Rebarborový koláč

od

rebarborový koláč

V obchode som videla prvú tohtoročnú rebarboru, jasné, že musela ísť so mnou:) Minulý rok som sa s ňou snažila experimentovať a vyrobiť džem skoro bez cukru. To mi síce nevyšlo ale dobrý koláč z rebarbory mi teda vyšiel:) Špaldová múka a mandľová smotana sú naozaj vydarená kombinácia.

Na koláč potrebujeme:

200 ml mandľovej smotany

85 g trstinového cukru

1 PL vanilkovej esencie

2 vajíčka

5 lyžíc rozpusteného masla

180 g hladkej špaldovej múky

1/2 prášku do pečiva

350 g na kúsky nakrájanej rebarbory

Na posýpku potrebujeme:

40 g hladkej špaldovej múky

25 g práškového cukru

30 g masla

mandľové lupienky na posypanie

a na vymazanie formy ešte trochu masla a múky

 

V menšej miske zmiešame smotanu, vajíčka, trstinový cukor, vanilkovú esenciu a rozpustené maslo. Vo väčšej miske zmiešame múku a prášok do pečiva, tekutú zmes pomaly vlievame do múky a miešame. Tak nám v ceste nevzniknú hrudky. Cesto necháme chvíľu odpočinúť a pustíme sa do rebarbory, tú poriadne umyjeme a nakrájame na asi 0,5 cm kúsky.

V ďalšej miske si urobíme posýpku. Všetky suroviny spracujeme ručne a keď sú dobre spojené máme posýpku hotovú. Cesto vylejeme na vymúčený plech, posypeme rebaborou, posýpkou a nakoniec plátkami mandlí.

koláč

Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch približne 45 minút.  Nedeľný dezert alebo chutné a sezónne raňajky ako vyšité:)

koláč

Dobrú chuť!


2 komentáre v Rebarborový koláč

  1. Kristina
    12/05/2013 at 20:06 (4 roky ago)

    Sviezi recept, krasna dokumentacia, koniec koncov ako vsetky ostatne recepty na tomto blogu, …tiez som chcela prvykrat skusit nieco s rebarborou, ale nezohnala som zatial za prijatelnu cenu…tak som ju vymenila za jahody :) Rada sa tu kocham nad Tvojimi receptami :)

    Odpovedať
  2. Kejm
    20/05/2013 at 04:58 (4 roky ago)

    už abych měla rebarboru a taky si jej mohla upéct!

    Odpovedať
  3. Iveta
    01/05/2015 at 18:18 (2 roky ago)

    Hmm :( ten kolacik mi vobec nenarastol…ale inak pekny recept. A mozno uzitocna info pre tych co az tak nepozru na cenu predtym nez kupia…rebarbora vo freshlandii 20eur /kg. Trosku prestrelene ..a nechceli mi to po zaplateni vrátiť. Krásny den ;)

    Odpovedať
    • LaPetit
      08/05/2015 at 22:34 (2 roky ago)

      Iveta, tak to ma mrzí Iveta. Fúha, tak tá cena by prekvapila aj mňa…, zvláštné, že sa to nedalo vrátť.. tam treba nakupovať opatrne..:)

      Odpovedať
  4. Andrea
    31/05/2016 at 16:28 (12 mesiacov ago)

    Koláčik je úplne super. Nemala som všetky suroviny, tak som nahradila mandľovú smotanu obyčajnou smotanou a namiesto masla som dala olej, ale aj tak vyšiel skvele, originál musí byť ešte lepší! Ďakujeme!

    Odpovedať
    • LaPetit
      04/06/2016 at 23:21 (12 mesiacov ago)

      Adrea, to ma teší! Ďakujem za komentár!

      Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *