Omáčka z čerstvých paradajok II.

od

Táto omáčka je pre mňa leto na tanieri. Pred pár rokmi ma ju naučila kamarátka Catia keď sme ju boli navštíviť v Toskánsku. A poviem vám, že mi zmenila život. Dovtedy som paradajkovú omáčku na cestovinách veľmi nemusela ale toto je úplne iný level. A tým, že ju robím už roky, časom som ju trochu upravila. Pridala som kúsok slaninky pre jemne zaúdenú chuť a ku koncu varenia pridávam aj trochu vody z cestovín, vďaka ktorej bude dosť omáčky aj na posledný hlt. Pretože keby jej bolo ešte o trošku viac, dojedla by som ju chlebom alebo obyčajnou lyžicou. Taká je mňam.

 

Na jej prípravu sú najlepšie cherry paradajky, tie najmenšie. Majú totiž najsladšiu chuť. Tiež je dôležitý výber slaniny. Stačí je len troška, tak aby omáčku len ochutila, nechcete aby cestoviny plávali v oleji. Takže vyberám len takú ozaj prerastenú a pekne zaúdenú. V pôvodnom recepte som písala, že aj bez parmezánu je úžasná. A ona je, ale keď ho na záver pridáte do omáčky, roztopí sa a krásne ju zahustí.Tak to vyskúšajte. Potom už len stačí pár surovín ako cesnak, trstinový cukor, soľ, korenie a bazalka.

Na dve porcie budete potrebovať:

1-2 PL olivového oleja

250 g cherry paradajok

1-2 strúčiky cesnaku

1 PL nadrobno nasekanej prerastenej slaniny

1/2 PL trstinového cukru

pár lístkov čerstvej bazalky

soľ a čierne korenie

2 PL čerstvo nastrúhaného parmezánu

cestoviny podľa chuti

a na podávanie si prichystajte ešte čerstvú bazalku

Osobne mám rada zemiakové gnocchi a to preto, že majú na povrchu jemné záhyby kam sa omáčka pekne nalepí. Ak chcete použiť klasické cestoviny, vyhla by som sa úplne hladkým druhom ako špagety a tagliatelle a siahla skôr po penne, orecchiette a pod.

Postup:

  • Cherry paradajky nakrájajte na polovice.
  • Do hrnca resp. panvice (ja používam liatinový hrniec Staub) dajte olej, naukladajte prerezanou častou dole paradajky pekne vedľa seba. Pridajte slaninu, nožom roztlačený cesnak (ok, môže byť aj nakrájaný na plátky), cukor, nadrobno nakrájanú bazalku, soľ aj korenie.
  • Na miernom ohni nechajte paradajky pomaly karamelizovať, nič ale nemiešajte. Trvá to približne 10 minút.
  • Medzitým si uvarte cestoviny a odložte si bokom aspoň jednu šálku vody (cca 2 dcl), v ktorej sa varili.
  • Po tých 10 minútach budú paradajky už pekne mäkké, tak ich zalejte vodou z cestovín a teraz prvý krát zamiešajte.Nechajte približne 2-3 minút povariť, aby sa voda z cestovín spojila so šťavou z paradajok, pridajte parmezán a ešte raz dobre premiešajte. Parmezán urobí divy a omáčku ešte raz krásne zahustí.
  • Nakoniec pridajte cestoviny a všetko spolu pekne v hrnci zamiešajte. Tak aby sa omáčka dostala do každého kúta cestovín.
  • Potom už len stačí ochutnať a keď tak omáčku dochutiť soľou a korením a môžete podávať!

 

Omáčka je tak dobrá, že vždy sa ešte vrátime do hrnca a zjeme aj poslednú kvapku. Tak čo? Vyskúšate aj túto upgradnutú verziu? Dajte vedieť ako chutila!

Monika

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *