Vianočné guľky 4 x inak

od

Vianočné guľky

Keď som si predstavila jeden, jediný recept na vianočné pečenie, ktorý som si ani pod vidinou dovolenky v Guatemale nechcela nechať újsť, boli to pravé rumové guľky obalené v kokose. Ja ich totiž zbožňujem a nejedla som ich už roky. Sem tam ak sa niekde objavia koláče zo svadby tak mrknem, či tam nie je aj rumová guľka. Ak áno, tak voľba je jasná. A preto som si spomenula práve na ne. Piškótové cesto mám veľmi rada, v prvom rade je prirodzene bez laktózy, čo je skoro faktor č.1 pri mojom varení, je jednoduché na prípravu a zvládne ho skoro každý. A ako tak som rozmýšľala, že tie Vianoce sú plné všakovakých sladkostí,  prečo nevyskúšať aj zdravšiu verziu. A musím povedať, že aj guľky bez tóny cukru chutili skvelo. Preto je len na vás, či dáte na klasiku alebo vykúšate niečo nové.

Klasické rumovo-kokosové guľky

Rumové guľky

Na piškótové cesto si pripravte:

200 g práškového cukru
2 vajcia
5 PL medu
400 g hladkej múky
½ prášku do pečiva
125 ml vody
125 ml repokového oleja

a na výrobu guliek budete ešte potrebovať:
60 g hrozienok
220 g ríbezľového džemu
40 g strúhaného kokosu
1-2 dcl rumu
10 g kakaa
kokos na obalenie

Postup

  1. Namočte hrozienka do rumu a nechajte čo najdlhšie postáť, aby sa hrozienka dobre napili.
  2. Z vajec a cukru vymiešajte hustú penu a pridajte med. Premiešajte.
  3. Pridajte preosiatu múku, prášok do pečiva a počas miešania pridávajte vodu a olej.
  4. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie, a pečte na 180 stupňoch približne 20 minút.
  5. Upečené cesto nechajte vychladnúť a ručne potom rozdrobte na malé kúsky.
  6. Do cesta pridajte hrozienka aj s rumom, džem, kokos a kakao a ručne vypracujte hladkú zmes, z ktorej vytvarujte guličky. Tie ešte nakoniec obaľte v kokose aj nechajte aspoň do druhého dňa odpočinúť. Chute sa lepšie spoja a guľky budú chutnejšie.

Z tohto množstva si pripravíte cca 24 guliek.

rumové guľky


Kokosovo – rumové guličky (bezlepkové, bezlaktózové)

200 g vykôstkovaných ďatlí medjool (ak použijte sušené, namočte ich to vody na 4 hod)
100 g kešu orieškov
1 PL rumu
1 PL kokosového oleja
30 g kokosu + na obaľovanie guliek
štipka soli

Postup:

  1. V mixéri rozmixujte kešu oriešky na jemno.
  2. Pridajte na drobno nakrájané ďatle, kokos, rum aj kokosový olej a dobre rozmixujte.
  3. Lepkavú hmotu vyberte z mixéra, pridajte soľ a ručne tvarujeme guľky, ktoré ešte nakoniec obalte v kokose.

Z tohto množstva vám vyjde cca 15 guličiek.

Ďatlovo rumové guľky


Klasické kokosové guľky Rafaello

Tento recept je zo všetkých asi najviac sladký, ale musím povedať, že všetkým chutil. Je to tým, že som použila kondenzované  sladené lieko, ktoré som nejedla snáď od detstva. Ak vás zaujíma zdravší recept, čítajte dalej. Ak ste s tým ok, vyskúšajte ho. Guľky sú totiž hotové raz dva.

Na ich prípravu budete potrebovať:

1 konzervu sladeného kondenzovaného mlieka (cca 400 g)

200 g strúhaného kokosu + kokos na posypanie

15 – 20 ks mandlí bez šupky

coconut balls

Postup:

  1. Kondenzované mlieko vylejte do misky, pridajte strúhaný kokos a dobre premiešajte.
  2. Vznikne hustná hmota, ktorá ľahko drží pokope.
  3. Vezmite kúkos cesta, do vnútra vložte mandľu a vytvarujte guľku. A ak chcete môžete každú guľku ešte z ľahka obaliť v kokose.

Z tohto množstva váj vyjde cca 15 – 20 guličiek.


Kokosové guľky z kokosového mlieka (bezlepkové, bezlaktózové)

Tieto guľky sú pre všetkých čo nemôžu mlieko, ani lepok. Sú pripravené len z troch surovín, rovnako ako tie predchádzajúce ale sú trochu tvrdšie. To šak nič nemení na tom, že sú úžasné. Niečo ako bounty tyčinky ale s mandľou vo vnútri. A ich príprava je rovnako jednoduchá.

Na tieto kokosové guľky si pripravte:

1 plechovku kokosového mlieka (cez noc ju nechajte v chladničke)

cca 80 g kokosu

10 – 15 lúpaných mandlí

coconut balls

Postup:

  1. Konzervu s kokosovým mlieko opatrne otvorte a vyberte len tú hustú časť. Vodu si nechajte bokom. Môžete ju použiť napríklad so smoothie.
  2. Kokosovú hmotu zmiešajte so strúhaným kokosom, tak aby sa nelepila.
  3. Zoberte kúsok hmoty, vložte do nej mandľu a ručne vytvarujte guľku.

V tomto recepte zámerne uvádzam cca pretože každá konzerva obsahuje trochu iné množstvo tej hustej kokosovej hmoty, a tiež záleží koľko sa vám jej z konzervy podarí vyloviť:) Tak na to myslite a prisypte toľko strúhaného kokosu, koľko budete potrebovať, aby guličky držali.


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *