Tekvicová krémová polievka

od

tekvicová

Nechápem, ako sa mohlo stať, že táto jesenná polievka doteraz na blogu chýbala. Ja totiž krémové polievky milujem a tekvicovú obzvlášť. Viem jej uvariť celý kotol, a aj tak sa zje. Vždy začím základom, ktorý dodá polievke výraznú chuť. A k tekvici sa mi hodí šalotka, bylinky ako tymian a šalvia, a aj kúsok slaniny. Ak náhodou nemáte šalviu, pokojne použite rozmarín. Šalvii sa u nás na záhrade mimoriadne darí, tak ju používam kde sa dá:)

Najprv všetko podusím aby sa rozvinuli chute a až potom pridávam tekvicu. Tú navyše upečiem v rúre, a tým sa celá príprave polievky urýchli. A pečiem ju nielen preto, ale keď sa tekvica najprv upečie, jemne skaramelizuje a tým sa zvýrazní jej chuť. Mohli by ste všetko hodiť rovno do hrnca, ale táto extra námaha sa vám vyplatí. Verte mi.

tekvicová

tekvicová

 

Na veľký hrniec alebo tak 4 -6 porcíí polievky budete potrebovať:

1,5 kg tekvice (Napríklad maslová alebo Hokkaido)

1 ks šalotky

1 strúčik cesnaku

2 vetvičky tymianu

4-5 lístkov šalvie

50 g slaniny na malé kocky

soľ

čierne korenie

3 PL olivového oleja

1 l zeleninového vývaru

125 ml smotany na šľahanie

 

tekvicová

Postup:

  • Tekvicu ošúpte a nakrájajte na rovnako veľké časti.
  • Dajte na plech na pečenie, dobre osoľte a okoreňte, a polejte 2 PL oleja. Premiešajte a dajte piecť na 200 stupňov a približne 30 minút (záleží od veľkosti kúskov tekvice).
  • Tesne pred tým ako sa tekvica dopečie si vo väčšom hrnci na zvyšnom oleji spente nadrobno nakrájanú šalotku a cesnak, a pridajte nakrájané bylinky a slaninu. Niekoľko minút duste, kým cibuľa nezosklovatie.
  • Potom pridajte upečenú tekvicu, zalejte vývarom a ak je to potrebné, pridajte ešte vodu tak, aby bola všetka tekvica ponorená.
  • Polievku priveďte do varu a potom rozmixujeme do hladka. Na koniec pridajte smotanu na šľahanie a nechajte ešte niekoľko minút variť.

tekvicová

Pred podávaním môžete polievku ešte ozdobiť trochou smotany, pár lístkami šalvie alebo ak chcete môžete si pripraviť aj orieškovú posýpku. Ja mám najradšej opečené mandle a trochu čili, na zahriatie.

A ako pripravujete tekvicovú polievku vy?

 

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *