Orechové košíčky s karamelovým krémom

od

košíčky s karamelovým krémom

Posledný tohtoročný vianočný recept. Ale ako sa hovorí to najlepšie na koniec. Išla som trochu mimo moju komfortnú zónu a upiekla som voňavé orieškové košíčky a naplnila som ich karamelovým krémom. Z masla a karamelizovaného salka. A boli famózne. Teda pre mňa, milovníka karamelu a orieškov. Tak dúfam, že budú chutiť aj vám:)

orechové košíčky

Nie je to typický vianočný recept, ktorý sa sa u nás dedí generácie, ale my sme doma nikdy nepiekli tony vianočného pečiva. A tak stále hľadám a skúšam recepty, ktoré by som si tak zamilovala, že ich zaradím na každoročný zoznam. A tieto košíčky sú horúci kandidát. Roman ich síce nemôže ochutnať (vymašiel už niekto bezlaktózovú náhradu za salko?) ale ostatní členovia rodiny sa určite nebudú sťažovať:)

Z tejto dávky vám vyjde približne 30 košíčkov a budete na ne potrebovať:

Košíčky:

250 g hladkej múky

1 vajíčko

50 g mletých pekanových orieškov

70 g práškového cukru

125 g masla


Krém:

plechovka salka

250 g masla izbovej teploty

1 ČL soli

 

Kakao a cca 30 celých pekanových orieškov na ozdobu

orechové košíčky

Ak nemáte po ruke pekanové orechy, pokojne použite vlašské orechy alebo lieskovce, je to úplne na vás. Ja som nedávno objavila čaro pekanových a keďže som ich mala doma, použila som tie.

Postup:

  1. Konzervu salka dajte do vody a varte na miernom ohni približne 2,5 – 3 hodiny. Občas dajte pozor aby sa voda nevyparila. Takto uvarené salko nechajte vychladnúť a po otvorení konzervy dobre premiešajte. Vznikne karamelové salko.
  2. Všetky suroviny na cesto zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a dajte aspoň na 1 hodinu odpočinúť do chladničky. Pokojne aj cez noc.
  3. Z cesta urobte malé guličky, ktoré opatrne vtlačte do formičiek a nechajte v strede priestor na krém. Cesto je maslové, tak nie je potrebné formičky vymazávať. Ak si nie ste istí, formičky môžete pre istotu klasicky vymazať maslom a posypať múkou.
  4. Pečte vo vyhriatej rúre na 175 stupňov približne 11- 13 minút. Košíčky ešte horúce vyklopte z formičiek pred ďalším pečením ich nechajte mierne vychladnúť.
  5. Maslo nakrájajte na kocky a vyšľahajte. Pridajte po častiach skaramelizované salko a nakoniec soľ. Dobre vymiešajte. Krém dajte do cukrárskeho vrecka a dajte aspoň na pol hodinu do chladničky.
  6. Krémom naplňte košíčky, posypte ich ešte kakao a na ozdobu pridajte celý pekanový oriešok.

Skladujte v chladničke, až kým ich nebudete mať v úmysle zjesť:) Krém je maslový, tak sa bude pri dlhom pobyte a najmä pri krbe trochu topiť:) A ak ste zvedaví, drevený dekoračný tanier, mramorovú dosku a mramorový lopárik mám z Butlers.

košíčky

orechové košíčky

orechové košíčky

Tak šťastné a veselé Vianoce!

Monika


1 komentár v Orechové košíčky s karamelovým krémom

  1. Andrea
    02/01/2019 at 16:29 (3 týždne ago)

    upáliť cukor na karamel, zaliať hneď smotanou na šľahanie a rozvariť, keď sa použije smotana bez laktózy tak by to malo byť OK… nechať vychladnúť a potom vyšľahať s maslom, ja robím len takto karamelový krém…

    Odpovedať

Komentáre

Prosím, vyplňte povinné údaje *

Komentár *