Veľkonočná roláda

od

easter roulade

Priznám sa, že u nás doma nemáme žiadne špeciálne veľkonočné recepty, ktoré by som si pamätala od detstva. Preto nie som viazaná žiadnymi tradíciami a každý rok skúšame niečo nové. Veľkú noc tento rok trávime doma, a ja si tie 4 dni voľna chcem naozaj užiť. Žiadne emaily, fotenie alebo písanie (okrem tohto článku). Jednoducho si chcem dať pár dni bez práce a hlavne vyzdravieť. Cestou z Londýna ma začalo bolieť hrdlo a nerada by som, aby sa to so mnou ťahalo dva týždne. Ale späť k sviatkom. Do zásoby som pripravila tento recept na Veľkonočnú bravčovú roládu.

Roláda je z bravčového bôčiku, čo je mastnejšie mäso, ale kto ste počuli o Romanovej porchette, a nebodaj ju ochutnali, viete, že stojí za to. Bôčik sa pomalým pečení zbaví väčšinu tuku a čo zostane je len parádna chuť. Tak sa toho nebojte. Mäso stačí len pomaly piecť (bez vašej asistencie) a tak nie je s receptom zďaleka tak veľa práce ako to vyzerá.

rolada

Na roládu pre 4 – 6 ľudí budete potrebovať:

1,5 kg bravčový bok bez kosti
2 PL sušeného medvedieho cesnaku Mäspoma
2 PL pažítky Mäspoma
1 PL celého klinčeku Mäspoma
soľ
čierne korenie
1 kg zemiakov
3 stredne veľké cibule
1 ČL celej rasce Mäspoma
100 g listového šalátu, napr. poľníček

roladaPostup:

  1. Bravčový bok položte kožou smerom dole a dobre osoľte a okoreňte. Rovnomerne posypte medvedím cesnakom a pažítkou. Mäso opatrne zarolujte a pomocou kuchynského špagátu mäso zviažte.
  2. Povrch rolády narežte ostrým nožom a dajte piecť na rošt do rúry vyhriatej na 150 stupňov.
  3. Počas pečenia mäso občas skontrolujte. Približne po 2 hodinách pečenia mäso vyberte a do kože rovnomerne povpichujte klinčeky. Pečte ešte ďalšiu hodinu. Týmto pomalým pečením sa vypečie tuk a mäso zostane šťavňaté.
  4. Na posledných 30 minút pečenia rolády zvýšte teplotu na 200 stupňov tak, aby sa koža vypiekla do chrumkava.
  5. Medzitým ako sa pečie roláda, si pripravte zemiaky. Uvarte ich v osolenej vode spolu s rascou do mäkka.
  6. Cibuľku nakrájajte na drobno a opečte do zlata na 2 PL výpeku z rolády. Pridajte k uvareným zemiakom a premiešajte.
  7. Roládu po upečení zbavte špagátu, nakrájajte na plátky a podávajte so zemiakmi a šalátom.

rolada

Roláda je dobrá aj keď vychladne. A ak sa vým ju podarí nakrájať na tenké plátky, na chlieb akoby ste našli:) Inak je dobré roládu zohriať. Ja to robiím tak, že ju dám do alobalu a nechám na 20 minút v rúre. Po vytiahnutí je ako čerstvo upečená. Ak sa ponáhľam, tak putuje na panvicu. Tak či tak, dúfam, že všetka tá námaha a dlhý čas pečenia vás predsvedčia, že aj tento možno trochu zatracovaný kus mäsa, má svoje čaro.

rolada

Dobrú chuť a krásne sviatky!

Monika


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *