Rýchly tvarohový koláč

od

img_0023.jpg

Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása a ja s tým absolútne súhlasím. Milujem čisté a jednoché chute, ktoré napriek tomu vedia úžasne prekvapiť. A takýto je aj tento koláč. Hoci milujem kysnuté cestá, posledný pol rok som k nemu nedostala a tak hľadám recepty, ktoré dokážem rýchlo upiecť aj s Romi. Nie vždy sa mi nový výtvor podarí na prvý krát, ale tento liaty tvarohový koláč vyšiel vynikajúco. Nieje to žiadny krásevac, za ktorým by ste sa otočili, ale v tom je jeho čaro. Len pár surovín, ktoré vykúzlia neskutočnú chuť.

A ja vás naň pozývam. Tvaroh milujem, viac ako čokoládu a rovnako ako ovocie. Aj som zvažovala urobiť ovocnú verziu, ale po ochutnaní som si povedala, že toto musíte vyskúšať. Hrozienka v rume a citrónová kôra sú skvelá kombinácia a s tvarohom sú jedinečná kombinácia. Ak však nie ste hrozienkový tip, pokojne ich vynechajte, ale zato pridajte to ovocie. Ideálne bobuľové, ktoré ste si v lete dali do mrazničky. Koláč bude super s íbezľami, malina, či čučoriedkami.

tvarohový koláč

Koláč som piekla vo svojej novej rúre Bosch HNG6764S6, ktorá má má takú super funkciu – rýchle nahriatie. Ja si len nastavím teplotu, stlačím gombík, a rúra ma upozorní, keď dosiahne správnu teplotu. Vtedy tam koláč vložím a viem, že sa už bude rovno piecť a nielen zohrievať. Túto funkciu používam často, najmä ak pečiem s maslom. Tam je totiž dôležité mať správne nastavevú teplotu. Inak sa začne maslo topiť skôr ako sa začnú piecť ostatné suroviny. Takže nikdy nezabudnite rúru správne vyhriať.

A čo na koláč potrebujete? Ja som piekla v tartovej forme s priemerom 30 cm s vyberateľným dnom a použila som:

  • 100 g masla
  • 100 g trstinového cukru
  • 3 vajíčka z voľného výbehu
  • 250 g tučného termizovaného tvarohu
  • 250 g tučného hrudkovitého tvarohu
  • 80 ml plnotučného mlieka
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 80 g detskej krupice
  • kôru z 1 bio citrónu
  • 80 g hrozienok
  • 1 dcl rumu
  • práškový cukor na posypanie
 

Všetky suroviny som mala izbovej teploty, takže odporúčam vybrať ich aspoň 2 hodiny pred pečením. S maslom sa bude lepšie pracovať a suroviny sa ľahšie spoja. Hrozienka používam také golden, teda sú trochu väčšie, menej vysušené a majú zlatú farbu. Ideálne je namočiť ich do rumu aj večer pred, budú potom rásne šťavnaté. Ak nechcete použiť rum, dajte hrozienka do pomarančovej šťavy. A čo sa týka tvarohu, naschvál som použila dva druhy, jeden hrudkovitý, lebo mám rada, ak v koláči cítim kúsky tvarohu a ten druhý, termizovaný dodá krásnu vláčnu konzistenciu. Určite bude fungovať aj jeden druh tvarohu, ja ich však rada kombinujem.

tvarohový koláč

Postup:

  • Maslo vymiešajte s cukrom kým sa tieto suroviny krásne nespoja.
  • Po jednom pridávajte žĺtky, a vždy až keď jeden žĺtok zapracujete pridajte ďalší.
  • Potom pridajte oba tvarohy, krupicu premiešanú s práškom do pečiva, citrónovú kôru, scedené hrozienka a mlieko. Cesto dobre premiešajte.
  • Z bielok vyšľahajte tuhý sneh a opatrne primiešajte do cesta.
  • Formu, v ktorej budete koláč piecť vymažte maslom a vysypte krupicou. Nalejte cesto, a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečte do zlata. Mne to trvalo presne 40 minút.

tvarohový koláč

tvarohový koláč

 

Koláč po upečení nechajte úplne vychladnúť a podávajte ho posypaný práškovým cukrom. Nič viac mu netreba. Rovnko by som postupovala a s ovocnou verziou, len by som to ovocie dala na koláč až keď by bol vo forme. Ak budete piecť koláč v menšej forme a bude teda vyšší upravte aj čas pečenia. Inak koláč držal krásne tvar, žiadne vydúvanie a splasnutie ako to pri tvarohových koláčoch býva.

tvarohový koláč

Tak dúfam, že recept sa bude páčiť aj vám a dáte tomuto jednoduchému koláču šancu. Niečo zložitejšie si upečieme nabudúce.

Monika

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *