Plnené marlenkové guličky z domáceho medového cesta

od

jedlo-1117

Na tento recept som sa tešila tak dlho. Mám ho v hlave už asi od septembra ale od vtedy sa u nás toľko vecí zmenilo, že som myslela, že ho ani nestihnem. Ešte na jeseň som bola plná elánu čo všetko do Vianoc navarím a napečiem ale Romi sa rozhodla, že bezo mňa ani na krok, a tak mi každý jeden recept trvá celú večnosť. Takže jeden deň som stihla napiecť medovníkove cesto, druhý deň som ho rozmixovala a uvarila salko, tretí deň zamiešala cesto a štvrtý deň som mala konečne čo odfotiť;) Vám to samozrejme nebude trvať tak dlho, pretože recept je ozaj jednoduchý a dá sa to stihnúť omnoho rýchlejšie.

Marlenku asi všetci poznáte, chutí super medovo a orieškovo, a také sú aj tieto guličky. Z domáceho medového cesta, skaramelizovaného salka & vlašských orechov. V recepte sa používa iba časť konzervy skaramelizovaného salka a tak som chcela nájsť spôsob ako ten zvyšok do guličiek dostať. Nie je to úplne najjednoduchšie, ale za pokus to stojí. Trik je v tom dať zvyšné salko do mrazáku. Trochu stuhne aby sa s ním dalo pracovať. Ak sa vám s tým nechce babrať, tak to nerobte, guľky budú chutiť rovnako dobre.

jedlo-1105

Medové cesto:

250 g hladkej múky

50 g práškového cukru

50 g masla

75 g medu

1 vajce a 1 žĺtok

1 lyžica rumu

1 lyžička sódy bikarbóny

1 plechovka doma skaramelizovaného sladeného salka

100 g mletých vlašských orechov

75 g masla

 

Z toho množstva vám vyjde cca 20 guličiek, samozrejme záleží aké košíčky použijete. Pre lepšiu predstavu toto sú tie menšie, také aké by ste použili na šuhajdy:)

jedlo-1106

Postup:

  • Najprv si uvarte konzervu salka. Nekupujte to skaramelizované;) Do menšieho užšieho hrnca si dajte toľko vody aby bolo salko celkom ponoroné. Varte na miernom ohni približne 2 hodiny. Potom salko vyberte a nechajte cez noc úplne vychladnúť.
  • Na druhy deň salko otvorte, dobre premiešajte a dajte 1/4 do mrazuvzdornej misky a šup do mrazáku.
  • Suroviny na medový plát ručne spracujte do kompaktného cesta. Bude trochu mäkšie ale tak to ma byť.
  • Cesto dajte na 1 hodinu do chladničky a potom vyvaľkajte priamo na pečiacom papieri na hrubku asi 0,5 cm. Na tvare nezáleží, budete ho mixovať. Ak by sa lepilo, pomúčte si valček. Ja som ho váľkala priamo na papieri na pečenie, ľahšie sa tak prenášalo na plech.
  • Pečte v rúre vyhriatej na 220 stupňov približne 5 minút, kým povrch nechytí farbu.
  • Upečený medový plát nechajte úplne vychladnúť, nalámte a pomocou mixéra s nožíkmi rozmixujte na malé rovnomerné kúsky, niečo ako keď mixujete keksíky na cheesecakový základ. Ja som toto množstvo robila na 3 x.
  • Z rozmixovaného cesto si odoberie tak 3-4 PL a zvyšok dajte do misky. Pridajte 1/2 plechovky salka, oriešky a maslo, a vypracujte kompaktnú hmotu. Výsledné množstvo použitého salka bude záležať aj od hrúbky mletia cesta a orechov tak dajte najprv 1/2, a ak náhodou by bolo cesto málo lepivé tak ešte trochu pridajte.
  • Cesto by malo pekne držať pokope, a pritom sa príliš nelepiť. Urobte si skúšobnú guľku a keď sa vám s cestom dobre pracuje, pustite sa do výroby guliek.
  • Zoberte si kúsok cesta, vytvaruje placku, do stredu ktorej dajte trochu skaramelizovaného salka z mrazničky. Salko nikdy vďaka tuku úplne nezmrzne, ale nebude tekuté a podarí sa vám ho dať doprostred placky. Ideálne je použiť malú špicatejšiu lyžičku. Šikovne potom guličky zabaľte, obaľte v zvyšku rozmixovaneho cesta, dajte do košíčka a skladujete v chladničke.

jedlo-1102

Guľky chutia najlepšie ak trochu zmäknú pri izbovej teplote. Bude to ťažké ale vydržte:) V chladničke ich môžete skladovať niekoľko dní, preto ich odporúčam piecť tesne pred Vianocami. Ak sa vám nechce piecť vlastné medové cesto, môeže použiť aj to kupované, nikto vám hlavu neodtrhne:) Chvíľu som nad ním rozmšľala aj ja, ale zas tak trochu som sa hecla a urobila domáce. Predsa len má trochu lepšie zloženie.

A keby ste sa ma chceli opýtať odkiaľ mám tento krásny kovový stojan na zákusky, tak ho nájdete v Butlers.

jedlo-1114

Verím, že sa vám recept bude páčiť a dáte mi vedieť, ak si guľky pripravíte.

Monika

 

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *