Šalát z koreňovej zeleniny s penou z kozieho syra

od

Aj keď ju vonku poriadna zima, šalátov sa nevzdám. Nie vždy však musia byť iba zo zelených listov, stačí aj obyčajná koreňová zelenina. Trochu mrkvy, petržlenu, cvikle, kúsok kozieho syra a zimný šalát je na svete. K pene z kozieho syra ma priviedla kniha, ktorú som si dala pod stromček od Rachel Khoo, ktorá je naozaj krásna. Rachel varí v svojej super mini parížskej kuchyni a na you tube som zhltla všetky jej recepty. A ako správny foodie som do Vianoc nevydržala a zhltla ju na posedenie. Tá pena je krém de la krém:)

zimný šalát s koreňovou zeleninou

Na šalát z koreňovej zeleniny a penu z kozieho syra potrebujeme:

3-4 farebné mrkvy

3 petržleny

1 repa (ja som mala oranžovú

4 fialové zemiaky

soľ, korenie, olivový olej

50 g mäkkého kozieho syra

100 ml sladkej smotany

2 PL mlieka

nasekaná pažitka

20 g slaniny

akýkoľvek šalát, napr. polníček

 

Ak nezoženiete farebnú zeleninu, použite klasickú, na chuti sa nič nezmení:) Očistenú zeleninu nakrájame na približne rovnaké kúsky, okrem cvikle, ktorú nakrájame na tenké kolieska. Mrkvu, pertžlen a zemiaky si predvaríme vo vode približme 15 minút. Scedíme a dáme na pekáč, osolíme, okoreníme a pokvakpáme trochou oleja. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. 5 – 10 minút pred dopečením pridáme cviklu a všetko dopečieme do zlatova.

koreňová zelenina

Kozí syr roztlačíme vidličkou a zmiešame s mliekom tak aby syr nemal žiadne hrudky. Šľahačkovú smotanu vymiešame do tuha a opatrne primiešame ku koziemu syru, pridáme na drobno nakrájanú pažitku. Dáme do cukrárskeho vrecka a skladujeme v chladničke pokiaľ sa zelenina neupečie (ak sa Vám nechce špiniť cukráske vrecko, nemusíte, stačí obyčajná lyžica). Na panvici ešte sprudka orestujeme prúžky slaniny a môžeme dávať na tanier.

zimný šalát s penou z kozieho syra

Pečená zelenina, slaninka, šalát, pena z kozieho syra, na záver ešte kvapka olivového oleja a chutná teplá večera je na stole.

Dobrú chuť!

Recept je z knihy Little Paris Kitchen od Rachel Khoo.


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *