Reďkovkový šalát s brokolicou & grilovaným steakom

od

radish salad

Nechce sa mi veriť, ale teplomer naznačuje, že je tu jar. Alebo aspoň tieto víkendové teploty. Konečne je čas trochu zľahčiť jedálniček a pustiť do neho viac šalátov a prvé reďkovky. U nás doma je šalátový najmä Roman, a mohol by ich jesť na kilá. Preto sme minulý rok vysadili pár druhov aj našej záhrade, a pokiaľ neprišli horúčavy, nevedeli sme čo s nimi, tak sa im darilo. Takže tento rok ideme opäť do toho. Medzitým si vystačíme aj šalátom z obchodu:) A ako inak, doplnila som ho druhou najobľúbenejšou surovinou – steakom.  

Vznikol tak ľahký, rýchly a chutný šalát, ktoré príjemne zasýtil. Je to aj taký môj malý trik. 200 g steak tak stačí pre dve osoby a na jednej strane ušetríme na kvalitnom mäse a druhej sa dobre najeme.

radish salad

Reďkovky som celý život zvykla jesť surové, čo je super. Ale už dávnejšie som reďkovky piekla (iba chvíľku) a teraz som ich skúsila opiecť na panvici. Nechcela som totiž pripraviť úplne studený šalát. Na to je ešte čas. Okrem toho som pridala aj brokolicu, ktorú mám spomedzi všetkých momentálne dostupných zelenín najradšej.

A aby to nebola taká nuda, mäso som jemne namarinovala v zmesy rozmarínu, tymianu a horčičného semienka.

radish salad

A čo budete na tento rýchly šalát potrebovať?  Pre dvoch si pripravte:

200 g steak

300 g brokolice

150 g listového šalátu

1 viazaničku reďkoviek

3 PL olivového oleja

1/2 ČL horčičného semiačka Mäspoma

1/2 ČL rozmarínu Mäspoma

1/2 ČL tymianu Mäspoma

soľ a čierne korenie

radish salad

Pri steaku si vyberte kus mäsa, ktorý vám najviac chutí. Ja mám radšej kúsky mäsa prerastené trochou tuku a tak siaham po roštenke. Ak ste presný opak, skúste čistú sviečkovú. Je to len na vás.

Postup:

  1. Rozmarín, tymian a horčičné semiačko rozmixujte. Použite mlynček na kávu alebo mažiar a zmiešajte s olejom.
  2. Steak osušte papierovým obrúskom a polejte polovicou pripravenej marinády. Nechajte aspoň 30 minút marinovať.
  3. Namarinovaný steak opäť osušte papierovým obrúskom inak by sa korenie na steaku spálilo. Grilovaciu panvicu mašlovačkou jemne potrite olejom a položte steak. Sprudka opekajte z každej strany cca 2 – 3 minúty. Otáčajte ho len raz.
  4. Ugrilovaný steak vložte do alobalu, zabaľte ho a nechate aspoň 5 minút postáť. Medzi tým si dorobíte šalát.
  5. Brokolicu nakrájajte na malé ružičky a oblanšírujte vo vriacej vode približne 5 minút.
  6. Reďkovky nakrájajte na štvrťky a zľahka opečte na suchej panvici. Stačí iba cca 2 minúty.
  7. Oddýchnutý steak nakrájajte na tenké pružky, prelejte zvyšnou marinádou a jemne osoľte a okoreňte.
  8. Listový šalát premiešajte s trochou citrónovej šťavy, pridajte reďkovku, brokolicu a jemne premiešajte.
  9. Na záver dajte na šalát kúsky steaku a podávajte.

radish salad

Takýto šalát je pre nás ideálny spôsob ako si dopriať zeleninu vo forme, ktorá zasýti ale aj chutí. Ak máte radšej výraznejšie alebo kyslé chute, kľudne šalát ochutte svojim obľúbeným dressingom alebo balsamikom. Fantázii sa medze nekladú:)

Dobrú chuť a krásny víkend!

Monika


Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *