Jahodový džem s trstinovým cukrom

od

strawberry jam with cane sugar

Minulý rok som to s džemovaním trochu prehnala. Takže tento rok len veľmi skromne:) A trochu inak. Jahody som si objednala pohodlne z domu a pri jeho príprave som použila môj obľúbeny 3 litrový sklenený pohár. Jahody som totiž najprv macerovala. Jednak som nemusela jahody spracovať hneď a jahodová chuť bola omnoho intenzívnejšia. Viac o príprave najlepšieho jahodového džemu sa dozviete nižšie:)

Jahodový džem je prvý v sezóne a je to pre mňa vždy také zahrievacie koliečko. Priznám, že nie je úplne moj top top, ale mám ho rada natoľko, že ani jeden rok neodolám. A verte mi, domáci džem, sa u nás dlho neohreje. Na raňajky, na výlety, či ako skvelý chutný darček sa minie skôr ako by som chcela.

Na skvelý hustý jahodový džem potrebujete:

2,2 kg jahôd

1 kg trstinového cukru

4 PL vanilkového extraktu

10 g kyseliny citrónovej

šťavu z 1 citóna

Z tohto množstva vám výjde asi 8 cca 250 ml pohárikov, teda asi 2 l džemu. 2,2 kg jahôd používám preto, že po okdrojení zelených častí to vychádza na cca 2 kg jahôd a od toho sa vyvíja ďaľšia džemovacia matematika. Minimálne 50 % obsah cukru vám totiž zaručí, že džem bude po uvarení dobre zastabilizovaný, a nemusíte ho už nijak sterilizovať, stačí ho len rýchlo preliať do sterilných pohárov. A vydrží vám dsoť dlho na to aby ste ho pokojne zjedli:)

strawberry jam with cane sugar

Už na výlete v New York pred pár rokmi mi padla do oka knihy The blue chair jam book. A hoci som vtedy ani len netušila, že niekedy budem písať foodblog, ku knihe som sa nakoniec vrátila. Autorka, Rachel Saunders, má vlastnú značku džemov a v knihe sa s vami podelí o všetky svoje fígle a kopec receptov. Ako jednu z vecí, ktoré so si pri jednotlivých receptoch všimla je, že ovocie väčšinou najprv „naložila“ do cukru, nechala aspon 48 hodín odstáť a až potom z ovocia varila džem. Ovocie tak pustí prirodzenú šťavu a džem bude lahodnejší.

Jahody som teda odstopkovala, polovicu som nechala vcelku a polovicu jemne rozmačkala v rukách. Všetky jahody putovali do pohára, primiešala som k nim vanilkový exktrakt a na záver som ich zasypala cukrom. Pohár som zatvorila a odložila do chladničky a 48 hodín som jahody nechala odstáť. Ak nie ste natoľko trpezlivý, pokojne stačí nechať jahody odležať aj čo ilen 24 hodín, alebo od večera do rána. Rodziel v tom ako jahody pustia šťavu uvidíte aj tak.

strawberry jam with cane sugar

strawberry jam with cane sugar

 

Postup:

  • Po dvoch dňoch jahody krásne pustia šťavu a majú nádhernú rubínovú farbu s vôňou vanilky.
  • Pohár som poriadne premiešajte, pridajte kyselinu citrónovú a citrónovú šťavu.
  • Džem je ideálne variť po častiach v širokom plytkom hrnci. Na najmenšom plameni cca 30 – 60 minút dve pokiaľ nezhustne na požadovanú konzistenciu.
  • Občas odoberajte penu a a sem tam preniešajte.
  • Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov, dobre zatvorte a položte viečkom nahor.

Pôvodne som aj sterilizovala uvarený džem v rúre, ale osvedčilo sa mi, že to naozaj nie je potrebné:)

strawberry jam with cane sugar

Ak sa chcete o džemovaní dozvedieť viac, odporúčam kliknúť aj na môj článok 5 rád pre perfektný džem. Ja sa  už sa vidím ako si cez víkend upečieme čerstvé croissanty a ešte v posteli si dáme sladké raňajky:)

Monika

2 komentáre v Jahodový džem s trstinovým cukrom

  1. petaxi
    15/06/2015 at 22:23 (4 roky ago)

    dobry vecer, chcem sa opytat na akej teplote ste dzem „sterilizovali“ v rure. dakujem.
    petra

    Odpovedať
    • LaPetit
      16/06/2015 at 21:20 (4 roky ago)

      Petra, rúry dám tak na 175 stupňov a akonáhle začne džem bublať tak rúru vypnem.

      Odpovedať
  2. Jana
    25/06/2016 at 11:43 (3 roky ago)

    Dobrý deň, najlepší džem aký som kedy jedla ;) Chcem sa opýtať, môžem tento istý recept použiť aj na maliny, alebo višne? Ďakujem!

    Odpovedať
    • LaPetit
      27/06/2016 at 17:50 (3 roky ago)

      Jaa, ďakujem veľmi pekne za pochvalu, samozrejme, dá sa použiť aj na iné džemy. Trstinový cukor je ideálny najmä na višne, ktorým dodá skvelú chuť:) Pozrite na moje najnovšie recepty s višňami a čerešnami http://www.lapetit.sk/ako_na_ceresne_a_visne/

      Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *