Jahodový džem s trstinovým cukrom

od

strawberry jam with cane sugar

Minulý rok som to s džemovaním trochu prehnala. Takže tento rok len veľmi skromne:) A trochu inak. Jahody som si objednala pohodlne z domu a pri jeho príprave som použila môj obľúbeny 3 litrový sklenený pohár. Viac o príprave najlepšieho jahodového džemu sa dozviete nižšie:)

Na skvelý hustý jahodový džem potrebujeme:

2,2 kg jahôd

1 kg trstinového cukru

4 PL vanilkového extraktu

10 g kyseliny citrónovej

šťavu z 1 citóna

strawberry jam with cane sugar

Už na výlete v New York pred pár rokmi mi padla do oka knihy The blue chair jam book. A hoci som vtedy ani len netušila, že niekedy budem písať foodblog, ku knihe som sa nakoniec vrátila. Autorka, Rachel Saunders, má vlastnú značku džemov a v knihe sa s vami podelí o všetky svoje fígle a kopec receptov. Ako jednu z vecí, ktoré so si pri jednotlivých receptoch všimla je, že ovocie väčšinou najprv „naložila“ do cukru, nechala aspon 48 hodín odstáť a až potom z ovocia varila džem. Ovocie tak pustí prirodzenú šťavu a džem bude lahodnejší.

Jahody som teda odstopkovala, polovicu som nechala vcelku a polovicu jemne rozmačkala v rukách. Všetky jahody putovali do pohára, primiešala som k nim vanilkový exktrakt a na záver som ich zasypala cukrom. Pohár som zatvorila a odložila do chladničky a 48 hodín som jahody nechala odstáť.

strawberry jam with cane sugar

strawberry jam with cane sugar

 

Po dvoch dňoch jahody krásne pustili šťavu a mali nádhernú rubínovú farbu s vôňou vanilky. Pohár som poriadne premiešala pridala kyselinu citrónovú a citrónovú šťavu.

Džem som varila po častiach v širokom plytkom hrnci. Na najmenšom plameni viac ako hodinu dve pokiaľ nezhustol na požadovanú konzistenciu. Občas som odoberala penu a poctivo preniešala. Džem som naplnila do sterilizovaných pohárov a tie som ešte dala na 10 minút do vyhriatej rúry. Niekto džem nesterilizuje, ale ja áno, pre istotu:)

strawberry jam with cane sugar

Už sa vidím ako si cez víkend upečieme čerstvé croissanty a ešte v posteli si dáme sladké raňajky:)


2 komentáre v Jahodový džem s trstinovým cukrom

  1. petaxi
    15/06/2015 at 22:23 (4 roky ago)

    dobry vecer, chcem sa opytat na akej teplote ste dzem „sterilizovali“ v rure. dakujem.
    petra

    Odpovedať
    • LaPetit
      16/06/2015 at 21:20 (4 roky ago)

      Petra, rúry dám tak na 175 stupňov a akonáhle začne džem bublať tak rúru vypnem.

      Odpovedať
  2. Jana
    25/06/2016 at 11:43 (3 roky ago)

    Dobrý deň, najlepší džem aký som kedy jedla ;) Chcem sa opýtať, môžem tento istý recept použiť aj na maliny, alebo višne? Ďakujem!

    Odpovedať
    • LaPetit
      27/06/2016 at 17:50 (3 roky ago)

      Jaa, ďakujem veľmi pekne za pochvalu, samozrejme, dá sa použiť aj na iné džemy. Trstinový cukor je ideálny najmä na višne, ktorým dodá skvelú chuť:) Pozrite na moje najnovšie recepty s višňami a čerešnami http://www.lapetit.sk/ako_na_ceresne_a_visne/

      Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *