Chlebíčky / Canapés

od

Vianoce máme úspešne za sebou a napriek tomu, že kapustnicu a zemiakový šalát zbožňujem, raz za rok stačí:) Ďalšia výzva pred novoročným detoxom je Silvester. Čipsom a chrumkám sa musím vyhýbať a mamine chlebíčky s úžasným zemiakovým šalátom som jedla už aspoň milión krát. Tento rok si chcem silvestrovskú párty vychutnať trochu inak a hlavne, nemať potom výčitky:)

Christmas are successfully over and although I love our traditional cabbage soup and potato salad, eat it more than once a year is enough:) Before new year’s detox there is one more challenge waiting for me. I want this year to enjoy the New Year’s Eve party without any regrets:)

canapes


Každý recept je na cca 6 chlebíčkov. Sú vo veľkosti štandardnej veky, možno trošku väčšie:) Pri chlebíčkoch si dajte pozor na kvalitu chlebíka, mal by byť hutnejší aby sa nepremočil. Pre zjednodušenie celého nákup mrknite na koniec postu, je tam konpletný nákupný zoznam so shoppingu guidom, ktorý si stačí jednoducho vytlačiť :)

Na chlebíčky som použila jeden základ – ricottu, ktorú som len rozdielne ochutila, čím som minimalizovala nákup:)  Ricotta má neutrálnu chuť a je ľahko stráviteľná, čo je pre mňa v poslednej dobe naozaj dôležité.  Je krásne nadýchaná, jemná a jednoducho ak ste ju doteraz nepoužívali, vyskúšajte. Ja som z nej nadšená:) Až tak, že som ju doma skúšala vyrobiť:) Ale o tom inokedy.

Every recipe is for approximately 6 canapés in a size of large french baguette. The basis for all canapés (except the one with avocado) is ricotta. It is nicely fresh and light with neutral flavor. And I really like it or to be honest, I am super excited about ricotta. I also tried to make it at home but that’s another story:)

Chlebíček s ricottou a paradajkami  /  Canapés with ricotta & tomatoes

tomato canape

Na chlebíčky potrebujeme:

• 100 g ricotty

• 100 g cherry paradajok

• soľ, korenie, asi 2 ČL olivového oleja

• bazalka, žerucha

Ricottu zmiešame s čerstvo namletým korením, soľou a olivovým olejom. Ochutnáme, či je ricotta dosť výrazná a v hrubšej vrstve natrieme na chlieb. Poukladáme na kolieska nakrájamé paradajky a dochutíme lístkami bazalky a žeruchou. 

Ingredients:

• 100 g ricotta

• 100 g cherry tomatoes

• salt, pepper, 2 tsp olive oil

• fresh basil, watercress

Mix ricotta with freshly grounded pepper, salt and olive oil. Taste, if there is enough flavor in ricotta and coat the bread with a thick layer. Put the sliced cherry tomatoes on top and season with basil leaves and watercress.

 

———

Chlebíček s nakladanou zeleninou  /  Canapés with pickled veggies

pickeld canapes

Táto nakladaná zelenina je chrumkavá a mierne pikatná. Podľa mňa ideálna kombinácia s ľahkou ricottou. Na nakladanie som použila cuketu a mrkvu, ktoré sú dosť jemné. Obidve sa dajú jesť aj surové ale chcela som im pridať trochu šipľavosti a kyslosti. Zeleninu som pripravila deň vopred a nechala cez noc odležať. Viac netreba:)

These pickled veggies are nicely crunchy and little bit hot, which is a perfect combination with the lightness of ricotta. I used zucchini and carrot. You can eat both of them raw as well, so they are very easy to pickle. I just wanted to add some heat and acidity to their naturally mild flavor. You just need to prepare it day a head, that’s all:)

Na 2 dcl pohár potrebujeme:

• 2 menšie mrkvy

• 1 menšiu cuketu alebo baby cukety

• 2 PL vínneho octa

• 2 PL trstinového cukru

• 1 ČL fenyklu

• 1 sušenú čili papričku

• 100 g ricotty

• soľ,korenie

• výhonky alebo klíčky na ozdobu

Cuketu naškrabame na pásiky (najlepšie to ide škrabkou na zemiaky) a mrkvu na tenké kolieska. Vínny ocot zmiešame s vodou (asi 180-190 ml), cukrom, fenyklom a čili papričkou, ktorú nakrájame na jemno. Poriadne zamiešame kým sa cukor nerozpustí a zalejeme zeleninu. Dáme do chladničky a vyberieme až druhý deň. Pred podávaním necháme odvapkať, zbavíme fenyklu (ten by poriadne chrúmal) a ukladáme na chlebík natretý ricottou. Na záver dosolíme, dokoreníme a posypeme čerstvými výhonkami.

Ingredients for 200 ml cup:

• 2 small carrots

• 1 small zucchini or pack of baby zucchini

• 2 tbsp vine vinegar

• 2 tbsp cane sugar

• 1 tsp fennel seeds

• 1 dried chilli

• 100 g ricotta

• salt, pepper

• sprouts 

Cut lengthwise slices from zucchini using a vegetable peeler, stopping when the seeds are reached. Turn zucchini over and continue ‘peeling’ until all the zucchini is in long strips. Slice off round coins from the carrot by cutting it crosswise. Stir together the wine vinegar, water (approximately 180 ml), sugar, fennel seeds and diced chili until the sugar dissolves. Pour over the veggies and store in refrigerator overnight. Before serving, drain the veggies and put then on a slice of bread with rich layer of ricotta. Season with salt, pepper and some sprouts.

 

———

Chlebíček s údeným tuniakom  /  Canapés with smoked tuna

tuna canape

Pôvodne som myslela, že použijem údeného lososa. V obchode som však natrafila na tuniaka, tak som neváhala a recept som mierne upravila. Do ricottového základu som pridala nielen dijonskú horčicu ale aj chren. A ten tomu dodal ten správny „říz“:)

Na tuniakové chlebíčky potrebujeme:

• 100 g údeného tuniaka

• 100 g ricotty

• 3 ČL dijonskej horčice

• 1 ČL chrenu

• kôpor a žeruchu na posypanie

Ricottu zmiešame s horčicou a chrenom, pridáme nasekaný kôpor a máme hotovo. Natrieme chlieb, poukladáme kúsky tuniaka a dozdobíme kôprom a žeruchou.

I originally wanted to make canapés with smoked salmon, but as soon as I saw the smoked tuna I did not hesitate for a second. I slightly changed the recipe and added some dijon mustard with horseradish and these two little things gave this canapés the right „kick“.

Ingredients:

• 100 g smoked tuna

• 100 g ricotta

• 3 tsp dijon mustard

• 1 tsp horseradish

• chopped dill and watercress

Mix the ricotta with mustard and horseradish, add the dill, mix again and that’s it. Coat the bread with a thick layer of ricotta spread and place some slives of tune on top. Season with some remaining dill and watercress.

 

———

Chlebíček s avokádom a reďkovkou  /  Canapes with avocado and radish

avocado canape

Avokádo je úžasná vec a trocha soli a korenia vykúzlia z tohto ovocia doslova chuťovú bombu. Reďkovka pridá trochu chrumkavosti a výhonky trochu horkosti.

Avocado is amazing and a little bit of salt and pepper makes this fruit absolutely fantastic. The radish adds some crunch and sprouts a little biterness.

Na avokádové chlebíčky potrebujeme:

• 1-2 avokáda (záleží ako veľmi avokádo ľúbite, ja dosť a tak mám rada poriadne hrubú vrstvu)

• zväzok reďkoviek

• šťava z 1/3 citróna

• soľ, korenie a výhonky na ozdobu

Príprava je super rýchla:) Avokádo rozkrojíme a jednoducho vydlabeme. Mierne roztlačíme (nie úplne na kašu) ochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Natierame na chlebík, pridáme na kolieska nakrájané reďkovky (nešetríme, veď máme celý zväzok) a posypeme výhonkami.

Ingredients:

• 1-2 avocadoes (It depends on how you love the avocado)

• bunch of radish

• lemon juice from 1/3 lemon

• salt, pepper and sprouts

Cut the avocado and simply mash it out. Season with lemon juice, salt and pepper. Put the avocado in thick layer on the bread together with slices of radish and season with some sprouts

 

———

Ak máte doma základné suroviny ako soľ, olej, korenie, horčicu či chren, nákupný zoznam na zbytok surovím nie je veľký. Siahnite si ho a ušetrite si čas strávený v obchode:)

Na koniec tohto dlhého postu by som vám všetkým chcela úprimne zaželať šťastný Nový rok! Nech je lepší ako ten predchádzajúci, nech vám to varí v kuchyni a nech sa vám splnia všetky vaše sny.

Vaša Monika:)


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *