Vianočná medovníková torta

od

christmas cake

Viem, že sa u nás na Vianoce torty až tak nepečú, ale keď ma oslovil časopis Dobré jedlo, aby som pripravila tortu do decembrového vydania, presne sm vedela aká bude. Biela, plná medu, s maslovým krémom a ozdobená medovníčkami. Na všetko som sa dôkladne pipravila, formičky na tieto chutné domčeky som kúpila na nemeckom eshope a po týždni prírpav som išla na to.

Naviac som sa obávala ozdobenia medovníčkov, mala som poruke polotovar na zdobenie. Našťastie práca s ním bola taká zložitá, že som sa prvý krát pustila do vlastnej polevy. Našťastie to bolo jednoduchšie a na prvý krát som odhadla pomer bielok a cukru a poleva kreslila skoro sama.

christmas cake

Tortu som prevoňala perníkovým korením, a pustila som sa aj do swiss meringue buttercream. Tento krém je maslový, avšak maslo sa vymiešava s bielkami nad parou. S krémom sa neuveriteľne dobre pracuje, vytvoríte s ním uplne dokonole hladký povrch a chutí neskutočne. Je síce trochu kalorickejší ale taká je aj celá torta. Je asi na moje najsladšej hrane, ale cmar a kyslý džem to dokonale vyvážia. Takže ak si chete vyskúšať medovníkovú tortu alebo tento vynikajúci tortový krém, pustime sa do toho!

christmas cake

Na tortu s priemerom 18 budete potrebovať:

Korpus:

360 g hladkej múky

3 ČL prášku do pečiva

štipka soli

3 ČL perníkového korenia

225 g masla izbovej teploty

200 g kryštálového cukru

145 g trstinového cukru

4 vajcia

300 g medu

240 g cmaru

Karamelová omáčka:

150 g kryštálového cukru

42 g vody

165 ml smotany na šľahanie izbovej teploty

85 g masla izbovej teploty

Krém:

6 bielok

300 g kryštálového cukru

110 g práškového cukru

500 g masla, mierne zmäknutého

75 g karamelovej omáčky

 

 

christmas cake

a

8 PL lyžíc džemu z čiernych ríbezlí alebo brusnicového džemu

3 PL rumu

medovníky na ozdobu

Postup:
Karamelová omáčka:

  • Najprv si pripravíme karamelovú omáčku. Cukor zalejeme vodou a dáme variť na mierny plameň. Cukor nemiešame, len okraje prichytené o hrniec občas pomocou stierky namočenej vode jemne otrieme.
  • Varíme kým sa cukor nerozpustí a nevytvorí sa karamel. Môže to trvať cca 15 – 20 minút.
  • Keď sa cukor skaramelizuje, stiahneme ho z ohňa a opatrne pridáme smotanu a maslo. Dobre premiešame. Ak sa vytvoria hrčky, dáme späť na mierny oheň a necháme karamel rozpustiť.
  • Takto pripravenú omáčku dáme úplne vychladnúť.

Korpus

  • V miske zmiešame múku, korenie, prášok do pečiva  a štipku soli.
  • V druhej miske vymiešame maslo do peny. Potom pridáme postupne všetok cukor a dobre spolu premiešame.
  • Postupne pridávame vajcia a keď je všetko dobre spojené pridáme aj med a cmar.
  • Nakoniec primiešame múku a cesto dobre spracujeme.
  • Cesto rovnomerne vylejeme do dvoch foriem na tortu (sno vysteľte papierom na pečenie). Ak chcete mať obe cestá rovnako vysoké, pokojne použite váhu a cesto si odvážte do každej formy.
  • Korpusy pešte na 175 stupňoch približne 50 – 60 minút. Či je cesto hotové zistíme zapichnutím špajdle.
  • Upečené korpusy necháme úplne vychladnúť a potom ich vyberieme z formy.

Krém:

  • V sklenenej alebo nerezovej miske zmiešame bielka s cukrom a postavíme ich nad menší hrniec s vriacou vodou.
  • Voda sa však nesmie dotýkať misky. Neustále miešame pomocou metličky pokiaľ zmes nedosiahne približne 70 stupňov. Ak nemáme teplomer, či sú bielka s cukrom hotové zistíme tak, že medzi prstami vyskúšame, či zmes už nemá kryštáliky cukru. Ak je zmes úplne hladká je hotová.
  • Takto pripravený základ krému potom vyšľaháme elektrickým mixérom ako klasické bielka. Šľaháme však tak dlho kým sa zmes nevráti na  izbovú teplotu, resp. miska prestane byť horúca.
  • Potom pridáme práškový cukor, opäť mierne vyšľaháme a nakoniec postup pridávame maslo a zároveň šľaháme.
  • Keď je už maslo zašľahané s bielkami, pridáme karamel a ešte chvíľu šľaháme. Takto pripravený krém by mal byť hustý a lesklý.

christmas cake

Skladanie torty:

  • Každý korpus pozdĺžne rozrežeme na dva rovnaké hrubé pláty a začneme skladať tortu.
  • Spodný korpus polejeme trochou rumu, a jemne natrieme džemom. Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme vrstvu krému a takto pokračujeme až máme toru vyskladanú. Povrch torty už nenatierame džemom ale len krémom, tak isto ako boky. A nakoniec celú tortu uhladíme.
  • Ideálne je nechať tortu cez noc odležať. Pred podávaním ju dozdobíme medovníčkami a môžeme podávať.

christmas cake

Tak ak máte popri tom všetkom vianočnom vypekaní chuť skúsiť aj niečo iné, skúste to. Torta u nás lahľa popolom:) A prajem vám aj krásne sviatky, či už pečiete, alebo nie, užijte si pár dní voľna s rodinou a blízkymi.

Monika

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *