Vanilková zmrzlina

od

vanilla ice cream

Vanilková domáca zmrzlina. Keď som tak rozmýšľala, či ju vôbec niekto skúsiť urobiť doma, najprv som sa trochu zháčila. Treba na to pravú vaniklu, veľa smotany a ideálne aj zmrzlinovač. Ale potom som si spomenula ako som si v slabej chvíli kúpia v obchode nanuk a hneď som prestala pochybovať. Domáca zmzlina jednoducho chutí lepšie. Je lahodnejšia, krémovejšia a len z pár obyčajncýh surovín. Źiadne stužené rastlinné tuky, arómy, farbivá, fejkové čokolády a všetko ostatné, čo drží komerčné nanuky pokope. Nehovorím, že raz za čas to nie je ok, ale prečítali ste si zloženie aj tej najprémiovejšej rady zmrzliny? Ja teda áno, a je to cítiť aj na chuti.

Takže námaha stojí za to a ak zhrešiť, tak radšej niečím dobrým. Najvic nemám rada, ak musím zjesť niečo, čo nie je ani dobré, ani chutné. A teda táto zmrzka je mega. Roamn si ju veľmi neužil, za to ja som sa o ňu ani nestihla podeliť:)

vanilla ice cream

Základom vanilkovej zmrzliny je samozrejme vanilka, potom je to smotana a aj vajíčka. Tých sa prosím nezľaknite, poriadne sa uvaria do krému a potom sa ešte zamrazia. Určite sa dám urobiť zmrzlina len zo smotany ale ja som mala tento starý osvedčený recept a funguje. Takže nebol dôvod vymýšľať.

Na cca 900 ml zmrzliny budete potrebovať:

750 ml smotany na šľahanie

1 vanilkový lusk

4 žĺtky

80 g kryštálového cukru

vanilla ice cream

vanilla ice cream

 

vanilla ice cream

vanilla ice cream

 

Postup:

  1. 500 ml smotany na šľahanie zohrejte, a pridajte rozpólený vanilkový lusk.
  2. Predtým ako smotana zovrie ju odstavte a nechajte smotanu vychladnúť a infuzovať vanilkovú chuť. Potom vanilkový lusk vyberte a zvyšné semiačka vyberte a dajte naspäť do smotany.
  3. V miske zmiešajte žĺtky s cukrom skoro do peny.
  4. Smotanu opäť zahrajte a časť opatrne primiešajte k žĺtkam. Tak sa vyrovná teplota a žĺtka potom vráťte do smotany a zahrievajte na miernom ohni, kým nevznikne hustý krém. Neustále miešajte.
  5. Takto pripravený krém dajte do misk, pridajte zvyšnú smotanu a prikryte fóliou aby sa nevytvorila šupka a nechajte vychladnúť.
  6. Túto zmes vložte do zmrzlinovača a postupujte podľa návodu. Ak zmrzlinovač nemáte, dajte zmes do mrazuvzdornej nádoby, a raz za 30 minút ju dobre premiešajte. Zmrzlinu je ideálne nechať v mrazničke cez noc a pred podávaním nechať chvíľu zmäknúť.

vanilla ice cream

Tak čo vy na to? Nakoniec to vôbec nie je také zložité, že? A verte mi, ak si raz túto zmrzku urobíe, tú z obchodu už nebudete chcieť vidieť:) A ak ju vyskúšate, dajte mi vedieť, na IG použite hastag #lapetit alebo ma rovno označte @lapetit.sk. Ďakujem a dobrú chuť!

vanilla ice cream

Monika

2 komentáre v Vanilková zmrzlina

  1. Naďa
    27/05/2020 at 18:40 (4 mesiace ago)

    Dobry den, v recepte mate uvedene 750 ml smotany a v postupe 500 ml, ktory udaj je spravny? Lebo spravila som zmrzlinu zo 750 ml a po vlozeni zltok s cukrom mi nezhustla. Dakujem

    Odpovedať
    • LaPetit
      27/05/2020 at 22:14 (4 mesiace ago)

      Naďa, ospravedlňujem sa, že to nie je z toho receptu také jasné. Ale základ na zmrzlinu sa robí z 500 ml. Do toho sa pridá to vyšľahané žltko s cukrom a má sa to potom spolu variť. Môže to trvať aj 15 minút ale na pomalom ohni by to malo zhustnúť. Niečo ako keď sa varí puding. Dlho možno nič, ale potom to naraz zhustne. Pozerala som si video z prípravy, a bolo to také hustejšie, jednoducho to zbadáte, že to mení konzistenciu. Potom sa tam pridá zvyšná smotana, zamieša sa a nechá sa celá zmes vychladnúť. Pootm sa dá zmes do zmrzlinovača a ide sa podľa návodu. Mne aj z profi zmrzlinovača nevýjde priamo hotová zmrzlina, ale musím ju dať ešte do mrazničky namraziť, ideálne cez noc. Takže dôležité je to naozaj variť, kým nezmení znes konzistenciu (nemusí to byť úplne puding, ale vajíčka určite znes zahustia) a potom to už len dať vychladiť a vymraziť.

      Odpovedať
      • Naďa
        28/05/2020 at 09:37 (4 mesiace ago)

        Dakujem, takze ak to spravne chapem, najprv 500 ml smotany s vanilkou a potom zltky s cukrom a ked ta zmes zhustne, pridam zvysnych 250 ml smotany? A ta ma byt potom aka? Z chladnicky? Ci trochu zohriata? Dakujem za odpoved

        Odpovedať
        • LaPetit
          28/05/2020 at 10:34 (4 mesiace ago)

          keď dovaríte smotanu so žĺtkami, dáte to celé do misy, a prídate zvyšok smotany. Tam už nie je dôležitá teplota smotany, normálne ak ju máte vyloženú na like dajte takú, ale rovno z chladničky. Teplota tej zvyšnej smotany nehrá rolu. Zohrievať ju považujem za zbytočné. Len to spolu premiešate a dáte zachladiť:) a postupujete ďalej.

          Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *