohŕňajú nos kvôli tej cvikle a potom všetkých chutí:)

      Odpovedať
      • VOJTO
        28/02/2016 at 14:38 (12 mesiacov ago)

        DNESKA SOM TO VYSKUSAL UPIECT A NEMA TO CHYBU.!AJ KED NIEKTO CVIKLU NEOBLUBUJE,V TOMTO STAVE SI JU URCITE ZAMILUJE .PLECH 30X30 NEMAM,TAK SOM POUZIL O TROSKU VIAC INGREDIENCII,ABY MI TO VLIEZLO NA STANDARD.PLECH
        DO KAZDEJ RURY.NA NAKRAJANE REZY SOM DAL ESTE PO MALEJ LYZICKE POMARANCOVO~CITRONOVEHO DZEMU.ODPORUCAM SKUSIT.

        Odpovedať
  4. Eva
    11/06/2016 at 16:17 (9 mesiacov ago)

    Recept je super, no som bezlepková. Dá sa hladká múka nahradiť pohánkovou, alebo kukuričnou múkou?

    Odpovedať
    • LaPetit
      12/06/2016 at 11:35 (9 mesiacov ago)

      Eva, ak máte skúsenosť s tými múkami tak kľudne. Nie sme bezlepková domácnosť tak s nimi veľmi nepracujem a neviem vám z vlastnej skúsenosti povedať:)

      Odpovedať
  5. Anita
    28/10/2016 at 13:31 (4 mesiace ago)

    Su uplne dokonale :) dakujem za uzasny recept ;)

    Odpovedať
    • LaPetit
      04/11/2016 at 01:16 (4 mesiace ago)

      Nie je za čo Anita

      Odpovedať
  6. Ajvn
    21/01/2017 at 20:03 (1 mesiac ago)

    to znie celkom jednoducho :) cviklové brownies si dám niekedy u nás v robote ale skúsila by som to spraviť aj sama :)

    Odpovedať
  7. Jana
    28/01/2017 at 20:43 (4 týždne ago)

    Food processor je prosto kuchynský robot/ mixér, nie? Brownies vyzeraju skvelo, idem na to, vďaka! :)

    Odpovedať
    • LaPetit
      01/02/2017 at 19:11 (4 týždne ago)

      áno, je to kuchynský robot:) dúfam, že koláč dopadol dobre!

      Odpovedať
      • jana
        04/02/2017 at 21:40 (3 týždne ago)

        perfektne, dakujeme velmi velmi pekne:)

        Odpovedať
        • LaPetit
          05/02/2017 at 15:12 (3 týždne ago)

          Nie je za čo:)

          Odpovedať
  8. Zuzana
    29/01/2017 at 22:37 (4 týždne ago)

    Prave sme otestovali.
    Chutilo nam , este viac ked uz stihol vychladnut, ale moji chlapi proste nevedeli vydrzat :D
    Ubrala som cukor ako v kazdom recepte na 150g a nemam pocit, ze by mu to uskodilo.
    Viem si ho predstavit aj s malou kopkou slahacky navrchu malina :D
    Dakujem sa prijemny kolac, myslim ze ho zaradime do bezneho repertoaru a tam sa u nas neprederie vela kolacov :D

    Odpovedať
    • LaPetit
      01/02/2017 at 19:13 (4 týždne ago)

      Zuzana, ja si vždy brownies predstavujem s kopčekom vanilkovej zmrzliny, len je mi ľúto tých kalórii:))

      Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *