Broskyňové muffiny so škoricovou posýpkou

od

broskyňové muffiny

Tak týmto muffinom sa veľmi teším. Nie som totiž ich veľký fanúšik. Ani neviem prečo, možno mám len zlú skúsenosť, že chutili mdlo alebo naopak, bolo tam málo ovocia. Lebo keď sladké, tak ho mám najradšej s ovocím. A tu je ho požehnane. Plus tá škoricová posýpka. Tá je, že úplne najlepšia.

Predstavte si mäkký vláčny muffin, v tom narazíte na super šťavnatú broskyňu a zaklincuje to chrumkavá posýpka s jemnou škoricovou chuťou. Navyše, toto je recept, ktorý zvládnete jednou rukou, všetko spolu len zamiešate, a ani sa nenazdáte a muffiny sú na stole.

broskyňové muffiny

broskyňové muffiny

 

ncx,cn,

broskyňové muffiny

Tak vás teda pozývam upiecť si ich spolu so mnou! Na 12 muffinov budete potrebovať:

155 g hladkej múky

1 a pól ČL prášku do pečiva

135 g kryštálového cukru

štipku soli

125 ml plnotučného mlieka

1 vajíčko, ideálne to šťastné (kúpite napr. TU)

50 g roztopeného masla

250 g broskýň nakrájaných na kocky (cca 3 – 4 celé broskyne)

a na posýpku:

60 g masla (ideálne priamo z chladničky)

50 g práškového cukru

40 g hladkej múky

1/4 ČL mletej škorice

1/2 ČL prášku do pečiva

broskyňové muffiny

broskyňové muffiny

 

Postup:

  • Ideálne je začať s posýpkou. Zmiešajte všetky suroviny, a vytvorte mrveničku. V tomto teple resp. v lete ju odložte do chladničky kým si pripravíte cesto. Inak sa maslo rýchlo topí a bude sa vám lepiť na ruky. Viem o čom hovorím:)
  • Potom si pripravte plech na muffiny a dajte do nich papierové košíčky.
  • V miske zmiešajte sypké suroviny. V druhej miske zmiešajte vajíčko, mlieko a maslo, a vmiešajte do sypkej zmesi. Dobre premiešajte aby sa suroviny pekne spojili a vzniklo cesto bez hrudiek.
  • Broskyne umyte a nakrájajte na kocky (pokojne nechajte šupku). 2/3 takto pripravených broskýň dajte do cesta a jemne premiešajte, nech sa broskyne zbytočne neroztlačia.
  • Cestom naplňte košíčky do dvoch tretín, navrch rovnomerne rozdeľte zvyšné broskyne a nakoniec posypte každý muffin mrveničkou.
  • Dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečte približne 25 minút. Pekne do zlata. Či je cesto upečené, zistíte pomocou špajdle.
  • Potom muffiny nechajte vychladnúť na mriežke a môžete sa do nich pustiť.

broskyňové muffiny

Aby sa vám muffiny dobre vyberali z formy, dajte si záležať aby bola mrvenička pred pečením iba v košíčku, trochu sa pečením rozlezie, takže aby sa vám dobre vyberali a posýpka se nepripiekla o plech. Inak ak nemáte muffinový plech, pokojne môžete cesto rozliať iba na plech a upiecť tak. Myslím, že to bude fungovať rovnako.

Ja vám prajem krásny zvyšok leta, užite si ho, a hlavne všetko to ovocie a zeleninu, ktorej je teraz neúrekom.

Dobrú chuť!

Monika

2 komentáre v Broskyňové muffiny so škoricovou posýpkou

  1. Hanka
    18/08/2021 at 22:09 (1 mesiac ago)

    Moni, opět lákavý recept, tak jako všechny. Kuchařku mám už objednanou, tak se moc těším až si ji prolistuju a hned něco vyzkouším. Zdraví Valašská hospodyňka Hanka;-)

    Odpovedať
    • LaPetit
      20/08/2021 at 18:05 (1 mesiac ago)

      Jej ďakujem krásne, za komentár aj za kúpu knižky!

      Odpovedať
  2. Tamara
    31/08/2021 at 12:52 (3 týždne ago)

    Výborný recept! Funguje aj s hruškami :)

    Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *