Šalát z mungo fazuliek s cviklou / Mung beans salad with beetroot

od

Mungo salad with beetroot

Je už chladnejšie, ale napriek tomu sa nevdzávam šalátov. Paradajky sú už dávno bez chuti a narad prichádza moja obľúbená cvikla. Varená, pečená alebo na sladko. To je jedno. Cvikla je v sezónne, čo znamená, že je veľmi lacná a napriek tomu mám pocit, že je to u nás niekedy poriadne nedocenená zelenina. Je na čase s tým niečo urobiť:) A ak ste nevyskúšali ešte žiadny cviklový recept, tento sa vám možno zapáči.

It’s getting colder but I can’t give up on salads. Tomatoes are out of season and here comes my favorite beetroot. I don’t mind if it’s cooked, baked or sweet. Beetroot is in season, it’s super cheap and may be a little underestimated root vegetable. So it ‘s about time to do something with it! And if you haven’t tried any beetroot recipe before, this one might change your opinion.

 

Mungo salad

na 2 porcie potrebujeme:

50 g mungo fazuliek

1 strednú uvarenú cviklu (cca 200 g)

0,5 l zeleninového vývaru (ak nemáte, dajte vodu)

2-3 vetičky tymianu

bobkový list

3 hrste šalátu

hrsť zelených výhonkov

na zálievku:

pár vetvičiek čerstvého kôpru

1 PL olivového oleja

1 PL bieleho vínneho octa

štipka soli a cukru

 

Ingredient for the salad:

50 g mung beans

1 medium beetroot, cooked

0,5 l vegetable stock (or water)

2-3 springs of thyme 

1 bay leaf

3 handfuls of mix salad

1 handful of sprouts 

for the dill vinaigrette:

few springs of fresh dill

1 tbs olive oil

1 tbs of white vine vinegar

pinch of salt and sugar

 

Mungo salad

Mungo fazuľky uvaríme vo vývare spolu s tymianom a bobkovým listom do mäkka. Ak nemáme vývar a používame vodu, pridáme aj trochu soli a čierneho korenia, aby sme fazľky trochu ochutili. Nasekáme kôpor úplne na drobno a pridáme všetky suroviny na zálievku. Pretrepeme a necháme chvíľu odpočinúť. Mix šalátov premiešame s výhonkami a uvarenou fazľkou. Pridáme zálievku a opatrne premiešame. Šalát miešam vo veľkej miske, jednak tým nezašpiním tanier, v ktorom chcem šalát servírovať a mám istotu, že dressing sa dostane naozaj všade. Uvarenú cviklu nakrájame na kolieska alebo mesiačiky. Šalát dáme na tanier, pridáme cviklu a dozdobíme ešte výhonkami, trochou olivového olej, a kôpru, ktorý vám zostal pri krájaní (mne vždy zostane na doske dosť na posypanie). Na záver jemne osolíme a okorením čestvo mletým čiernim korením.

Šalát môže podávať teplý (hneď ako uvaríme mungo fazuľky) alebo si fazuľky a cviklu uvaríme vopred a môžeme servírovať studený. A  aby som nezabudla, skvele sa hodí ako príloha k akémukoľvek mäsu:)

Cook the mung beans in the vegetable stock together with thyme and bay leaf until soft and tender. If you don’t have the stock, use water, but use a pinch of salt and pepper to give it a flavor. Chop the dill and add all the ingredients for vinaigrette. Mix well and let it rest for a while. Put the mixed salad, sprouts (leave some to finish) and bean in a large bowl, drizzle with the dressing and gently mix. Cut the cooked beetroot into wedges or thin slices. Arrange the salad on a plate together with the beetroot, add some sprouts and finish with some olive oil and salt and pepper.

The good thing about this salad is you can serve it either hot or cold. And it is a lovely side dish to any meat, as well.

Dobrú chuť! / Bon Appetit!

Recept je inšpirovaný z knihy The Little Paris Kitchen od Rachel Khoo. Recipe is adapted from The Little Paris Kitchen by Rachel Khoo. 


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *