Rebarborový koláč s mascarpone

od

Rhubarb mascarpone tart

Rebarbora snáď prvá zelenina, ktorú som na vidieku zasadila. Voľakedysi vec, ktorá bola v každej záhrade sa akoby stratila a až teraz má comeback. Ja som tú našu chodila okukávať už od februára, je to totiž prvá jarná lastovička. Rebarbora má svoju sezónu tak do júna, potom už začne byť prerastená a začne horknúť, hoci vydží až do zimy. Tak ak máte túto šťavnatú zeleninu doma, u babky, alebo na ňu narazíte na trhu či v obchode, tak ju určite vyskúšajte. 

Na blogu som za tie roky nazbierala už pár rebarborových receptov, napríklad na rebarborové muffiny, tvarohovo – rebarborový koláč, či BBQ omáčku s rebarborou. A tento rok nesmel byť výnimkou. Koláč som piekla na Veľkonočný pondelok, a až tak veľmi som ho neplánovala. Takže v podstate vznikol z toho, čo sme doma mali. Krehké cesto som urobila podľa môjho najnošieho receptu, kedy som dostala od Romana zelenú, že môžem používať aj klasické maslo a tak dobre sa mi s cestom pracovalo, že iné už robiť nebudem. Ak ma sledujete aj na istagrame, tak viete, že som piekla aj jablkový koláč, a tam som to cesto použila prvý raz. Nechala som ho odpočinúť v chaldničke a tak dobre a s ním pracovalo. vôbec sa nerozpadávalo, bolo krásne pružné a tak som ho použila aj na tento recept. Ak si to chcete uľahčiť, pokojne použite krehké cesto z obchodu. S tým sa však trochu horšie pracuje a na mňa je vždy vyváľkané príliš na tentko.

rhubarb

rhubarb

rhubarb

 
Koláč je veľmi jednoduchý a keby som do cesta nepoužila 1 PL cukru, bol by sladený iba medom. Tak ak chcete môžete ho v ceste vynechať, myslím, že to nijak neovplyvní jeho konzistenciu.Ale ak vám to nevadí, tak si s tým nerobte starosti. Mladú rebarboru nie je potrebné šúpať. Ak je už príliš hrubá alebo stará, tak ju ošpte. Je to v podstate dosť kyslá zelenina, ktorú si však najskôr upečieme. Krásne zmäkkne a bude poriadne šťavnatá.

Na pečenie som použila formu 36 x 13 cm. Dosť ťažko sa u nás hľadá, mám ju roky z toho malého obchodu s domácimi potrebami v Hainburgu na námestí a doteraz netuším ako me ju s ammou po nemecky objednali. Ak ju nemáte pokojne použite klasickú ojrúhlu formu, ale skor možno s priemerom okolo 20 cm, aby vám vyšla plnka aj rebarbora.

Na jeden koláč alebo tart teda budete potrebovať:

na cesto:

140 g múky

1/4 ČL soli

1/2 PL cukru

55 g studeného masla

60 ml ľadovej vody

na plnku:

250 g mascarpone

2 PL medu

kôra z 1/2 citróna

cca 350 g rebarbory

250 ml čestvej jablkovej šťavy

2 PL medu

 

Rhubarb mascarpone tart

Rhubarb mascarpone tart

 

Rhubarb mascarpone tart

rhubarb mascarpone tart

 

Postup:

  1. Najprv si pripravte cesto. Vo foodprocessore alebo výkonnom mixéri zozmixujte múku s cukrom a soľou. Potom počas mixovania postupne pridávajte kúsky masla, kým sa nevytvorí taká mrvenička. Potom začnite prilievať ľadovú vodu a keď sa začne formovať cesto, vyberte ho, a ručne domieste, kým nebude krásne hladké. Zabaľte do fólie a dajte aspoň na 30 minút do chladničky.
  2. Rebabrobu nakrájajte na trochu kratšie kúsky ako je šírka formy na pečenie – počítajte s tým, že cesto bude mať sovju hrúbku a pri pečení trochu odskočí od bokov. Tak aby sa vám tam tá rebarbora vošla (moja skúsenosť). Nakrájanú rebarboru dajte do zapakacej misky a zalejte jablkovou šťavou a dosladte 2 PL medu. Pečte pri 160 stupňoch približne 15 – 20 minút. Ideálne je aby rebarbora zmäkkla ale nie úplne.
  3. Nakoniec si prirpavte mascarpone. Zmiešajte ho s 3 PL medu a citrónovou kôrou.
  4. Odpočinuté cesto vyváľkajte do tvaru obdĺžnika a preneste do formy. Prebytočné okraje zrežte. Dno cesta ešte popichajte vydličkou a dajte piecť na slepo do vyhriatej rúry na 180 stupňov na približne 20 – 25 minút, kým cesto nechytí zlatohnedý okraj.
  5. Pred plnením nechajte rebarboru aj korpus dobre vychladnúť. Na vychladnutý korpus potom naneste krém a poukladajte rebarbou. Môžete ihneď podávať alebo ešte odložiť do chladničky. Ja mám rada ak spodné cesto trochu zmäkke a okraje zostanú chrumkavé.

Rhubarb mascarpone tart

Potom už stačí len koláč nakrájať a podávať. Chrumkavé cesto, krém a mierne kyslastá rebarbora. Pre mňa ideálny jarný dezert. A ak si koláč doma upečiete, budem len rada, ak mi dáte viedieť, na FB alebo na Instagrame s tagom @lapetit.sk ako vám chutil. Vaša spätná väzba je totiž najviac <3

Rhubarb mascarpone tart

Monika

 

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *