Tekvicová krémová polievka
od
Nechápem, ako sa mohlo stať, že táto jesenná polievka doteraz na blogu chýbala. Ja totiž krémové polievky milujem a tekvicovú obzvlášť. Viem jej uvariť celý kotol, a aj tak sa zje. Vždy začím základom, ktorý dodá polievke výraznú chuť. A k tekvici sa mi hodí šalotka, bylinky ako tymian a šalvia, a aj kúsok slaniny. Ak náhodou nemáte šalviu, pokojne použite rozmarín. Šalvii sa u nás na záhrade mimoriadne darí, tak ju používam kde sa dá:)
Najprv všetko podusím aby sa rozvinuli chute a až potom pridávam tekvicu. Tú navyše upečiem v rúre, a tým sa celá príprave polievky urýchli. A pečiem ju nielen preto, ale keď sa tekvica najprv upečie, jemne skaramelizuje a tým sa zvýrazní jej chuť. Mohli by ste všetko hodiť rovno do hrnca, ale táto extra námaha sa vám vyplatí. Verte mi.
Na veľký hrniec alebo tak 4 -6 porcíí polievky budete potrebovať:
1,5 kg tekvice (Napríklad maslová alebo Hokkaido) 1 ks šalotky 1 strúčik cesnaku 2 vetvičky tymianu 4-5 lístkov šalvie
50 g slaniny na malé kocky
soľ
čierne korenie
3 PL olivového oleja
1 l zeleninového vývaru
125 ml smotany na šľahanie